Læsetid: 3 min.

Nej til fælles læge-etik

10. august 1998

Læge-etik er alt for kulturbestemt til, at der kan opstilles et fælles internationalt regelsæt, mener deltagerne på international etik-konference for medicinstuderende

At danske læger informerer uhelbredeligt syge direkte om deres sygdom, virker koldt og hjerteløst.
Det mener den 24-årige rumænske medicinstuderende, Monica Ioana Lupei, der læser medicin på sjette år.
Hun synes, at familien i første omgang bør orienteres, så de pårørende selv kan vurdere, hvordan den syge skal have besked.
Netop dette spørgsmål om fuld information til patienten skildte vandene i den etiske debat mellem 72 medicinstuderende fra 19 forskellige lande.
De har gennem hele sidste uge været samlet til en international etik-konference på Odder Højskole syd for Århus, hvor de fra morgen til aften hørte på oplæg og diskuterede etiske dilemmaer og fremtidens lægerolle.
For den 22-årige danske medicinstuderende på tredje år, Mette Fruensgaard, var det overraskende, at så mange af de især ikke-nordeuropæiske deltagere - inklusiv rumænske Monica Ioana Lupei - satte spørgsmålstegn ved fuld patientinformation.
"Det havde jeg altid taget for givet som ubetinget godt," siger hun, og hun måtte som flere af de øvrige deltagere på konferencen erkende, at det er svært at opstille et sæt universielle læge-etiske regler - ud over en generel respekt for mennesker.
"Faste etiske regler kan ligefrem være farlige, fordi de kan få læger til at handle per automatik frem for at vurdere i den konkrete situation," argumenterer Monica Ioana Lupei.

Diskussion efterlyses
Information af døende patienter og etisk regelsæt var bare to af de mange etiske dilemmaer, som deltagerne på "Ethical Student Conference" blev konfronteret med.
Det er andet år i træk, at en gruppe medicinstuderende fra Århus Universitet arrangerer en etisk konference.
I år havde de ved ihærdigt benarbejde skaffet 300.000 kroner i sponsorstøtte - hvilket blandt andet gjorde det muligt at hyre en perlerække af danske og udenlandske foredragsholdere.
De satte spørgsmål som kloning af mennesker, abort, aktiv dødshjælp og lægen som autoritet kom under grundig behandling.
Og det er spørgsmål, som flere af såvel de danske som de udenlandske deltagerne gav udtryk for, at de ikke får diskuteret under deres medicinstudie.
"Som medicinstuderende stiller venner og familie mig ofte spørgsmål om min holdning til kloning og andre etiske problemer," og jeg føler ikke, at jeg har kunnet komme med ordentlige svar, siger Mette Fruensgaard, der efterlyser mere videnskabsteori i medicinstudiet.

Lægestudie er alvor
At vælge lægefaget er at kaste sig ud i en verden fuld af svære etiske dilemma - og de korrekte svar blafrer i vinden. Det måtte Mette Fruensgaard sande efter ugen var omme: "Jeg er ikke direkte bange for at komme til at stå med liv i hænderne, men jeg ved, at jeg må forholde mig mere bevist til, hvordan jeg vil handle i konkrete situationer," siger hun. Også den 27-årige sudanesiske medicinstuderende på femte år, Osama Abdalla Mabrouk, havde fået noget at tænke på. "Konferencen har lært mig, at mit valg af læge-studiet er et hårdt valg. Jeg er blevet bevist om, at jeg som uddannet vil blive konfronteret med mange svære etiske dilemmaer," siger Osama Abdalla Mabrouk, der var en af ni sudanesiske deltagere i konferencen, der ligeledes havde deltagere fra lande som Kina, Mexico, Ukraine, Spanien, Rumænien og mange flere.
Osama Abdalla Mabrouk havde ikke før konferencen tænkt på muligheden af at give patienter medbestemmelse - og dermed fjerne noget af lægens absolutte autoritet.
I situationen omkring information til døende patienter mener han, at familien skal formeres først. Men han er meget optaget af tanken om, at patienter og deres pårørende i Sudan blev taget mere med på råd.
"Når vi kommer hjem, vil vi oprette et etisk forum, så vi får diskuteret lægerollen," siger han, men understreger, at de knappe ressourcer i landet gør det svært, at tænke så meget i højtravende filosofisk-etiske baner.
"Jeg ser det som udtryk for et stort overskud, at de nordeuropæiske medicinstuderende er så optaget af de meget store etiske livsspørgsmål," siger den sudanesiske medicinstuderende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her