Læsetid: 3 min.

Næppe retssag mod USA efter bomber

27. august 1998

Sudan vil have prøvet USA's angreb ved FN-domstolen i Haag. Men det kræver samtykke fra USA, der endnu ikke har svaret

I et brev til den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright anmoder den sudanske justitsminister USA om at lade FN-domstolen i Haag afgøre om USA's bombning af El Shifa medicinalfabrikken i Sudan strider mod folkeretten.
Men for at retten kan behandle sagen kræver det accept fra begge lande,og der er ikke meget, der tyder på, at USA vil følge den sudanske opfordring. USA har modsat sig en ekspertundersøgelse af ruinerne af El Shifa fabrikken med den begrundelse, at USA er i besiddelse af uhåndgribelige beviser på, at fabrikken producerede eller var forberedt til at producere en komponent til den farlige VX-nervegas. Derfor er det tvivlsomt, om USA vil gå med til en retssag.
Sudan ønsker, at domstolen skal tage stilling til, om USA's angreb er en krænkelse af landets suverænitet. Hvis domstolen kommer frem til dén konklusion, ønsker den sudanske justitsminister, at domstolen dels skal angive muligheder for, at sådanne angreb ikke gentages og dels vurdere, hvilken erstatning Sudan er berettiget til. Fabrikkens ejer har tidligere bebudet sagsanlæg på op mod 50 millioner dollar.
I brevet beklager justitsminister Ali Muhammad Uthman Yasin, at USA ikke anerkender FN-domstolens fulde kompetence, og han opfordrer USA til at lade angrebet prøve ved domstolen.
"Men hvis ikke USA vil anerkende domstolens kompetence på dette spørgsmål, så kan der ikke blive nogen retssag. Det er en forudsætning, at begge parter anerkender retten," siger docent Frederik Harhoff fra Retsvidenskabeligt Institut på Københavns Universitet.

USA tidligere dømt
Da Nicaragua i begyndelsen af 80'erne lagde sag an mod USA for blandt andet at have mineret havnen i hovedstaden Managua, anerkendte USA ved retssagens start domstolens kompetence. Siden trak man anerkendelsen tilbage, men det accepterede domstolen ikke, og USA blev dømt for overtrædelse af folkeretten.
"Så det afgørende er, at begge lande anerkender domstolen, når sagen bliver anlagt," siger Frederik Harhoff.
Hverken den amerikanske ambassade i København eller FN's Informationskontor er i stand til at oplyse, hvad den amerikanske holdning til FN-domstolens kompetenceområde er, men på ambassaden venter man en reaktion de nærmeste dage.
"Men hvis det er rigtigt, at fabrikken har produceret nervegas, der kunne bruges mod USA, så var det formentlig en lovlig selvforsvarshandling at bombe El Shifa fabrikken. Og så kan hverken Sudan eller fabrikkens ejer få nogen kompensation," siger Frederik Harhoff.
Hvis ikke USA går med til en retssag ved FN-domstolen, så kan både Sudan og El Shifa Chemicals ejer, den i London bosiddende Salah Isdris, anlægge sag mod USA ved en amerikansk domstol.
Den amerikanske viceudenrigsminister Thomas Pickering sagde sent tirsdag aften, at USA er i besiddelse af jordprøver fra fabrikken, der beviser produktion eller opbevaring af stoffet o-ethylmethylphophonothioic (EMPTA) - et stof, der ifølge Pickering ikke bruges eller forekommer i andre sammenhænge end i produktionen af VX-nervegas.
"Vi mener, at dette bevis er meget overbevisende og meget vigtigt," sagde Thomas Pickering.
Amerikanske efterretningskilder erkender dog, at fundet af EMPTA i jordprøven ikke beviser, at fabrikken producerede stoffet.
"Det er muligt, at fabrikken kun opbevarede stoffet eller at det blev fragtet igennem. Man kan opstille flere scenarier," siger en kilde til New York Times.
EMPTA, der er et flydende, klart og lugtfrit stof, er i sig selv uskadeligt, og det er ifølge amerikanske kilder en af grundene til, at man valgte at bombe El Shifa og ikke en nærliggende fabrik, der mistænkes for at producere selve VX-nervegassen. Denne fabrik ligger i et tættere bebygget område, hvor et udslip af VX-nervegas kunne have fået katastrofale konsekvenser. Men selvom EMPTA er uskadeligt, så skal der kun en mindre kemisk proces til at forvandle stoffet til VX-nervegas, der regnes for at være blandt de farligste nervegasser. En dråbe på huden eller indånding af ganske få mængder vil slå et menneske ihjel i løbet af et par minutter.

Vil have inspektion
Sudan har opfordret til en FN-inspektion af fabrikken for at få fastslået, at det rent faktisk var en medicinalfabrik, men dette finder Pickering ikke nødvendigt.
"De oplysninger, vi har om fabrikken, behøver ikke blive understøttet yderligere eller bekræftet," siger han.
El Shifa fabrikkens eksportchef, Alamaddin al-Shibli, forstår ikke, hvordan amerikanerne har fået en jordprøve med EMPTA.
"Det er ikke muligt at få en prøve af jord på vores fabrik. På grund af konstruktionen af fabrikken er hele arealet enten dækket af beton, cement eller tæpper," siger han.
Bombningen af Sudans vigtigste medicinalfabrik, der stod for halvdelen af medicinproduktionen i landet, har vakt voldsom vrede. Onsdag protesterede flere hundrede læger og sundhedshjælpere i Khartoum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her