Læsetid: 2 min.

Kohl er kampklar

13. august 1998

Forbundskansleren indleder seks ugers valgkamp med at portrættere sig selv som grunden til og forsvareren af Tysklands stabilitet

Helmut Kohl er grunden til, at Tyskland er så stabilt som det er. Og den eneste, som kan sikre landets succes i fremtiden.
Denne selvkarakteristik gav den tyske kansler, da han i går på et pressemøde indledte den afgørende fase af valgkampen op til Forbundsdagsvalget den 27. september. Kampklar langede han ud efter sin modkandidat til kanslerposten, socialdemokraten Gerhard Schröder. SPD'eren ville "lokke vælgerne med en moderat politik, men chokere dem, så snart han havde fået magten," mente Kohl, der efter 16 år på posten nu beder vælgerne om fire år mere.
SPD fører fortsat over
Kohls CDU i meningsmålingerne, men på det seneste har kanslerens parti vundet et par procentpoint. SPD's forspring svinger i målingerne mellem tre og ti procentpoint. Men for alle målinger gælder, at CDU haler ind.

Vinder vender
"Vinden vender. Vi er optimistiske med hensyn til at vinde dette valg," sagde Kohl, der på pressemødet var omgivet af sin højrehånd, Wolfgang Schäuble og finansminister Theo Waigel fra CSU, CDU's bayeriske søsterparti. De fremlagde den sidste del af deres valgoplæg.
Nøglepunktet for fremtiden er en gennemførelse af den skattereform, som det lykkedes SPD at blokere i det forrige parlament. CDU vil sammen med den liberale koalitionspartner FDP sænke den højeste indkomstskat fra 53 til 39 pct. Samtidig vil
Kohl også bekæmpe Tysklands rekordhøje arbejdsløshed på 4,1 millioner ledige.
"Nedbringelse af arbejdsløsheden og skabelse af nye job er helt centralt i vores indenrigspolitik," sagde Kohl, der mest er kendt for sit udenrigspolitiske engagement. Kansleren kritiseres af SPD for på den konto at have negligeret Tysklands problemer.
CDU/CSU lægger også op til strengere kontrol med indvandring, og gør klart, at
unionspartierne var imod et mere centralistisk EU.
Kohl afviste, at der efter valget kunne blive tale om en såkaldt "stor-koalition" mellem CDU/CSU og SPD: "Det kommer ikke på tale. Alternativerne ved dette valg er klare," sagde Kohl.
Første styrkeprøve kommer i delstaten Bayern, hvor der to uger før Forbundsdagsvalget, er valg til Landdagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her