Læsetid: 2 min.

Nabolande iler Kabila til hjælp

22. august 1998

Angola, Mozambique og Zimbabwe støtter nu Congos trængte præsident Laurent Kabila med soldater - det kommer på tværs af Nelson Mandelas bestræbelser på at mægle

Riflerne hang løst over skuldrene på soldaterne fra Zimbabwe, da de steg ud af flyet i Kinshasas N'djili-lufthavn sent torsdag for at støtte Laurent Kabila mod oprørerne i Congo. Det viste billeder fra Congos statslige fjernsyn sent torsdag, ifølge den sydafrikanske avis Mail & Guardian.
Tropper, som angiveligt er fra Mozambique, landede ligeledes i lufthavnen for at hjælpe Kabila.
Fredag morgen var det så angolanske tropper, der ifølge et øjenvidne bevægede sig over Congos grænse fra Angolas nordlige Cabinda-provins for at give en håndsrækning til den pressede præsident.
"Et hundrede kommandosoldater er ankommet til Cabinda, og fly flyver ind med militært udstyr - også kampvogne. De er helt sikkert ude på noget," sagde øjenvidnet ifølge nyhedsbureauet Reuters.
En vestlig diplomat i Sydafrika bekræfter troppebevægelserne, og Angolas oprørere, Unita, siger også, at tropperne hjælper Kabila. Manøvren er angiveligt sat i gang for at omringe oprørerne.
Ankomsten af militære forstærkninger til Congo har givet nyt liv til Kabilas regering, og flere ministre sagde i går over statsradioen, at de lige nu foretrækker en militær løsning på krigen.

Møde i weekenden
Med de sydafrikanske landes militære undsætning er oprøret i Congo på vej ind i en ny fase, som kommer på tværs af Sydafrikas præsident Nelson Mandela, der er formand for den regionale samarbejdsorganisation SADC.
Mandela indkaldte i går til et weekendmøde om situationen mellem Zimbabwe, Rwanda, Uganda og Congo for at undgå en regional krig mellem Kabila og hans støtter på den ene side og oprørerne med Rwanda og Uganda på den anden side.
Oprøret i Congo, der er ledet af rwanda-støttede tutsier, begyndte for kun tre uger siden i den østlige del af landet. Siden er det gået stærkt, og i dag står oprørerne angiveligt blot 120 kilometer fra hovedstaden Kinshasa i den vestlige del af landet.
Kabila, som satte sig i præsidentstolen sidste år i maj med hjælp fra Rwanda og Uganda, beskylder nu sine tidligere allierede for at stå bag oprøret mod ham.
Og i en erklæring fredag fra Rwandas præsidents kontor erkendes det for første gang, at Rwanda er involveret i kampene.
"Rwanda forbeholder sig ret til at assistere befolkningen i Congo på en hvilken-som-helst måde, det måtte være nødvendigt", hed det i erklæringen.
Diplomater forudser ifølge Reuter, at borgerkrigen i Congo kan få alvorlige konsekvenser for stabiliteten i hele Centralafrika, fordi de omkringliggende lande, alt efter strategiske interesser, blander sig på den ene eller den anden side i krigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her