Læsetid: 3 min.

Nye spor dukker op i jagten på bombemænd

18. august 1998

Anholdelse af mistænkt terrorist og fundet af bildele skaber voksende optimisme i efterforskningen af terrorbomber i Kenya og Tanzania

BOSTON - Pakistans pågribelse af op til tre arabere mistænkt for meddelagtighed i bombeattentaterne mod de amerikanske ambassader i Nairobi og Dar Es Salaam forrige fredag har givet anledning til voksende optimisme i amerikanske efterretningskredse.
I weekenden rapporterede pakistansk presse, at den 32-årige Mohammed Sadik Howaida var blevet tilbageholdt selvsamme dag bomberne blev detoneret den 7. august under en mellemlanding i Karachis lufthavn.
Howaida var på vej fra Kenya til Afghanistan, hvorfra hans formodede chef - den saudiarabiske mangemillionær Osama bin Laden - leder og finansierer en styrke på 3.000 hellige islamiske krigere.
Søndag udleverede Pakistan den mistænkte terrorist til Kenya, hvor han i går blev afhørt af kenyansk politi og agenter fra det amerikanske efterretningsvæsen CIA. Mohammed Sadik Howaida benægter dog enhver forbindelse til de to bombeattentater.
En eller to andre af Howaidas medsammensvorne skal ifølge pakistansk presse ligeledes være blevet tilbageholdt i Pakistan, inden de nåede at forsvinde ind i Afghanistan, hvor den radikale muslimske bevægelse Taliban i flere år har spillet vært for bin Ladens organisation samt to egyptiske terroristgrupper.
Det første spor, som pegede på bin Ladens organisering af terroristangrebene i Kenya og Tanzania, kom for dagen i sidste uge, da en kenyansk sikkerhedsvagt ved USA's ambassade i Nairobi var i stand til at identificere èn af flere passagerer i den lastbil, som formodes at have transporteret bomben. Manden skulle rangere lavt i bin Ladens inderkreds af medarbejdere og det vides ikke, om han slap væk eller omkom under eksplosionen.

Bildele til USA
Som yderligere tegn på, at efterforskningen af attentaterne går usædvanligt raskt fremad, rapporterede amerikansk presse i går, at CIA's og FBI's udsendte agenter i Dar Es Salaam og Nairobi havde fundet komponenter af køretøjerne, hvorpå deres registreringsnumre er angivet. Det var denne dokumentation, der førte til opklaringen af bombeattentatet i Oklahoma City i 1995. Bildelene, som allerede er blevet fløjet til Washington, kan muligvis også give tips om, hvilket sprængstof gerningmændene har anvendt - et andet vigtigt spor.
Talsmænd for de amerikanske efterforskere sagde i går til dagbladet New York Times, at Mohammed Sadik Howaida formentlig medvirkede direkte i planlægningen af de to attentater, hvor over 250 mennesker omkom og 5.000 blev såret. Han kan have været personen, der byggede bomberne.
Hans forbindelse til Osama bin Laden står imidlertid ikke klar endnu, rapporterer Wall Street Journal. Hverken FBI eller CIA har tilsyneladende et intimt kendskab til den saudiarabiske mangemillionærs organisation, selv om han formodes at stå bag attentater i 1995 og 1996 mod amerikanske baser i Saudiarabien.
Det undersøges tillige, om bin Laden kan have været sponsor for terroranslaget mod World Trade Center i New York i 1995, der blev udført af den egyptiske terroristgruppe Al Jihad.

Frygter nye attentater
Arrestationen af Howaida og måske andre af de sammensvorne øger risikoen for nye attentater mod amerikanske ambassader og civile verden over.
"Den internationale front for en islamisk hellig krig mod jøderne og korsfarerne" har flere gange i år truet med at angribe civile amerikanere. Målet er at smide USA''s tropper ud af Saudiarabien, Den persiske Golf og hele Mellemøsten.
Alliancen støttes af de egyptiske islamiske grupper Al Jihad og Al Gama'at Islamya, som har taget ansvaret for den brutale nedskydning af snesevis af europæiske turister i Egypten gennem de seneste år. Begge egyptiske organisationer opererer sammen med bin Laden fra Afghanistan.
Af frygt for bombeattentater trak USA søndag sine ikke-strategiske medarbejdere i fire diplomatiske missioner samt deres slægtninge ud af Pakistan og opfordrede bosiddende amerikanere til at forlade landet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu