Læsetid: 5 min.

Komponist og formidler af ny musik

15. august 1998

Før var han skibsbygger på B&W, nu er han komponist og festivalarrangør. Information har mødt manden bag Suså festivalen for ny musik, der finder sted i næste weekend

NY MUSIK
Fra motorvejen drejer man fra ved Ringsted og kører mod Næstved. Nede ved Tyvelse løber Susåen. Midt i dette idylliske landskab bor komponisten Hans-Henrik Nordstrøm. Han er en af de giderikker i dansk musikliv, som ofrer en masse tid og energi på at stable en festival for ny musik på benene.
Nordstrøm er uddannet i basun på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (1965-70), men holdt op to måneder før den afsluttende diplomeksamen:
"Jeg sprang fra og gik over til B&W som skibsbygger. Konservatoriemiljøet og musikertilværelsen kunne jeg ikke holde ud. Efter en fire-årig tilværelse som skibsbygger begyndte jeg igen at spille basun - kammermusik og orkesterspil. Jeg begyndte at arrangere for messingkvintet og nodepapiret kom frem igen," siger Hans-Henrik Nordstrøm.
Nordstrøm begyndte at komponere. Som komponist er han selvlært med alt hvad det indebærer af fordele og ulemper. Fra musikere får han den største hjælp:
"Man får 'tæsk' af musikere, når man skriver uspillelig musik. Det er sundt, jeg har lært utrolig meget af de musikere, jeg har arbejdet sammen med."

En festival fødes
Helt fra begyndelsen af Hans-Henrik Nordstrøms musikervirke har det været vigtigt for kunstneren at få den ny musik ud til publikum, gerne længere ud end den sædvanligvis kommer. Efter nogle år som deltidskomponist med forskelligt arbejde, bl. a. for Dansk Flygtningehjælp, besluttede Nordstrøm at blive fuldtidskomponist. Det gav nogle ekstratimer, som blev brugt til at stable en festival på benene:
"Mine hustru Anne Kristine Smith var medlem af Statens Musikråd. Her fik hun en masse viden og erfaring om hvordan man laver professionelle musikbegivenheder, ikke mindst en viden om at skrive ansøgninger! Vi arrangerede sammen en koncert hernede i marts 1991, hvor et af mine korværker og et lille orkesterværk blev opført. Der kom en masse mennesker, kirken var fuld og dét til en koncert udelukkende med ny musik!", fortæller Nordstrøm.
Den gode oplevelse blev fulgt op af nye ideer. Hvordan kunne man følge op på begivenheden? I 1993 blev den første Suså festival afholdt på Susåskolen, hvor der findes en fremragende koncertsal. I år finder festivalen sted for 6. gang og den byder på tre uropførelser, hvilket er mindre end sædvanligt. Der opføres 24 værker af 18 komponister. Der er bl.a. bestilt et værk af komponisten Tage Nielsen, som Storstrøms Kammerensemble skal opføre. Festivalen har indtil nu spillet 57 komponister, omkring 150 værker og har haft 36 uropførelser.
Når man som komponist arrangerer en festival, kan det være fristende at spille en hulens bunke musik af sig selv.
Hvordan finder Hans-Henrik Nordstrøm den balance:
"Man tænker sig godt om. Når man er vært, skal man ikke dominere selskabet. Man skal ikke falde for smiger, dvs. musikere der foreslår, at man bliver spillet for at musikerne derigennem kan blive engageret til at spille på festivalen. Dette skal man hæve sig op over. Det er en svær balancegang," siger Nordstrøm.

Kunsten til folket
Nordstrøm har ikke lavet en top fem over de mest spillede komponister, men han tøver dog ikke med at nævne, at Per Nørgård er den mest spillede komponist på Suså festivalen. Nordstrøm fortsætter:
"Der er meget få spillesteder her i landet. Det betyder, at der er musikerne som har uropførelser liggende parat til brug - de er glade for at få et sted at opføre musikken. Vi sammensætter ikke et færdigt ønskeprogram, vi er nødt til at tage udgangspunkt i det repertoire, som musikerne nu engang har."
Efter at Lerchenborg Musikdage og Ebeltoft Festivalen holdt op med at eksistere, er der kommet endnu mere bevågenhed omkring den seks år gamle Suså festival. Mange musikere ønsker at spille ny musik i de to dage arrangementet varer.
Budgettet er på 300.000 kr.: 20.000 kr. kommer fra kommunen, 15.000 giver amtet. Statens Musikråd og Statens Kunstfond giver hver 60.000 kr. Resten kommer fra private fonde. Hvad er hovedideen med et sådant arrangement, langt fra de store byer og disses institutioner:
"Vores ambition er at nå ud til et publikum, som normalt ikke lytter til den ny musik. Det synes vi selv er lykkedes: Vi spiller for fuld sal og det er ikke festival-turisterne som fylder, det er lokalbefolkningen", siger Nordstrøm.

Politisk musik?
Naturen betyder meget for den Hans-Henrik Nordstrøm, der bogstavelig talt har bosat sig midt i den. Hvert år søger han ud i de nordiske naturområder for at komponere. En strygekvartet er blevet til i Færøerne (nr. 2, 'Den færøske'), en anden i Nordnorge (nr. 3, 'Den norske'), et kammermusikværk hedder Skitser fra Hirsholmene.
Et orgelværk af Nordstrøm hedder Srebrenica, hvilket giver et fingerpeg om, at komponisten tillader at ekstramusikalske områder kommer ind i musikken:
"Jeg var som ganske ung medlem af Kampagnen mod atomvåben, var med i atommarchen fra Holbæk til København. Jeg har været optaget af den kinesiske revolution, men aldrig medlem af det kommunistiske parti. De østeuropæiske ideologier har jeg aldrig haft tillid til. Borgerkrigen i Jugoslavien har til gengæld påvirket mig enormt.
Jeg skrev orgelstykket Srebrenica til Eva Feldbæk, hvor jeg bl.a. brugte en bosnisk folkemelodi. Værket blev uropført to år inden byen faldt. Mit værk hjalp ikke ret meget: Man kan ikke skrive politisk musik," konstaterer Nordstrøm.
Det man kan er til gengæld at arbejde for at den ny musik bliver spillet og lyttet til. Nordstrøms egen musik er udkommet på flere cd'er. En af dem er fra plademærket Classico og bærer titlen Hans-Henrik Nordstrøm 1. Ettallet antyder noget om ambitionsniveauet: Der er flere på vej...
Der er også kommet en cd med musik fra Suså festivalen: Ny musik i Suså (Classico Classcd 230), med musik af Bent Sørensen, Tage Nielsen, Sunleif Rasmussen, Svend Nielsen, Hans-Henrik Nordstrøm, Vagn Holmboe, Per Nørgård og Niels Rosing-Schow.
Hvis De ønsker at høre Nordstrøms musik og anden ny dansk musik, kan dette lade sig gøre på Suså festivalen 22.-23. august. Yderligere oplysninger på tlf. 57648102. E-mail: nymususaa@adr.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her