Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

29. august 1998

Jeltsin bliver men afgiver magt
*Den russiske præsident, Boris Jeltsin, afviste kategorisk fredag i en tv-tale, at han ville træde tilbage. Til gengæld meddelte Jeltsins personlige repræsentant i dumaen, Alexander Kotenkov, at Jeltsin er parat til at give sin nye ministerpræsident, Viktor Tjernomyrdin, magt til selv at udnævne en regering og til at give parlamentet, Dumaen, mere at skulle have sagt i udnævnelser af ministrene.
"Præsidenten har indvilget i at ændre lovgivningen vedrørende regeringen, hvilket vil skabe en mere nuanceret proces omkring dannelsen af en regering og det betyder, at begge kamre i parlamentet deltager i denne proces," sagde Kotenkov, der understregede, at Jeltsin ikke vil oplø'se regeringen det første år.
Leder på forsiden, nyhedsanalyse her på siden og tema side 3

FN ophæver sanktioner mod Libyen
*FN's Sikkerhedsråd vedtog enstemmigt fredag morgen at ophæve sanktionerne mod Libyen, så snart Libyen udleverer de to landsmænd, der er mistænkt for at stå bag Lockerbie-attantatet. Libyen har formelt accepteret at udlevere de to mistænkte, efter at USA og Storbritannien er gået med til, at retsagen kommer til at foregå ved domstolen i Haag. Bombeattentatet på det amerikasnke fly, der styrtede ned over den skotske by Lockerbie kostede 270 mennesker livet.

Anti-racister klager til Pressenævn
*TV2's reportage fra den anti-nazistiske demonstration i Greve forrige lørdag gav seerne et vildledende billede af, hvad der foregik. Det skriver arrangøren, Antiracistisk Netværk i en klage til Pressenævnet.
I klagen fremhæves det, at TV2 under omtale af det store politiopbud viste billeder af hætteklædte personer og omtalte Antiracistisk Netværks demonstration som årsagen til opbudet. De hætteklædte havde imidlertid intet at gøre med den lovlige demonstration, som befandt sig et helt andet sted.
I klagen peger Peter Tudvad fra Antiracistisk Netværk også på, at TV2 sammenklippede billeder af den lovlige demonstration i fremløb med billeder af hætteklædte, der søger at forcere en politiafspærring. Derved får seeren det indtryk, at også den lovlige demonstration søgte at anstifte uro. Den befandt sig imidlertid 400 meter fra afspærringen, gør Tudvad opmærksom på.
Klagen anmoder Pressenævnet om at pålægge TV2-Nyhederne at bringe "en passende berigtigelse".

Thorkild trækker tiden ud i FN-sag
*Trods Indenrigsminister Thorkild Simonsens løfte om en hurtig afklaring på, hvorvidt Danmark har overtrådt FN's Flygtningekonvention i forbindelse med udlændingeloven, så har indenrigsministeren tilsyneladende ingen hastværk med at få afgjort sagen - under alle omstændigheder, så melder talskvinden for FN's Flygtningehøjkommisariat, Makiko Shinohara, at FN endnu ikke har modtaget de papirer fra de danske myndigheder, der er nødvendige for at få afgjort sagen.
"Vi har endnu ikke modtaget den danske integrationslov på engelsk, og før det sker, kan vi slet ikke gå i gang med forhandlingerne. Der bliver muligvis et møde på mandag, men det bliver kun en første indledende orientering," siger Makiko Shinohara til Politikken fredag og understreger, at sagens afslutning helt afhænger af de danske myndigheder.

Havel er tilbage i fin form
*Efter lang tids uvished om Tjekkiets præsident, Vaclav Havels helbred efter en operation i slutningen af juli, blev han i går udskrevet fra hospitalet i Prag og er efter sigende ved godt helbred.
Havel blev indlagt, da der opstod alvorlige komplikationer med hjertet efter en operation, og der var umiddelbar frygt for, at han ikke ville overleve.
Nu er han tilbage, og ifølge Reuters tager han i midten af september på et planlagt besøg til USA.

Udvalg skal undersøge boligstøtten
*Boligminister Jytte Andersen (S) nedsætter nu et hurtigtarbejdende embedsmandsudvalg, der skal se på en reform af boligstøtten efter sommerens hede debat om de to støtteordninger, hvor den ene, boligydelsen, er aldersbetinget, mens boligsikringen kun er afhængig af husstandsindkomst.
"Det er grunden til, at vi nu vil undersøge, om der er nogle som får støtte, selv om de ikke tilhører den målgruppe, ordningen oprindelig var tiltænkt," siger Jytte Andersen, som blankt afviser, at slutresultatet kan blive store besparelser på den dyre boligstøtte.

5.219 fanger får amnesti i Vietnam
*En af Vietnams ledende menneskerettighedsaktivister, forfatteren og journalisten Doan Viet Hoat, der afsoner en fængselsdom på 15 år, får nu amnesti sammen med 5.218 andre fanger. Ifølge en erklæring fra præsidentkontoret er der blandt de 5.218 andre fanger også en række andre menneskerettighedsaktivister - det er dog uvist, hvornår fangerne bliver løsladt. Doan Viet Hoat er dømt for forsøg på at styrte regeringen.

Ungdomsoprør i Socialdemokratiet
*Fem nyvalgte unge medlemmer af Socialdemokratiets folketingsgruppe har dannet deres helt egen kaffeklub under navnet "Café au lait" og præsenterede i går et debatoplæg, der går skarpt i rette med regeringens børnepolitik.
De kritiserer samtidig regeringens børnepolitiske redegørelse fra juni - og kræver mere fleksibel børneorlov, længere barselsorlov og lovfæstet garanti for børnepasning.
Forfatterne er folketingsmedlemmerne Lotte Bundsgaard, René Skau Johansen, Jeppe Kofod, Pernille Blach Hansen og Ole Hækkerup.

Dansker i Sydafrika kræves udleveret
*Justitsministeriet og Rigsadvokaten har besluttet, at Danmark skal kræve en 77-årig dansk skibsreder udleveret fra Sydafrika. Skibsrederen er sigtet for i slutningen af 70'erne at have smuglet omkring 6.000 ton våben, ammunition og sprængstoffer til Sydafrika, der dengang var ramt af embargo pga. apartheid-styret. Siden manden i 1983 flygtede til Sydafrika har sagen verseret i det danske retsvæsen, og tidligere på året afsagde Østre Landsret en fængslingskendelse over manden.

Civile flygter fra Kinshasa
*Lyden af tungt artilleri gav fredag genlyd over Den Demokratiske Republik Congos hovedstad, Kinshasa, mens civile flygtede fra Kinshasas østlige forstæder. Samtidig truede de tutsi-ledede oprørsstyrker, der siden sidste uge har haft kontrollen med den store Inga-dæmning, der forsyner hovedstaden Kinshasa og nabolandet Congo-Brazzaville med strøm, med at sprænge dæmningen i luften.
Angolanske styrker er sammen med soldater fra Zimbabwe og Namibia kommet Congos præsident, Laurent Kabila, til undsætning mod oprørerne.
Imens kæmmede styrker, der er loyale over for Kabila, millionbyen Kinshasa for infiltratorer fra oprørssiden. Samtidig opfordrede myndighederne byens civile indbyggere til at indstille den heksejagt på formodede oprørere, der har præget byen i de seneste dage.
Artikler side 6

Koranen skal være Pakistans øverste lov
*Pakistans premierminister, Nawaz Sharif, vil endnu engang forsøge at gøre islam til øverste lov i landet ved hjælp af en forfatningsændring.
"Jeg erklærer hermed, at Koranen og profeten Muhammeds fortællinger (Sunnah) skal gøres til landets højeste lov," sagde Sharif i en tale til Pakistans nationalforsamling.
Mens det ventes, at parlamentet, hvor Sharifs støtter mønstrer flertal, godkender ændringen, er det usandsynligt, at Senatet godkender den. Sharifs udmelding skal også snarere ses som et forsøg på at aflede opmærksomheden fra landets økonomiske og politiske krise og behage de stærkt fundamentalistiske religiøse partier, der har været oprørte over USA's angreb i Afghanistan og Sudan.

Amnesty kritiserer Danmark
*Amnesty International i London og Dansk Flygtningehjælp er dybt bekymrede over, at den danske regering har underskrevet en hjemsendelsesaftale med Sri Lanka. Aftalen sikrer ifølge udenrigsministeriet, at afviste asylansøgere vil blive modtaget med "sikkerhed og værdighed," men Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp påpeger, at tortur og vilkårlige arrestationer hører til dagligdagen på den borgerkrigshærgede ø sydøst for Indien. Dansk Flygtningehjælp kritiserer, at regeringen ikke har lavet en trepartsaftale med FN's Flygtningehøjkommissariat.

Skarp kritik af eliteidrætten
*Formanden for Danmarks Idræts-Forbund, Kai Holm. går i et indlæg i gårsdagens Politiken hårdt til angreb på den danske eliteidræt, som han mener mere og mere styres af kommercielle interesse på bekostning af det sportslige.
"Pengeinteresserne i sporten er nu blevet så ustyrlige og ødelæggende for sportens grundprincipper, at det er bydende nødvendigt med en mere håndfast regulering end det hidtidige knæfald for markedskræfterne," siger idrættens formand til Politiken.
Kai Holm mener, at idrætten selv skal komme amerikaniseringen af sporten i forkøbet ved blandt andet at afvise at sælge sig til højstbydende betalings-tv-kanal, og i langt højre grad stå sammen internationalt for at bekæmpe de stigende kommercielle interesser til fordel for sporten.

Ingen mistænkte efter bombeattentat
*Tre personer, som blev anholdt i forbindelse med et bombeattentat mod en amerikansk ejet restaurant i Cape Town tirsdag, blev fredag løsladt uden, at der blev rejst tiltale mod dem, politiet.
Politiet oplyste, at man ikke havde fundet noget, der kunne sætte dem i forbindelse med bomben mod den amerikansk ejede Planet Hollywood.

Serberne generobrer hovedvej i Kosovo
*Serbiske sikkerhedsstyrker sagde fredag, at de efter tre dages heftige kampe med soldater fra Kosovos Befrielseshær har generobret kontrollen med en lang række landsbyer og nu kontrollerer den vigtige hovedvej, der forbinder provinsens hovedstad, Pristina med byen Prizren godt ti kilometer fra byen Dulje i det sydvestlige Kosovo. "Denne region var terroristerne højborg, hvorfra de kunne kontrollere hovedvejen," fortalte Bozidar Filic, talsmand for det serbiske politi til udenlandske journalister, som var på "guidet" rundtur i området.
I følge serbsisk politi er seks medlemmer af Kosovos Befrielseshær blevet dræbt under de seneste kampe, mens de serbiske styrker mistede en mand.
Andre steder i regionen fortsætter kampene.
Samtidig advarede internationale nødhjælpsorganisationer endnu engang om at situationen for de godt 200.000 flygtninge fra Kosovo er katastrofal. Udviklingsminister Poul Nielson bevilligede i går fire millioner kroner til Internationalt Røde Kors' arbejde i den Kosovo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her