Læsetid: 2 min.

Kreml lader kursen styrtdykke

18. august 1998

Også i administration ruller der hoveder efter den russiske regerings beslutning om at give rubelkursen fri

Dollarjagten satte mandag ind foran alle banker og vekselbureauer i Rusland, efter at ministerpræsident Sergej Kirijenko mandag morgen overraskende gav meddelelse om, at regeringen vil tillade rubelkursen at falde helt ned til 9,5 rubler for en dollar - i realiteten en devaluering på 30 procent.
Lange køer dannede sig foran de vekselkontorer, der ikke allerede havde sat et "ingen dollar"-skilt i vinduet, og kursen på rubler faldt straks fra de 6,31 rubler, der var den officielle kurs fredag eftermiddag, til 7,5-8 - ja, flere steder 9,5 rubler.
Mange af de forretninger, der handler med udenlandske importvarer som f.eks. møbler og elektronik, holdt lukket mandag. "Vi ved simpelthen ikke, hvad vi skal skrive på prisskiltene", sagde en butiksejer til Reuter.
Frigivelsen af rubelkursen fandt sted sammen med en række andre forholdsregler, der skal rette op på Ruslands kriseramte økonomi. Andre skridt var et 90 dages moratorium på afdrag og renter af gæld til udlandet - dog undtaget statsgæld, et forbud mod udenlandske opkøb af de kortfristede russiske statsobligationer og et indgreb over for den meget store kapitalflugt fra Rusland - altsammen forsøg på at spare på de russiske reserver af udenlandsk valuta.

Udrensning
De radikale økonomiske forholdsregler blev fulgt op af en udrensning blandt de i Kreml, der mest konsekvent har argumenteret for at holde den faste rubelkurs og de stabile priser.
Jeltsins vicestabschef og rådgiver om økonomisk politik, Aleksandr Livsjits, indgav mandag sin afskedsbegæring efter seks års tjeneste i præsidentens administration.
Og ifølge radiostationen Ekho Moskhvy skal også Centralbankens leder, Sergej Dubinin, være bedt om at gå, hvilket han siges at have afvist.
Samtidig udnævnte præsident Jeltsin mandag den hidtidige chef for skattevæsenet, Boris Fjodorov, til viceministerpræsident med særligt ansvar for makroøkonomi og statens gæld.
Reaktionen fra den russiske opposition faldt prompte og var som ventet negativ:
"Dette er den totale konkurs. Devalueringen er først og fremmest et slag mod de fattigste. Priserne vil springe i vejret, og de fleste banker, bortset fra de største, vil bryde sammen", sagde kommunisten Gennadij Sjuganov.
Det kommunistisk-dominerede parlament, Statsdumaen er blevet hasteindkaldt til møde fredag, men parlamentarikerne mødes ikke for at drøfte og vedtage nye skattelove, som regeringen indtrængende har opfordret dem til, men for at drøfte 'regeringens økonomiske ledelse'.
De internationale analytikere forholdt sig mandag afventende: "Det, der foregår, er en fremadskridende devaluering, og vi har ikke set enden. Risikoen for, at rublen dykker længere ned, er fortsat meget stor", sagde markedsanalytikeren Claudio Demolli fra ABN Amro i London.
Den Internationale Valutafond,IMF, der netop har ydet et lån til Rusland på 22,6 mia. dollars bl.a. med det formål at holde rubelkursen fast, var mandag meget fåmælt. IMF-direktør Michel Camdessus nøjedes i en erklæring med at appellere til den russiske regering om at "gennemføre anti-krise programmet".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu