Læsetid: 4 min.

FILM i tv

27. august 1998

*Jane Fonda var i fuld gang med at genopfinde sig selv som sundhedsapostel, da hun i midten af 1980'erne påtog sig to sundhedspolitisk ukorrekte roller: en kæderygende psykiater i Agnes of God og en alkoholisk filmstjerne i Dagen derpå. I sidstnævnte vågner hun op en morgen med et lig ved sin side og en mildest talt omtåget erindring om, hvad der er hændt. Er hun involveret? Og hvordan skal hun slippe ud af kniben? - Sidney Lumet har instrueret i intim-psykologisk stil og uden den store spænding, og solide Jeff Bridges ses som den mandlige støtte for Fondas eks-stjerne. Som måske ikke engang var en stjerne, som det fremgår af følgende replikskifte. Fonda: "De præparerede mig til at blive den nye Vera Miles." - Bridges: "Den nye hvem?" - Fonda: "Ja, netop! Jeg skulle erstatte en person, som publikum ikke engang vidste var væk."
The Morning After/ Dagen derpå. TV2, torsdag kl. 23.15-01.00

*Morten Korch bliver måske på ny trendsætter, når Zentropa slipper sin nu færdigoptagede Korch-serie løs på de sagesløse tv-seere. Men inden da gør man klogt i at orientere sig om den ægte, oprindelige vare, det vil sige den første af ialt 18 Korch-film, De røde heste fra 1950. Et legendarisk drama, der med 2,4 millioner biogængere turde være den mest sete af alle danske film. Den har det arketypiske Korch-par, tapre Poul Reichhardt og kornmarks-blonde Tove Maës, som det unge par, der kæmper for den forgældede gård Enekær trods skurken Jørn Jeppesens rænkesmederi. Men også Johannes Meyer, Ib Schønberg og Lily Broberg gør deres til at forgylde den ganske alvorsfulde historie, der kulminerer med travhesten Junckers indsats i Derbyet, speaket af Gunnar 'Nu' Hansen. - Alice O'Fredericks og Jon Iversen står for det pæne instruktionshåndværk, bifaldet af forfatter Korch selv, da han overværede filmens urpremiere i Odense, hvor salen kogte af begejstring. Først en uge senere fik de Korch-hungrige københavnere lov til at se filmen - der er vel forskel på folk.
De røde heste. DR 1, lørdag kl. 20.30-22.15

*John Singleton fik, kun 23 år gammel, et opsigtsvækkende gennembrud med dette drama om vold, politiforfølgelse og narkoens svøbe i South Central-kvarteret i Los Angeles. Det var den første film, der for alvor viste den blodige, meningsløse bandekrig blandt sorte unge i bykvarterer, som ikke nødvendigvis er de allerhårdest socialt belastede. Her drages den 17-årige Tre, der gennem sin fars opdragelse har lært at holde sig fra stridigheder og skydevåben, alligevel ind i voldens onde cirkel. Historien får et skær af ægte tragik ved at vise, hvor uundgåelig en sådan udvikling kan være i et miljø, hvor sammenhold og kammeratskab er de vigtigste værdier og volden en stadig udfordring. Larry Fishburne yder en markant præstation som faderen, og desuden ses rockmusikeren Ice Cube og Angela Bassett.
Boyz N the Hood. TV2, lørdag 23.25-01.15

*James Stewart lagde mæle til den første western, som tog indianerne alvorligt og anerkendte deres krav på fair play. På recognoscering for den amerikanske hær fører han ordet i fredsforhandlingerne med apachernes Cochise - spillet af den hvide Hollywoodstjerne Jeff Chandler. I 1950 var man endnu ikke moden til ægte indianere i hovedroller, men statisterne er dog rigtige apacher i denne velmenende, kønt opsatte western af Delmer Daves, der af og til lavede fine film i genren.
Broken Arrow/ Den brudte pil. TV2, søndag 16.25-18.00

*Poul Reichhardt og Astrid Villaume formelig sprudler i denne stadig seværdige ægteskabskomedie om et par, der lader sig skille pro forma for at spare i skat. Filmen tager forskud på det moderne dobbeltarbejdende ægtepars problemer - hun er tandlæge, han reklamefotograf, og sambeskatningen koster dyrt. Men ufarligt er det selvfølgelig heller ikke at lege med ægteskabet og troskaben. - Elegant pointering og sjældent veloplagt spil, ikke mindst af Astrid Villaume, udmærker denne komedie fra 1955, skrevet af Knud Poulsen og Erik Balling og instrueret af Torben Anton Svendsen. Og med Helle Virkner i lidt af en satirisk glansrolle som en dydsiret golddigger af en fotomodel med den faste replik: "Det er en meget vanskelig branche."
På tro og love. TV2, søndag kl. 20.00-21.35

*Ken Loach den fremragende engelske instruktør, tilgodeses nu på TV2 med en fin serie af den slags, der burde være hverdagskost på tv-kanalerne, men desværre hører til sjældenhederne. I løbet af september vises foruden Raining Stones også Loach' Irlandfilms Hidden Agenda fra 1990, en åndeløst spændende sag om engelsk dobbeltspil, samt Ladybird, Ladybird fra 1994 om en enlig mors kamp for at få lov til at beholde sine børn. - Men først får vi Raining Stones, en varm, humoristisk og efterhånden også meget bevægende fortælling om den langtidsarbejdsløse Bob, der lever på et eksistensminimum med kone og barn i et kommunalt ejendomskompleks i Manchester. Bo har dog ikke tabt gejsten og prøver på mere eller mindre tragikomisk vis at supplere sin indtægt, først og fremmest for at skaffe penge til den dyre kjole, datteren skal have på ved sin første kommunion - familien er katolsk. - Det bliver til et af Ken Loach' uafviseligt ægte virkende indblik i Thatchers forarmede England, men ikke køkkenvask-trist, snarere fanden-i-voldsk i stemningen. Fuld af underdrejet humor og rigt strømmende menneskelighed er Raining Stones en af Loach' - og dermed også 1990'ernes - bedste film. Den er uendelig ligetil, men TV2 har alligevel programsat den i den 'smalle' sendetid omkring midnat. En grotesk undervurdering af seernes fatteevne og kvalitetssans.
Raining Stones. TV2, onsdag kl. 23.15-01.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her