Læsetid: 3 min.

John Wayne er værkfører i Bjerringbro

10. august 1998

Enkelte magiske øjeblikke, mange vilde kostumer og et nyt våbenregulativ ved countryfestivalen i Silkeborg

FESTIVAL
Godt nok er countryfolket overamerikansk. Kommer det fra USA er det næsten per definition pragtfuldt. Men Silkeborg er ikke Nashville. Og hvad der ville være højrød kommunisme i Texas er gledet igennem uden protester denne weekend ved bådehavnen Indelukket: Et våbenregulativ.
Blandt gæsterne på countryfestivalen er mange cowboys, næsten ingen sheriffer, men godt med outlaws og blandt dem en del gunslingers, der "bærer våben og ammunition som en naturlig del af deres country outfit."
Der hænger mange interessante ting i disse våbenbælter: udspekulerede madonnaer, miniflasker med Jack Daniels, mobiltelefoner. Det er ved tidligere festivals sket, at mennesker er blevet en smule opskræmte, når disse guns er blevet affyret mellem bænkerækkerne eller de dansende. Ikke alle har været lykkelige for, at der bliver forhandlet våben i nogle af festivalboderne. Men nu er reglerne der:
"Alle våben skal affyres lige op i luften og med strakt arm. Våben og patroner skal på forlangende forevises... Kun løse patroner må medbringes"
Løse patroner. Den var aldrig gået i Kentucky. Overtrædelse af reglerne kan føre til, at våbnene bliver konfiskeret. Man kan blive bortvist og udelukket fra fremtidige arrangementer. Vent til lobbyisterne i The National Rifle Asssociation hører om dette indgreb i helt fundamentale menneskerettigheder!

The Queen
Gunslingers er henvist til skrænten ned til festivalområdet, og våbnene blev affyret ved afslutningen af særlig populære optrædender. Mange til Tamra Rosanas, annonceret som The Queen of Danish Country Music, og som kom og afleverede den gennemarbejdet og personlige koncert, som mange sad og håbede på i denne parade af kopiartister.
Det meste af materialet egne sange. Låner hun fra andre, er det fra sangskrivere (John Prine), der skriver inden for samme univers.
Freddy Fender er regnens besynger. Ironisk nok fik han pragtvejr og spillede aftensolen ned med knap to timers tæt musik, uden pauser, uden bortforklaringer, men med en del forbløffende stilskift: sange fra Ray Charles', Fats Dominos, Julio Iglesias' (!) repertoirer, mexicanske polkaer, lidt caribisk, hans egne største.
Ind imellem nogle absolut magiske øjeblikke - belønninger til den nysgerrighed, der overhoveder driver publikum til begivenheder af denne art.

Sukkerkugler
Magiske også fyrre minutter med en dansk pigegruppe, der hedder Sugarbullets (ikke forudset i skyderegulativet). Måske - men ikke kun - fordi forholdene var så umulige: En lille vakkelvorn aflastningsscene ude ved lokumsvognene.
Regn. Mudder. Men de havde dekoreret scenen med små hvide kolonihavestakitter og slyngroser og iført sig bevidst usexede men dog lårkorte lyseblå sygehjælperkitler.
Countrysange uden dikkedarer mest om kvinde- eller kønstemaer, men sunget med det ironiske glimt og den glæde, som kopiartisterne på den store scene næsten alle manglede. Stor teknisk kunnen: En "Muleskinner Blues" med jodleindsats og det hele. Og Tammy Wynettes "Stand By Your Man", så alle efterhånden må forstå, at det ikke er en sang om underkastelse, men om kærlighed.
Et par svenske grupper - River Band (med sangerviolinisten Mary Jane) og Broken Hearts (med Marita Wikström) - forsøgte sig med en lidt mere raffineret form for country; blev desværre kun modtaget med høflighed.

Årets modepris
Årets modepris går til en kortklippet ca. 45 årig kvinde med sort cowboyhat og indianersølv med lange farvede fjer som øresmykke. Jakken er sort og halvlang med en stort skulderstykke i brunt ruskind og frynser. Sorte, snævre bukser og sorte støvler med perlemorstegninger (delvis dækket af mudder). Plus lange sølvblå negle, pengepouch og minirygsæk på størrelse med en husholdningsæske tændstikker.
Men ellers kan man se en sydstatsgeneral med gult skærf. Man kan se John Wayne som værkfører fra Bjerringbro. Samt alle Dalton-brødrene. Der er line- og squaredansere foran scenen, en anerkendt outlaw, McAllan, står for det meste af maden i Food Street. Og samtlige gunslingers bliver inviteret på scenen til kanonsalut som optakt til brudevalsen: For hele tre par brugte dette års festival som anledning til at blive gift.

* SCC Country Music Festival. Indelukket, Silkeborg, fredag-lørdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her