Læsetid: 3 min.

Hukommelsen svigter

27. august 1998

Det er nemt for PET at påstå, at registreringspraksis foregik i fuld forståelse med datidens politikere: De fleste er døde - resten har ingen erindring

"Det er ikke mig, der sidder og registrerer, men jeg går da ud fra, at alle, der er ude på overdrevet, bliver registreret."
Sådan sagde Knud Thestrup, konservativ justitsminister i KVR-regeringen, da han i november 1969 blev interviewet af en ung journalist fra Information, som bl.a. spurgte ham:
"Registrerer de hemmelige kartoteker også de stærkt højreorienterede som farlige?"
Journalisten hed Birte Weiss og er den samme Birte Weiss, hvis regering netop har bebudet, at en undersøgelseskommission skal se på aktiviteterne i Politiets Efterretningstjeneste gennem de sidste 30-35 år.
Et af de vigtigste spørgsmål, kommissionen skal undersøge, lyder: Har forskellige politikere - justitsministre ikke mindst - godkendt, at PET tilsyneladende har handlet på tværs af de offentligt kendte regler om efterretningstjenestens registreringer? Eller har PET's chefer og ansatte handlet bag om ryggen på landets politikere?
Knud Thestrup lever ikke længere. Dermed går en kommende undersøgelseskommission glip af et vigtigt vidneudsagn: Thestrup var justitsminister og dermed den øverste politisk ansvarlige for PET fra februar 1968 til oktober 1971 - og altså også, da den radikale statsminister, Hilmar Baunsgaard, den 30. september 1968 afgav et højtideligt løfte til den danske befolkning:
"Regeringen har i dag besluttet, at registrering af danske statsborgere ikke længere må finde sted alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed."
Knap tre måneder senere, den 19. december 1968, besluttede PET's chef, Arne
Nielsen, at blandt andet DKP'ere og VS'ere skulle registreres - alene på grundlag af deres lovlige politiske virksomhed. Det viser et internt PET-notat, som Justitsministeriet offentliggjorde i mandags. Heller ikke Arne Nielsen kan afhøres - han døde i 1970. En række tidligere PET-ansatte lever til gengæld endnu - og de fortæller gerne, at PET's registreringspraksis foregik i fuld forståelse med datidens politikere.

Fuldstændig latterligt
"Det er min soleklare påstand, at vi handlede lovligt." Så utvetydigt udtalte Jørn Bro, tidligere souschef i PET, sig i går i Berlingske Tidende. Jørn Bro, som nu er politimester i Glostrup, uddyber sin påstand med, at "der var truffet politiske beslutninger, som jeg godt kan huske, men som jeg vil forbeholde kommissionen."
Også Niels Schmidt, der i 1977 afløste Jørn Bro som souschef i PET, afviser på det kraftigste, at tjenesten har handlet bag om ryggen på landets politiske ledelse.
"Det er fuldstændig latterligt at påstå, at PET har fungeret som en stat i staten. Justitsministeriet har haft fuldstændig kontrol med PET i hvert fald de sidste 30 år, nærmere de sidste 40 år," siger Niels Schmidt til Information. "Derfor tager jeg det med ophøjet sindsro, at jeg nu formentlig skal vidne for en undersøgelseskommission - også selv om det sker i en strøm af beskyldninger om ulovligheder," fortsætter Niels Schmidt, der begyndte som politifuldmægtig i PET i sommeren 1974, og som nu er politimester i Vordingborg.
Sværere får en kommende undersøgelseskommission til gengæld ved at afhøre datidens politikere. En række af de mest centrale er døde, og flere af de nulevende siger til Information, at de intet husker om beslutninger om efterretningstjenestens registreringer. Flere mener endda, at PET's registreringspraksis end ikke blev debatteret dengang.
Det gælder for eksempel Hans Tabor, udenrigsminister fra oktober 1967 til februar 1968. "Intet!" svarer den tidligere udenrigsminister på spørgsmålet om, hvad han husker om datidens diskussioner om efterretningstjenesterne. "Det var ikke et emne, som var oppe i den offentlige diskussion i den tid," siger Hans Tabor.
K. Axel Nielsen, der afløste Knud Thestrup på justitsministerposten i oktober 1971, er død. Efter K. Axel Nielsen blev Karl Hjortnæs justitsminister.
"Jeg har ikke på nuværende tidspunkt nogen erindring om, at jeg i min justitsministerperiode beskæftigede mig med efterretningstjenesten og dens registreringer," siger Karl Hjortnæs til Information.
Karl Hjortnæs' efterfølger på justitsministerposten hed Nathalie Lind.
"Nathalie Lind er ikke længere politiker, og hun vil ikke blande sig i politik," siger hendes mand til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her