Læsetid: 3 min.

Forbrugerne er tabere i mælke-alliance

29. august 1998

350 landmænd opfordrer MD Foods og Kløver Mælk til at fastholde samarbejde.
Men Forbrugerrådet mener, at mejeri-alliancen øger mælkeprisen i butikkerne

Undgå priskrig og indled i stedet et konstruktivt samarbejde med hinanden.
Sådan lød den utvetydige opfordring til de to mejerier MD Foods og Kløver Mælk fra 350 repræsentanter for landets mælkeproducenter, der fredag var samlet i Brædstrup.
"Vi var enige i at opfordre de to selskabers bestyrelser til at sætte sig sammen og finde frem til et konstruktivt samarbejde," siger Povl Thomsen, der formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, som har leverandører til begge mejerier som medlemmer.

Rivalisering
Anledningen til mødet var flere tilfælde af rivalisering i de seneste måneder mellem de to ellers meget tæt forbundne mejerier, der har lignet opløbet til en priskrig.
Samtidig pålagde Konkurrencerådet i onsdags de to mejerier at løsne op for de jurdiske bindinger, de har til hinanden.
En afgørelse, der af mejerisektoren blev vurderet som en meget blød landing.
"Vi har fået lov at fortsætte vores produktionssamarbejde, men uden de juridiske bindinger, der ligger i den nuværende konstruktion, så fortsat samarbejde er kun et spørgsmål om selskabernes vilje," siger informationschef Eyvind Nielsen, Kløver Mælk.
Formændene for de to mejeriselskaber ville ikke på mødet i Brædstrup løfte sløret for, i hvilken retning et fortsat samarbejde kan gå, men MD Foods har aldrig lagt skjul på, at det ønsker en fusion med Kløver Mælk, mens Kløver Mælk afviser. Men en form for samarbejde er Kløver Mælk indstillet på.
"Vi ved, at der er forskellige ønsker i de to selskaber, men de må finde en fællesnævner for et samarbejde frem for at kriges," siger formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Povl Thomsen.
Han mener, at alle landets mælkeproducenter har en fælles interesse i at undgå priskrig på mælk.

Forbrugerne tabere
Landmændenes opfordring til fortsat samarbejde mellem mejerierne huer ikke Forbrugerrådet, der mener, at der ikke er reel konkurrence på mælke-markedet med høje mælkepriser til følge.
Forbrugerrådet er stærkt utilfreds med, at Konkurrencerådet onsdag afviste at tvinge en prissænkning på mælk igennem, som ellers var bebudet af Konkurrencerådets formand, professor Svend Hyllested, som et muligt udfald af sagen.
"Vi er stærkt utilfredse med afgørelsen fra Konkurrencerådet," siger økonom Ole Just fra Forbrugerrådet. Han har flere gange påpeget, at konkurrencen på det danske mælkemarked ikke fungerer.
"Der er overskud af mælk på markedet, og mejerierne har rationaliseret driften de senere år. Alligevel er mælkepriserne steget kraftigt, hvilket indikerer, at der er noget galt med konkurrencen," siger Ole Just.
Han mener ikke, at lidt løsere jurdiske bindinger mellem mejerierne vil få nogen prkatisk betydning, fordi de kan fortsætte som hidtil.

Gammel alliance
Alliancen mellem Kløver Mælk og MD Foods blev indledt for seks år siden, da andelshavere fra begge selskaber mødtes i Herning og krævede, at flere års mælkekrig mellem de to selskaber blev bragt til ende.
Det blev indledningen til et meget tæt samarbejde, som blandt andet betyder, at de to selskaber i dag reelt har fusioneret omkring 80 procent af deres aktiviteter. Blandt andet behandler de næsten al mælken i et fælles produktionsselskab.
For økonom i Forbrugerrådet Ole Just at se, er vi netop havnet i den situation, som landmændene og mejerierne ønskede at opnå ved samarbejdet.
Nemlig at holde priserne oppe.
Det finder han særligt betænkeligt for en vare som mælk.
"Mælk er en fast bestanddel i vores husholdning, så vi kan ikke bare vælge den fra - og da forbrugerne ønsker frisk mælk, er det svært at få leverancer fra andre lande," påpeger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu