Læsetid: 2 min.

NESA skal tilbage til forbrugerne

17. august 1998

Danmarks største el-selskab, NESA, skal overtages af forbrugerne, fremgår det af Svend Aukens udspil til en mere demokratisk energi-sektor

En halv million nordsjællandske elforbrugere kan se frem til, at de fremover får direkte og demokratisk indflydelse på deres el-selskab, NESA A/S.
Som det eneste af landets 108 el-selskaber er NESA organiseret som et aktieselskab, men den konstruktion kan ikke fortsætte, fremgår det af udkastet til den reform af hele energisektoren, som Miljø- og Energiministeriet i øjeblikket arbejder på, og som Information er i besiddelse af.
Endnu er forslaget ikke lagt officielt frem, men et af hovedpunkterne i reformen er netop, at alle distributionsselskaber skal ejes og styres af forbrugerne på demokratisk vis. Det skal være en betingelse for at få bevilling til at distribuere strøm i et forsyningsområde.

Ophør med distribution
"Det er korrekt, at NESA ifølge forslaget ikke som aktieselskab vil kunne fortsætte med at være distributionsselskab," siger vicedirektør i Energistyrelsen, Knud Pedersen.
NESA vil derfor enten skulle omdannes til et forbrugerejet andelsselskab eller overlade distributionen til et nyt selskab.
"Men NESA vil kunne fungere videre som et selskab, der udelukkende driver nettet," siger vicedirektøren.
Gentofte Kommune har aktiemajoriteten i NESA, og formanden for selskabet, tidligere Gentofte-borgmester Birthe Philip, bekræfter, at hun kender indholdet af reformforslaget, men hun vil ikke kommentere eventuelle konsekvenser for sit selskab.
"Jeg vil respektere spillereglerne og ikke kommentere forslaget, før det bliver lagt officielt frem, når vi skal mødes med ministeren den 1. september," siger formanden for landets største el-selskab.

NESA har egen lov
NESA leverer strøm til husstande i det meste af Nordsjælland, men Gentofte Kommune sidder på 56,7 procent af aktiekapitalen. Københavns Amt ejer 22 procent og svenske Vattenfall 10,5 procent.
Selskabet kom i vælten for to år siden, da Gentofte Kommune overvejede at sælge sin aktiekapital til svenske Vattenfall. Dengang greb Svend Auken ind med en særlov - den såkaldte NESA-lov - der fastslog, at en eventuel aktiegevinst skulle modregnes i kommunens bloktilskud fra staten.
Foruden NESA lægger reformen op til, at landets 30-40 kommunale el-selskaber - blandt andet Københavns Belysningsvæsen og Århus Kommunale Værker skal oprette en eller anden form for brugervalgt repræsentantskab.
Energiforsker Henrik Lund fra Aalborg Universitet ser den øgede demokratisering i reformforslaget, som en tiltrængt fornyelse.
Han har flere gange påpeget, at den danske el-sektor lider under et demokratisk underskud.
"Reformen ser ud til at være et skridt i den rigtige retning, men det bliver også spændende at se, om landets øvrige forbrugerejede selskaber bliver pålagt nogle mere demokratiske vedtægter," siger Henrik Lund, der ser forbrugerejet som den eneste mulighed for at skabe et frit elmarked med mange uafhængige aktører.
"Uden forbrugereje risikerer forbrugerne, at store energikoncerner opkøber de lokale el-selskaberne og skaber en monopol-situation," mener energiforskeren.

Side 3: Forbrugereje skal modvirke el-monopoler
Side 8: Opinion

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her