Congo-oprørerne fortsætter deres fremmarch og tilbyder våbenhvile, men foreløbig er Kabila forsvundet
Efter Congos oprørere tilsyneladende har ryddet den sidste større militære hindring af vejen før stormløbet på hovedstaden, gav de torsdag præsident Laurent Kabila mulighed for en forhandlet afgang.
Oprørerne hævder, at de sent onsdag aften erobrede byen Mbanza Ngungu, 120 km sydvest for for Kinshasa, men udviklingen benægtes af regeringen.
Hvis Ngungu er faldet betyder det imidlertid, at vejen i princippet er åben til hovedstaden.
Tilbyder våbenhvile
Oprørerne samler i øjeblikket kræfter og bringer friske tropper og forsyninger ind fra Goma, siger Wamba dia Wamba, én af oprørslederne.
Mens oprørerne forstærkede positionen i Mbanza Ngungu erklærede de sig parate til at tilbyde Kabila våbenhvile, idet "han fortsat er en del af problemet i Congo," som oprørstalsmand Bizima Karaha udtrykte det ifølge CNN.
Karaha, der indtil for tre uger siden stadig var Kabilas udenrigsminister og chefstrateg tilføjede, at våbenhvilen er betinget af, at Kabila "accepterer, at han er ved at tabe kampen."
Uden for Congos grænser styrkedes bevægelsen i retnign af en våbenhvile. Efter Sydafrikas udenrigsminister Alfred Nzo onsdag aften besøgte Uganda og Rwanda, sagde Mandela torsdag, at Ugandas præsident Yoweri Museveni "muligvis kommer med en udtalelse... hvori han opfordrer til en våbenhvile på vegne af de kræfter, der er rettet mod Kabilas fald."
Mandela er dermed tæt på at bekræfte Museveni som oprørets reelle bagmand.
Kort efter føjede udenrigsminister Hubert Vedrine Frankrig til listen over lande, der opfordrer til våbenhvile. Vedrine ønsker en regional fredskonference, fordi "dette ikke er en national krise, men en regional. Vi bliver nødt til at tage hensyn til Ugandas, Rwandas, Burundis, Angolas og andres strategi" og tilføjede - uden at uddybe: "Vi ved godt, hvad der foregår".
Kabila forsvundet
Til gengæld er det ikke offentlig viden, hvor præsident Kabila har gjort af sig selv.
Hårdnakkede rygter i Kinshasa hævder, at han opholder sig i sin hjemegn Katangas hovedby Lubumbashi, langt fra det truede Kinshasa.
"Han har længe haft en tendens til at gemme sig dernede, når han har problemer", lyder et Reuter-citat fra "vestlige diplomater".
Dette har givet fornyet næring til spekulationer om, at Kabila vil stille sig i spidsen for et fornyet forsøg på at løsrive Katanga.
En blodig løsrivelseskrig førte i 1960 til datidens hidtil største FN-intervention, da stormagterne forsøgte at holde sammen på det kolossale land.
Senere løsrivelsesforsøg blev nedkæmpet med militærhjælp fra Frankrig, Belgien og USA.
Ifølge justitsminister Mwenze Kongolo opholder Kabila sig "i Congo", hvor han "styrer hæren som enhver anden ansvarlig præsident".
Congokonflikten har bredt sig til landene ved Limpopofloden, hvor Zimbabwes præsident Mugabe onsdag kom under hård kritik af Sydafrikas Mandela, efter han udtalte, at landene i regionens samarbejdsorganisation, SADC, havde besluttet at hjælpe Kabila militært.
Mandela - der er formand for SADC - forkastede Mugabes initiativ og understregede, at Sydafrika ikke vil deltage militært, men foretrækker en diplomatisk løsning.
Torsdag gav Mugabe igen: "Intet SADC-land er forpligtet til at hjælpe, men de som ikke vil, bør holde deres mund".
SADC består af Angola, Botswana, Den Demokratiske Republik
Congo, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia, Seychellerne, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Kun Angola and Zambia har fælles grænser med Kabilas Congo, mens det deler Tanganyika-søen med Tanzania.