Læsetid: 2 min.

Hjemme-service fattes folk

10. august 1998

Med en arbejdsløshed på under 200.000 har virksomheder inden for hjemmeservice svært ved at få folk. Timelønnen på 86 kroner ligger for tæt på dagpengeniveau, mener branchen

Hjemmeservicevirksomhederne er efter en omdiskuteret begyndelse ved at drukne i succes. De beskæftiger nu 10.000 danskere og kunne sagtens finde job til flere.
Problemet er bare, at arbejdsløse danskere ikke søger det arbejde, branchens virksomheder tilbyder. Årsagen skulle ifølge Torben Mørch, der er formand for Danske Hjemmeservicevirksomheders Brancheforening, være den lave timeløn på 86 kroner.
"Det er en god mulighed for ufaglærte arbejdsløse at få et job hos os, men det er problem, at branchens lønninger stadigt ligger tæt på bistandshjælpen og dagpengesatsen. Det er særligt svært at få arbejdskraft nord for København," siger Torben Mørch.
De maksimale dagpenge udgør i dag godt 11.000 kroner om måneden, mens Torben Mørchs branche med de 86 kroner i timen kommer op på en månedsløn på 14.000 kroner om måneden.
Selv om arbejdsløsheden fortsætter med at falde, er der 180.000 registrerede ledige. Alligevel har hjemmeservicevirksomhederne problemer.
Venstres politiske ordfører, Ulla Tørnæs, understreger på den baggrund behovet for en reform af dagpengesystemet.
"Når der er mangel på arbejdskraft, så er der et bevis for, at reglerne skal strammes. Det skal være sværere at afvise et job," siger Ulla Tørnæs til Information. Venstre er klar til at forhandle en reform af dagpengesystemet med regeringen under forudsætning af, at der sker stramninger i regelsættet.
"Der bliver ingen reform med os, hvis ikke der sker en stramning af både rådighedsregler og aktivering af de arbejdsløse," siger hun.
Direktør Lars Jørgen Nielsen, Haandværksraadet, er en varm fortaler for tilskuddene til hjemmeservice: "Vi er nød til at gøre noget med skattesystemet for at skabe arbejdspladser i den lave ende af kvalifikationsniveauet. Men lad os tage det roligt og se, hvordan pinsepakkens reformer af skattesystemet vil påvirke arbejdsmarkedet. Når skatterne for lavtlønnede bliver lidt lavere, så kan det bedre betale sig at tage et arbejde," siger Lars Jørgen Nielsen.
På samme måde som Ulla Tørnæs peger han på behovet for strukturreformer på arbejdsmarkedet og slår særligt til lyd for deltidsordninger, det skal ifølge Haandværksraadets direktør være muligt for dagpengemodtagere eller andre modtagere af offentlige overførselsindkomster at tage et deltidsarbejde ved siden af deres støtte. Indtægten skal så i sidste modregnes i støtten.
Netop den løsning kan måske give flere jobs i hjemmeservicen. Allerede i dag er deltidsarbejdet meget udbredt i branchen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her