Læsetid: 3 min.

Forligsudsigt til højre

26. august 1998

Enhedslisten vil stemme nej til finanslov med sociale nedskæringer og sender regeringen
i retning mod forlig med V og K

Mogens Lykketoft lægger med sit forslag til finanslov for næste år op til forhandlinger, der tyder på forlig med de store borgerlige partier. Det skyldes først og fremmest, en stribe besparelser på det sociale område, der på forhånd får Enhedslisten til at melde sig ud af spillet om finansloven.
"Hvis regeringen fastholder linjen i det forslag, den her har lagt frem, kan den godt glemme alt om at lave forlig med os. Den solidariske linje fra skattereformen i pinsepakken før sommer, den bryder regeringen nu. De har meget møjsommeligt sørget for, at besparelserne rammer folk på overførselsindkomst eller med uddannelsesaftaler," siger Frank Aaen, Enhedslisten, og understreger, at "det vil vi ikke være med til".
Enhedslistens finanspolitiske ordfører afviser på forhånd at hente 600 millioner fra førtidspensionister og sygedagpengene, 750 millioner fra forskellige grupper på pension eller dagpenge og 600 millioners besparelse på uddannelsesområdet, sådan som regeringen foreslår det. Frank Aaen er klar til at stemme nej til den samlede
finanslov.
Dermed fortoner muligheden for et nyt forlig om finansloven mellem, regeringen og de to venstrefløjspartier, SF og Enhedslisten, sig i det fjerne.

Ønske om bredt forlig
Samtidig siger Mogens Lykketoft ved fremlæggelsen af forslaget, at "de reformer af arbejdsmarkedet og førtidspensionerne, vi skal lave til efteråret, skulle gerne have en bestandighed, der rækker langt ud i fremtiden. Vi ser en selvstændig kvalitet i et bredt forlig".
Frank Aaens klare afvisning kan i Christiansborg-politikkens verden både melde Enhedslisten og SF ud af forhandlingerne om finansloven.
For SF'erne er problemet, at de ikke uden Enhedslisten kan tilbyde Mogens Lykketoft et flertal om finansloven. Alligevel griber formanden for SF's folketingsgruppe, Jes Lunde, ud efter en plads ved forhandlingsbordet.
Hvor Frank Aaen på forhånd er afvisende, så efterlyser Jes Lunde mere konkrete forslag fra regeringens hånd.
"Regeringens forslag er mest sammensat af brede rammeforslag, vi har endnu ikke set deres bud på en løsning af problemerne på arbejdsmarkedet og førtidspensionerne", "siger Jes Lunde.
Der er dog en afgørende, social forudsætning for folkesocialisterne.
"Indsatsen over for de svageste grupper i samfundet skal være omdrejningspunktet," siger Jes Lunde og efterlyser reformer, der kan åbne arbejdsmarkedet for de grupper, der trods økonomisk vækst stadig ikke er kommet i beskæftigelse," siger Jes Lunde.
Trods Enhedslistens afvisning og SF's efterlysning af mere konkrete udspil fra regeringen, så accepterer begge venstrefløjspartier, at finansloven skal indeholde besparelser på de 4,8 mia. kroner, som regeringen lægger op til.

Invitation til borgerlige
Selv om særligt Frank
Aaen ser forslaget til finanslov som en invitation til de borgerlige, så er der langt mellem Mogens Lykketofts forslag og særligt Venstre og Konservatives forhåbninger.
Begge de borgerlige partier efterlyser mere håndfaste indgreb, og så skal der skal spares langt mere end de 4,8 mia. kroner, og så skal der for alvor gang i strukturreformer i samfundet.
"Mogens Lykketoft gør et stort nummer ud at forklare danskerne, at her går det godt. Og så er der jo ikke grund til at sætte gang i de store strukturændringer i samfundet. Men der er helt objektive problemer, der presser sig på," siger Venstres finanspolitiske ordfører, Thor Pedersen.
Set med Venstre-øjne er der temmelig mange "objektive problemer".
Det store borgerlige parti nævner på samme måde som både Jes Lunde og Mogens Lykketoft behovet for reformer af arbejdsmarkedet og førtidspensionerne.
Samtidig fokuserer Venstre-politikeren på, at "erhvervslivet taber konkurrenceevne. Det er et objektivt problem, at virksomhederne taber markedsandele på eksportmarkederne. Nyrup-regeringen har brugt et stort betalingsbalanceoverskud til sin kickstart af økonomien".
Samtidig peger Venstre-politikeren på behovet for at løse de "systemfejl", der kendetegner det nuværende velfærdssystem.
Særligt de lange ventelister til sygehusene falder Venstre-politikeren for brystet. Thor Pedersen foreslår her, at sygehusene ligestilles med folkeskolerne, så alle kan vælge behandling på et privat sygehus på samme måde som forældre i dag har mulighed for at vælge privatskole til deres børn.

Konservative besparelser
De konservative lægger op til omfattende besparelser på 20 mia. i forbindelse med årets finanslov. De gode tider skal bruges til en omfattende sanering.
"Efter fem års økonomisk opsving er det ærgerligt, at det reelle overskud på statsfinanserne er på 300 millioner kroner," siger Gitte Seeberg.
De konservative sætter lighedstegn mellem en sanering, besparelser og omfordeling af de offentlige milliarder. Der skal skæres i dagpengesystemet, i u-landsbistanden og partiet vil også gå milliarderne i miljø- og katastroferammen efter i sømmene. Gitte Seeberg er til gengæld klar til at bruge flere penge på at sikre erhvervslivets konkurrenceevne, på at skære ventelisterne til sygehusene og til uddannelsesområdet, der for de konservative er et forsømt område.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her