Læsetid: 2 min.

Forfattere vandt bogstrid

7. august 1998

Forfatteres biblioteksboykot og Ib Michaels retssag mod bibliotekerne synes afværget

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) fremlagde i går et nyt lovforslag om forfatteres biblioteksafgift. Den skal løbe over fire år, hvis den bliver vedtaget af Folketinget.
Landets to forfatterforeninger er glade for forslaget, som de selv har været med til at forhandle på plads med ministeren.
"Det foreliggende forslag er så godt, at vi er tilfredse med det," siger Peter Legård Nielsen, formand for Danske Skønlitterære Forfattere.
Ved fremlæggelsen i Kulturministeriet var Elsebeth Gerner Nielsen påpasselig med at sige, at den nuværende lovgivning om biblioteksafgift er "fornuftig", og at der i den nye aftale blot er tale om nogle justeringer.
Som en begrundelse for at være gået på kompromis med forfatterforeningerne sagde kulturministeren, at hun for et par måneder siden havde undersøgt, hvordan afgiften fordeler sig på de enkelte forfattergrupper.
"Det viste sig, at kun 11 procent tilfalder skønlitterære voksenforfattere. Jeg er derfor glad for, at det for første gang er lykkedes at få parternes forståelse for, at vi øger støtten til den gruppe. Den nye ordning vil styrke dansk litteratur," sagde Elsebeth Gerner Nielsen.

Trussel afværget
Med aftalen forsvinder tilsyneladende også den overhængende trussel fra en række forfattere med Ib Michael i spidsen om at nægte biblioteksudlån af deres kommende værker. Ib Michael var klar til at køre en prøvesag med sin kommende bog. Men forfatterforeningerne vil ikke garantere freden.
"Som tingene står nu," siger Dansk Forfatterforenings næstformand Frants Gundelach, "og aftalen vedtages i Folketinget, og loven bliver revideret, og vi får den nye fireårige aftale, vil vi som forening ikke anbefale, at man tager de retslige skridt. På den anden side har vi jo ikke hånd- og halsret over, hvad den enkelte forfatter ønsker at gøre," siger han.

3,6 millioner kroner
De skønlitterære forfattere vil, hvis aftalen træder i kraft, blive tilgodeset ved, at de får hævet pointtallet pr. bogside fra 1 til 1,35.
Ifølge aftalen bliver der heller ikke et fast loft for, hvor meget forfattere kan modtage i afgift, men til gengæld bliver der indført en gradueret skala, der giver reduktioner, når afgiften overstiger 300.000 kroner om året. Af beløb over 300.000 udbetales to tredjedele, af beløb over 400.000 kroner udbetales halvdelen, og af beløb over 500.000 kroner udbetales én tredjedel. Det skulle give en omfordeling blandt forfatterne på 3,6 millioner kroner. Desuden vil Elsebeth Gerner Nielsen "gøre sig umage", som hun sagde, med at få for-øget den samlede bevilling til biblioteksafgift med tre millioner i 2001 og tre millioner i 2002. Den samlede bevilling til biblioteksafgift er i dag på 140 millioner kroner.

Ikke til glæde for alle
Peter Legård Nielsen beklager, at ikke alle skønlitterære forfattere kunne få en højere afgift.
"Det er et forhandlingsresultat, og vi havde selvfølgelig ønsket, at børnebogsforfatterne kunne være med i den stigning," siger Peter Legård Nielsen.
Dansk Forfatterforening har flere forskellige forfattertyper i folden, og Gundelach indrømmer, at den nye aftale ikke har været til glæde for alle foreningens medlemmer.
"Det er klart, at et punkt som ændringen af pointtildelingen til skønlitteraturen i biblioteksregi har vakt nogle diskussioner hos os, fordi vi jo også organiserer faglitterære forfattere, børne- og ungdomslitterære forfatter og oversættere, men sådan vil det jo altid være," siger Frants Gundelach.
Lovforslaget om justeringen af Biblioteksafgiftsreglerne skal behandles i Folketinget i september.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu