Læsetid: 3 min.

Front National splitter fransk højrefløj

19. august 1998

Det er dødbringende for oppositionen at rende i hælene på Front National, siger fremtrædende højrepolitiker, der klipper medlemskort i stykker for åben skærm

PARIS - En fremtrædende politiker, der forlader sit parti i protest - og klipper sit medlemskort i stykker for åben skærm - det er den sidste nye episode i den tiltagende splittelse i det franske højre og det højreekstremistiske parti Front Nationals stadig voksende indflydelse.
Episoden er udløst af en begivenhed, der i sig selv betegner en ny triumf for Front National. Formanden for regionalrådet i den sydfranske region Languedoc-Roussillon, Jacques Blanc - en af de fem regionalrådsformænd, der efter regionalvalgene den 15. marts lod sig vælge til formand med Front National- stemmer og til straf blev ekskluderet af partisammenslutningen UDF - er blevet optaget i partiet Liberalt Demokrati, det ene af de tre partier, der udgør den demokratiske og parlamentariske højreopposition.
Det var i protest mod denne fraternisering med Front National - som Liberalt Demokratis leder, Alain Madelin, åbenlyst går ind for - at en af partiets topfigurer, Gilles de Robien, meldte sig ud af partiet.
Han gjorde det midt i en tv-avis, hvor han var inviteret som gæst, og han klippede omhyggeligt sit plastik-medlemskort i stykker med en medbragt saks, som han tog op af lommen. Han opfordrede andre parlamentarikere og medlemmer af Liberalt Demokrati til ligeledes at forlade partiet.

Léotard går
Gilles de Robien er en af partiets mest fremtrædende politikere.
Han er blevet kendt som amtsrådsformand for det nordfranske departement Somme, medlem af Nationalforsamlingen, gruppeformand for UDF og ophavsmand til en meget omtalt lov, der blev forløber for loven om 35 timers ugen.
Splittelsen i det demokratiske højre brød ud i lys lue efter regionalvalgene i marts. Den har bl.a. ført til, at Liberalt Demokrati har meldt sig ud af UDF (hvis anden hovedkomponent er det kristelige centrumparti Demokratisk Styrke).
Samtidig har lederen af UDF, François Léotard, meldt sig ud af Liberalt Demokrati - som han i en årrække var formand for - i protest mod Alain Madelins Front National-venlige linje.

Kaotisk situation
Situationen er yderst kaotisk, fordi de tre borgerlige partier, det gaullistiske RPR, UDF (Demokratisk Styrke m. fl.) og Liberalt Demokrati for et par måneder siden besluttede at danne en ny sammenslutning, Alliancen, men ved den lejlighed udelukkede enhver form for samarbejde med Front National.
Madelin har som leder for det ene af disse tre partier tværtimod lige siden regionalvalgene udtrykt sin sympati med de fem regionalrådsledere, der lod sig vælge med Front National-stemmer og indgik mere eller mindre åbenlyse samarbejdsaftaler med dette parti. Han går ind for et samlet anti-socialistisk højre omfattende hele spektret til og med Front National.
Efter Jacques Blanc ventes også de andre Front National-venlige regionalledere, hvoraf den kendteste er Charles Millon i Lyon, at finde deres plads i Liberalt Demokrati, og hermed har Jean-Marie Le Pens parti erobret en plads midt i det franske højre - og en hovedrolle, for så vidt som den centrale debat i de borgerlige partier i dag drejer sig om, hvordan man skal forholde sig til Front National.

Triumf for Mégret
Det er en triumf for Le Pens 'kronprins', Bruno Mégret, der netop har satset på denne strategi, og han har nu som fremtidig partileder udsigt til afgørende indflydelse i fransk politik.
Det var i protest mod accepten af Front National som partner, at Gilles de Robien demonstrativt meldte sig ud af Liberalt Demokrati.
"Jeg har ikke længere noget at gøre med den familie, der ikke længere har noget republikansk ideal," sagde han i tv-avisen. "Det vil være dødbringende for oppositionen at rende i hælene på Front National... Vi har nu Le Pen omgivet af sine tre kordrenge: Mégret, Millon og Madelin... Jeg forlader Liberalt Demokrati for at være i fred med min samvittighed og for at bære vidne... tre fjerdedele af franskmændene afviser enhver alliancen med Front National."
I en forudgående kommentar til optagelsen af Jacques Blanc i Liberalt Demokrati bemærkede de Robien: "Man sagde, at bunden var nået for oppositionen før sommerferien. Men man er sunket dybere nu."

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her