Læsetid: 3 min.

Kina erkender ansvar for oversvømmelser

28. august 1998

Høj økonomisk vækst har været med til at ødelægge miljøet og forværre problemerne med oversvømmelser langs Yangzi-floden

Tang Song bliver måske den sidste skovarbejder i Sichuan-provinsen, der kan smykke sig med titlen 'modelarbejder' og socialistisk 'arbejderhelt'.
"Jeg er medskyldig i Yangzi-flodens oversvømmelser, fordi jeg har ødelagt så meget," siger han brødebetynget til en kinesisk avis.
Efter en 20-årig karriere inden for skovindustrien i den nordvestlige del af provinsen med flittig brug af motorsaven er den skov, som tidligere rummede tigre og bjørne, nu så godt som forsvundet.
I alt er 85 procent af Yangzi-områdets oprindelige skov blevet fældet.
Med sin motorsav har Tang Song og provinsens andre skovarbejdere dermed medvirket til, at der nu kun er få træer tilbage til at holde på regnen, hvorfor vandet uhindret kan løbe ud i to floder, der løber videre ud i den svulmende Yangzi-flod.
Dermed har de bidraget til denne sommers katastrofale oversvømmelser.
Tang Song er blot et blandt flere eksempler på, at de kinesiske myndigheder og medier i stigende grad er begyndt at indrømme, at oversvømmelserne ikke kun skyldes naturens luner, men også årtiers ødelæggelser af miljøet.
I de seneste dage har flere repræsentanter for den kinesiske regering således givet udtryk for den erkendelse.

Giver tilbage
Zhu Guangyao, der er viceminister med ansvar for Miljøbeskyttelse sagde forleden til nyhedsbureauet Reuter, at Kinas hurtige økonomiske udvikling har været medvirkende til oversvømmelserne.
"De menneskeskabte ødelæggelser af miljøet er blevet mere synlige. Skovrydning, erosion og floder, der mudrer til, har forværret oversvømmelses-katastrofen," sagde han under en miljøkonference i Shanghai, hvor han talte om nødvendigheden af en bæredygtig udvikling.
Chefen for regeringens informationskontor, Zhao Qizheng, gav tidligere på ugen udtryk for den samme holdning på et pressemøde i hovedstaden Beijing:
"Vi har taget for meget fra naturen, men nu har vi besluttet at give noget af det tilbage igen," sagde han ifølge International Herald Tribune.
Det, der nu skal 'gives tilbage', er ifølge Zhao Qizheng en tilbagevenden til den oprindelige natur i nogle af de værst ramte områder langs Yangzi-floden.
Zhao sagde, at regeringen har besluttet at forbyde al skovrydning langs Yangzi-flodens øvre løb - hvilket bl.a. vil sige i skovarbejderen Tong Sangs område - og at de ryddede områder skal plantes til igen med træer.
Desuden har regeringen besluttet, at store arealer, der tidligere rummede søer og vådområder, og som er blevet inddraget til landbrugsjord, nu skal gendannes til deres oprindelige tilstand.
Alt sammen øjensynligt i en ny erkendelse af, at mangel på skove og vådområder er medvirkende til den nuværende katastrofe.
Oversvømmelserne har ifølge de seneste officielle tal dræbt 3.004 mennesker, ødelagt fem millioner huse og drevet millioner af kinesere på flugt. Selv om Yangzi-området er hårdest ramt, har oversvømmelserne også hærget de nordlige provinser Heilongjiang og Indre Mongoliet, hvor 875.000 er hjemløse, og hvor en kold vinter truer.

La Nina
Men situationen er værst ved Yangzi-floden, der netop har sendt den syvende store flodbølge gennem Hubei-provinsen. Vandstanden er den højeste siden 1954, og den skyldes dette års voldsomme monsunregn som følge af vejrfænomenet La Nina - efterfølgeren til El Nino, som sidste år var årsag til tørke og de voldsomme skovbrande i Indonesien.
La Nina har afsluttet Indonesiens brande, men til gengæld ført til de voldsomme oversvømmelser ikke alene i Kina, men også i andre dele af Asien, bl.a. Bangladesh, der i øjeblikket oplever de værste oversvømmelser i 10 år.
Lester Brown, leder af Worldwatch Institute, pegede for nylig i en kommentar i International Herald Tribune på, at Kinas oversvømmelser er menneskabte på flere planer:
*Dels det enorme pres på ressourcerne som følge af, at der bor 400 millioner mennesker langs Yangzi-floden. I løbet af få årtier vil befolkningstallet blive øget med 100 millioner, der har brug for mere landbrugsjord, flere huse m.m.
*Dels den stigende globale opvarmning, der uundgåeligt fører til større fordampning og dermed mere regn. Juli måned i år var den varmeste siden 1866.
Det sidste punkt er noget, som resten af verden kunne gøre noget ved, bl.a. ved at reducere CO2-udslippet, men som Lester Brown noterer sig, er der ikke megen global enighed om det i øjeblikket. Derfor hænger problemet stadig mest på kinesernes skuldre, og med de seneste udtalelser fra den kinesiske regering er der måske ændringer på vej.
Myndighederne besluttede dog allerede i 1995, at skovarealet skal øges til 20 procent af Kinas samlede areal mod de nuværende 12-14 procent. Men Det Kinesiske Akademi for Statsvidenskab, CASS, advarede tidligere på året om, at der stadig ryddes mere skov, end der plantes nyt.
Så måske får skovarbejderen Tang Song brug for motorsaven lidt endnu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu