Læsetid: 3 min.

Frank Poulsen: PET-eftersyn for åbne døre

26. august 1998

Offentligheden skal have lov at følge med i undersøgelsen af PET, mener Frank Poulsen, som stod for undersøgelsen af 70'ernes efterretningsskandale: Hetler-sagen

Man kan roligt byde borgerne og pressen indenfor under den kommende undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste, mener tidligere præsident for Sø- og Handelsretten Frank Poulsen.
"Jeg kan ikke forstå, at regeringen vil have undersøgelsen til at foregå for lukkede døre," siger Frank Poulsen til Information.
"Selvfølgelig skal der være adgang til at lukke dørene undervejs, altså hvis man kommer ind på helt særlige statshemmeligheder. Men langt, langt det meste kan man roligt lade offentligheden høre på," fortsætter han.
Frank Poulsen er en central skikkelse i historien om de danske efterretningstjenester. Og ligefrem fjende af tjenesterne kan man ikke kalde ham.
For eksempel har han gennem en lang årrække haft et nært venskab med de to personer, Arne Nielsen og Jørgen Skat-Rørdam, som i mandags blev hovedpersoner i den - justitsministerielle - afsløring af, at Politiets Efterretningstjeneste i hvert fald fra 1968 til 1974 handlede direkte modsat KVR-regeringens erklæring fra 1968, som forbød registrering alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed.
Arne Nielsen var PET-chef i 1968, da den nye politik blev formuleret - og det var ham, der godt to måneder efter gav ordre om alligevel at registrere alene på grund af lovlig politisk virksomhed.
I 1970 døde Arne Nielsen, og Jørgen Skat-Rørdam blev ny chef for PET. Fire år efter, i 1974, beordrede han praksisen stoppet. Jørgen Skat-Rørdam lever endnu.

En vis ærlighed
Afsløringen kom efter et tilfældigt fund af notitser i PET's arkiver.
"Det er al ære værd - og udtryk for en vis ærlighed - at PET nu har lagt de papirer frem," siger Frank Poulsen og fortsætter: "For alle i efterretningstjenesterne og dertil de politisk ansvarlige er jo bedst tjent med, at der ikke kommer noget ud."
I 60'erne var Frank Poulsen med til at udforme den berømte erklæring fra KVR-regeringen - nemlig i sin egenskab af chef for Justitsministeriets Strafferetskontor, som Politiets Efterretningstjeneste dengang hørte under.
Senere samme år blev Frank Poulsen dommer, og i 1977 ledte han den undersøgelseskommission, der blev nedsat efter Ekstra Bladets afsløringer af et tæt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og den højreorienterede Hans Hetler, som havde bedrevet en omfattende, privat registreringsvirksomhed, rettet mod venstrefløjen.

Hensynet til embedsmænd
Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på, at den kommende undersøgelse af PET's aktiviteter gennem de sidste cirka 35 år skal foregå for lukkede det. Men sådan "bør" det være, fastslog justitsminister Frank Jensen i mandags. På tv samme aften argumenterede ministeren med "hensyn til embedsmændenes retssikkerhed. Den køber jeg ikke," siger Frank Poulsen.
"Når man har en betroet, høj stilling i det offentlige, må man stå til regnskab - også offentligt - for det, man laver," siger han.
Enhedslistens Søren Søndergaard er enig.
Han anser for direkte skadeligt for kvaliteten af den kommende undersøgelseskommissions arbejde, hvis det skal foregå bag lukkede døre.
"Hvis det foregår for lukkede døre, vil kommissionen være helt afhængige af, om PET fortæller sandheden. Foregår det for åbne døre, kan man derimod få et samspil mellem undersøgelseskommissionens arbejde og de oplysninger, som offentligheden ligger inde med," siger Søren Søndergaard til Information.
I Venstre er stillingen til åbne eller lukkede døre endnu ikke gjort op.
Men partiets retsordfører Birthe Rønn Hornbech siger til Information:
"Umiddelbart er jeg betænkelig ved, at regeringen lægger ud med at sige, at alt skal være totalt mørkelagt og hermetisk tillukket. Det bryder jeg mig ikke om."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her