Læsetid: 2 min.

K'NYT

29. august 1998

Pris til Encyklopædien
*Jørn Lund og hans 60 nærmeste medarbejdere på Den Store Danske Encyklopædi samt de 3500 bidragydere, som tilsammen udgør holdet, vil blive hædret med Paul Hammerich-prisen og 25.000 kr., som overrækkes på Louisiana 29. nov. Prisen uddeles fordi gruppen "har vist sig at være fremadskuende og grænseoverskridende".
Paul Hammerich var selv medarbejder ved encyklopædien.

Amanda-prisen til Vinterberg
*I konkurrence med fire andre nordiske filminstruktører har Thomas Vinterberg fået Nordisk Film & TV-fonds og det norske kulturministeriums Amanda-pris på 50.000 kr. for sin film, Festen. Juryens begrundelse: "Den er dybt humoristisk, gribende, indsigtsfuld, moden og modig. Det føles fantastisk at kunne anvende ordet suveræn."

Morten Nielsen-legat til Boberg
*Forfatteren Thomas Boberg modtager på søndag Morten Nielsens Mindelegat på 12.500 kr. Legatet er opkaldt efter den unge digter Morten Nielsen, der døde under 2. verdenskrig, dræbt ved et vådeskud. Boberg har skrevet en række digtsamlinger samt rejsebogen Sølvtråden.

Hemingways ægteskab?
*"Så er det slut," udtaler Charles Scribner, New York-forlægger, som er på vej med endnu et bind Hemingway: Nu er der ikke mere i skufferne, alt Hemingways efterladte er sendt på markedet. På tide, skulle man synes. Den amerikanske nobelpristager begik selvmord i 1961, efter at have opgivet en selvbiografisk roman med titlen True At First Light. Som altså nu gøres offentligt tilgængelig, redigeret (forkortet - Hemingways manuskript ville fylde 850 bogsider) af sønnen Patrick. Romanen handler om Hemingways rejser i Afrika, skildrer bl.a. et (fiktivt?) ægteskab med en 18-årig kenyansk kvinde. Ægteskabet skal være indgået mens Hemingway var gift med Mary, hans fjerde kone, som omtaler affæren i en af sine dagbøger og hvis eneste meget amerikanske indvending ifølge hende selv skal have været, at den unge kvinde ville have godt af et bad.

Staten fastholder nul-støtte
*Trods megen kritik fastholder kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen, at tilskuddet til kunstmuseet Arken i Ishøj skal aftrappes over tre år fra seks mio. kr. til nul kr. i år 2001. Forslaget fremgår af regeringens finanslovsforslag. Det har mødt voldsom kritik fra flere sider, herunder Københavns Amts kulturudvalg, der mener, at tæppet rives væk
under museet. - Men det hidtidige statstilskud var tænkt som en særlig bevilling til at hjælpe et utroligt spændende nyt museum i gang. Det har aldrig været tænkt som en permanent støtte, siger Elsebeth Gerner Nielsen til Ritzau og tilføjer: "Der nu en gang mest kontrol med midlerne, når de gives i henhold til lovgivningen og ikke ud fra særbevillinger."

Guldalderen vender tilbage III
*For tredje gang arrangerer København et stort anlagt kulturfremstød under titlen Guldalderdage, eller som det for den internationale verden er formuleret "Golden Days in Copenhagen". Det er 1800-tallets første halvdel, som anskueliggøres gennem 80 forskellige indslag: Udstillinger, koncerter, byvandringer forelæsninger. 60 institutioner står bag. Arkitekturen i hovedstaden står i denne omgang i fokus. I Rundetårn åbner dronningen således i dag udstillingen "Klassicisme - arkitekturen på C.F. Hansens tid".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her