Læsetid: 2 min.

K'NYT

28. august 1998

Teaterrådet mangler 10 mill.
*Flere kendte teatre må lukke og slukke, hvis det ikke lykkes Teaterrådet at skaffe 10 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten. I kulturministerens forslag til finanslov er der ikke afsat de ekstra penge, som er nødvendige for, at alle teatrene skal kunne overleve. Litten Hansen, formand for Teaterrådet, kan ikke se, at der er flere teatre, som fortjener at lukke: "I de tre år, jeg har været formand for rådet, har vi taget bevillinger fra 10-12 teatre, og det er mange. Nu er vi der, hvor det virkelig gør ondt," siger hun til morgenavisen. Teaterrådet vil næste år modtage 55,2 millioner kroner mod 64,5 i år. De sidste to år er teatrene blevet reddet på stregen under finanslovsforhandlingerne, hvor det lykkedes at fremskaffe en ekstra portion penge.

Benny Hansen er død
*Skuespilleren Benny Hansen døde i går, 54 år gammel. Han blev uddannet på Det Kongelige Teater for 30 år siden og slog hurtigt sit navn fast i en lang række roller på film og teater. Det helt store gennembrud fik han i rollen som den madglade maler Fede i tv-serien Matador. Benny Hansen, der i denne sommer arbejdede med Pedersens Sommercabaret i Vendsyssel, døde efter længere tids lungebetændelse.

Ufolkelige kultursider
*Aktuelts kultursider er for elitære, og bladet skriver "spalte op og spalte ned om borgerlige koryfæer som Frank Sinatra og Andy Warhol," skriver Erik Clausen, gøgler og filmmand, i et læserbrev i Aktuelt onsdag. "Der er også en anden kultur her i landet, en kæmpende, folkelig kultur, der slås for at komme ind i billedet," fortsætter han og langer ud efter "yuppier fra filmbranchen, der nu vil filmatisere dette århundredes mest reaktionære og nationalistiske forfatter, Morten Korch," mens tv-serien Riget får prædikatet "studentikos" med på vejen. Erik Clausen efterlyser, at Aktuelt tager mere fat på tidens ustillede kulturpolitiske spørgsmål. Under overskriften "Et levn fra fortiden" svarer bladets kulturredaktør, Niels Frid-Nielsen. Han godtager ikke den gamle traver, om den kæmpende, folkelige kultur. Aktuelt-kulturens udgangspunkt, skriver Frid-Nielsen, er uddannelses- og medieeksplosionen, der har skabt en veluddannet befolkning, som er til det hele: "Forholdet mellem fin- og lavkultur er ikke som i Clausens ungdom skarpt adskilt," skriver han og inviterer bladets læsere ind i debatten.

Filmforedrag under Festugen
*Århus Festuge skal også nævnes i K'Nyts spalter. I løbet af de næste par dage kan man opleve en række filmforedrag i biografen Øst for Paradis. I morgen mellem 16.30 og 18.30 holder Anders Leifer, filminstruktør og lektor ved Institut for Film- og Medievidenskab, foredrag om filmmageren Jørgen Leth. Søndag den 30. august - også klokken 16.30 - stiller Th. Dreyer- og von Trier-eksperten Lars Bo Kimergård op og svarer på, om von Triers menneskesyn er fascistoidt. Det skulle gerne afføde debat. Torsdag den 3. september er det Informations egen filmanmelder Morten Piils tur. Han stiller skarpt på de spændende danske nybrud, unge instruktører, der spillefilmsdebuterer med sorte, sjove, satiriske og skæve film. Det foregår mellem 19.00 og 21.00.

Jytte Hilden søger rektorjob
*Blandt de tre kandidater, der er med i opløbet om jobbet som rektor for Danmarks Biblioteksskole, finder man fhv. kulturminister Jytte Hilden, skriver Jyllands-Posten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her