Læsetid: 2 min.

Kontrol af læger skal skærpes

18. august 1998

Der er stor forskel på, hvor meget medicin praktiserende læger ordinerer til patienterne. Regeringens medicinudvalg foreslår, at amterne og Sundhedsstyrelsen skal kunne gribe ind

Der er store forskelle på de praktiserende lægers ordinering af medicin til patienterne. Nogle læger ordinerer langt mere medicin end andre, og ingen griber ind, hvis en læge udskriver uforklarligt store mængder medicin.
Det er nemlig op til den enkelte læge at justere sin ordinering af medicin, hvis den afviger fra gennemsnittet.
Det vil regeringens medicinudvalg nu have ændret, og foreslår derfor, at kontrollen med de praktiserende læger skærpes, så det bliver muligt for såvel amterne som Sundhedsstyrelsen at gribe ind, hvis variationerne bliver for store.
"Det må være en fælles interesse og en fælles opgave, at der ikke udskrives mere medicin end nødvendigt," siger formanden for regeringens medicinudvalg, Vagn Simonsen, til Dagens Medicin.
Forslaget bakkes op hos de praktiserende læger.

Store variationer
Som situationen er i dag, modtager hver enkelt praktiserende læge en statistisk opgørelse over dels sin egen ordination af et givent lægemiddel og dels den gennemsnitlige ordination af samme lægemiddel. Statistikken føres af lægemiddelstyrelsen, og det er så op til den enkelte læge på baggrund af opgørelsen at vurdere, om hans egen udskrivning af medicin er for stor.
Hidtil har der ikke været en overordnet instans, som har holdt øje med forskelle i ordinationer blandt de praktiserende læger, men enkeltundersøgelser har vist meget store variationer.
En undersøgelse blandt 13 praktiserende læger i Svendborg har for eksempel vist, at nogle læger udskriver op til fire gange så mange benzodiazepiner som sovemiddel end andre.
Formanden for regeringens medicinudvalg, Vagn Nielsen, mener, at statistikken bør bruges som udgangspunkt for en mere aktiv politik, hvor man fra centralt hold tager kontakt til de læger, som
har en påfaldende stor afvigelse i deres medicinordineringer.
"Når man nu har en statistik, som giver grundlag for at følge med i lægernes ordinationsmønstre, så bør den statistik stilles til rådighed for amterne, så de har et grundlag for at tage en dialog med de praktiserende læger," siger Vagn Nielsen, formand for medicinudvalget.

Godt at målrette
Problemet er, at de nuværende regler ikke giver mulighed for at bruge den statistik, som føres af lægemiddelstyrelsen, til at gribe ind over for den enkelte læge. Og den regel skal ændres, foreslår medicinudvalget.
Forslaget hilses velkommen af Jørgen Lassen, formand for de praktiserende læger, der mener, at det vil være godt med en målrettet indsats på området.
"Jeg synes, at det er positivt med en bevidst indsats," siger han til Ritzau.
Tidligere praktiserende læge, Erik Knudsen, som nu arbejder som lægemiddelkonsulent i Vestsjællands Amt, understreger, at de fleste læger handler i "god tro", når de udskriver medicin, men nogle har dårlige vaner, som ikke er hensigtsmæssige.
"Det er krævende at være læge, og man skal hele tiden opdatere sin viden og for eksempel holde møder med andre læger for ikke at blive isoleret," siger han til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her