Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

28. august 1998

Bonnie skaber oversvømmelser
*Orkanen Bonnie skabte natten til torsdag oversvømmelser på en række øer ud for kysten til byen Wilmington i den amerikanske stat North Carolina, oplyste lokale myndigheder.
Ganske vidst er Bonnie aftaget en del i styrke, siden den onsdag gik i land ved Cape Fear syd for Wilmington, men orkanen medbringer så store vandmængder, at indbyggerne ved Wilmingtons kystområder nu forbereder sig på nogle ordentlige skyller. Omkring 480.000 mennesker var uden strøm, og elektricitets-værkerne i området havde etableret et omfattende beredskab, som var parat til at fjerne væltede træer og genopbygge el-forsyningen, så snart stormen lægger sig en smule.

Benzinbombe på amerikansk center
*En uidentificeret gerningsmand kastede onsdag aften en benzinbombe mod indgangen til det amerikanske informationscenter i den serbiske Kosovo-provins' hovedstad, Pristina, sagde en sikkerhedsvagt, der var alene i bygningen og selv fik selv slukket branden.
Det er første gang, amerikanske interesser er blevet angrebet, siden kampene i Kosovo brød ud mellem serbiske sikkerhedsstyrker og kosovo-albanske oprørere for seks måneder siden.

Antallet af langtidsledige halveret
*Antallet af langtidsledige er stort set halveret siden 1994, da det kulminerede med 134.000 personer. Ved udgangen af 1997 var antallet faldet til 74.000. Det svarer til et fald på 46 procent.
Arbejdsministeriet offentliggjorde torsdag en analyse af den såkaldte marginalgruppe, der er en udvidet betegnelse for personer, der er langtidsledige.
For at tilhøre marginalgruppen skal den enkelte have været ledig, i aktivering eller på uddannelsesorlov i mere end 80 procent af tiden i de sidste tre år.
Analysen dokumenterer, at 43 procent af dem, der forlod marginalgruppen i 1995, er blevet integreret på arbejdsmarkedet i 1997 og således ikke længere er på offentlige ordninger.
Artikel side 4

Læger vrede over ny screening
*De praktiserende læger er vrede over, at Sundhedsstyrelsen anbefaler screening af gravide i forsøget på at finde diabetes, skriver bladet Dagens Medicin.
Screeningen skal ikke foregå hos familielægen, men hos en speciallæge, og resultatet vil blive, at 20 procent af alle gravide sendes til undersøgelse.
De vil blive henvist til speciallæge, hvis der er sukkersyge i familien, hvis de var overvægtige før graviditeten, er over 35 år, tidligere har født børn over 4.500 gram, tidligere har haft fosterdød af ukendt årsag og hvis der er sukker i urinen.

Ruslands valutabørs lukkes fredag
*Ruslands centralbank oplyser, at handlen med valuta vil blive suspenderet fredag.
Oplysningen kommer, efter centralbanken tidligere torsdag måtte lukke valutabørsen som følge af et dramatisk rubel-fald over for dollar.
Beslutningen om at lukke valutabørsen igen fredag understreger den meget alvorlige krise - såvel politisk som økonomisk - som Rusland er havnet i.
Leder på forsiden
og Tema side 3

Nye kampe nær Kinshasa
*Der var torsdag nye kampe nær Den Demokratiske Republik Congos hovedstad, Kinshasa, mens præsident Laurent Kabilas allierede sendte forstærkninger for at hjælpe ham med at afvise en tutsi-ledet opstand, som truer med at udløse en regional konflikt. Mens byen var under et natligt udgangsforbud, havde Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, Kabilas mest militante støtte, som kritiseres hjemme, ifølge meldinger sendt flere soldater til specialstyrkerne på 600 mand, som allerede er kommet til Den Demokratisk Republik Congo. Namibias præsident, Sam Nujoma, bekræftede i går for første gang, at enheder fra hans hær kæmpede side om side med zimbabwiske og angolanske soldater på Kabilas side mod oprøret, der begyndte for fire uger siden i den østlige del af landet.

Burhøns har mest salmonella
*Det er mest sikkert at spise rå æg fra økologiske høns.
Det konkluderer dyrlæge Jesper Mygind fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet oven på en opgørelse, som han har lavet for Aktuelt over salmonellaforekomsten fordelt på produktionssystemer. Salmonella er stort set ikke et problem i økologiske hønsebesætninger, viser opgørelsen, hvorimod især burhøns og fritgående høns er ramt af salmonellaplagen.

Kvinder er mere syge end mænd
*Ansatte på det private arbejdsmarked var lidt mindre syge i 1997 i forhold til året før, viser Dansk Arbejdsgiverforenings fraværsstatistik for sidste år.
Det samlede fravær var dog markant højere for kvinder end for mænd. Hos de mandlige arbejdere lå fraværet på 5,7 procent af arbejdstiden, mens kvindernes andel i samme gruppe nåede op på 9,7 procent.

Poststrejke afblæst
*Først i løbet af fredag vil de i alt ca. 110.000 husstande på Vesterbro og Frederiksberg C have modtaget det sidste af den post, der ligger over efter den seneste af i alt en snes arbejdsnedlæggelser i dette område siden nytår.
Den seneste arbejdsnedlæggelse blev afblæst efter et møde blandt budene torsdag morgen. Post Danmark sendte onsdag postarbejderne en skriftlig advarsel med besked om, at hvis strejken fortsatte, ville de blive bortvist.

Tvivl om udnævnelse
*Statsministeriet afviser, at ministeriet har ansat en såkaldt politisk embedsmand i stillingen som "informationskoordinator".
Det drejer sig om ansættelsen af den 32-årige Lars Mortensen, som blandt andet har en fortid i Socialdemokratiets politisk-økonomiske afdeling på Christiansborg.
Flere oppositionspolitikere til højre og venstre for regeringen har kritiseret udnævnelsen. De henviser til, at et udvalg under Finansministeriet for nylig anbefalede, at de politiske rådgivere i ministerierne ansættes efter særlige kontrakter, som udløber med den pågældende ministers levetid i ministeriet.

Måske åbne døre i PET-sag
*Justitsminister Frank Jensen vil ikke udelukke, at den kommende undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET) alligevel kommer til at foregå for åbne døre. Det sagde han torsdag - efter at have lyttet til de seneste dages kritik af regeringsbeslutningen om lukkede døre. Justitsministeren mener dog fortsat, at regeringens holdning er den rigtige, fordi undersøgelsen vil dreje sig om "rigets sikkerhed", og fordi der under vidneafhøringerne vil fremkomme meget personfølsomme oplysninger om de registrerede og PET's kilder.

Kenya-bombemand sigtet i USA
*Den hovedmistænkte for bombeattentatet mod USA's ambassade i Kenya ankom torsdag i fly til USA og blev ved en forbundsdomstol i New York sigtet for mord.
Den tiltalte Mohamed Rashed Daoud Al-'Owhali - også kendt som Kahlid Salim Saleh Bin Rashed - vil blive fremstillet i retten ved en forbundsdomstol på Manhattan.
Samtidig oplyste politiet i Sydafrika torsdag, at det havde anholdt tre mennesker, der var i færd med at stige op i et passagerfly for at forlade landet. De tre sættes i forbindelse med en bombe mod en amerikansk ejet restaurant i Cape Town tidligere på ugen.

Politi afviser million-krav
*Budskabet var nej, nej og atter nej, da en politiadvokat torsdag i Københavns Byret afviste samtlige krav om erstatning fra ekssvømmeren Peter Rohde, der var frihedsberøvet i 518 dage, før han blev frifundet for en anklage om narkotika-smugleri.
Peter Rohde blev sindssyg under den langvarige indespærring, og i alt kræver han godt 23 millioner kroner i erstatning. Under opholdet i Vestre Fængsel sad han isoleret i 11 måneder.
"Peter Rohde var selv skyld i, at han blev anholdt og sad varetægtsfængslet, og dermed har han også selv givet anledning til, at han fik en psykisk lidelse," sagde politiets advokat.

Norske krone sætter bundrekord
*Den norske krone satte torsdag ny bundrekord med 115,17 i forhold til ecu-indekset. Det gav et fald på 3,8 procent på børsen i Oslo.
Nedgangen vidner om, at både det norske og de internationale børsmarkeder fortsat er meget nervøse. Spekulationen mod den norske krone er stigende.

København siger nej til lille storamt
*Borgerrepræsentationen i København afviser regeringens forslag til en hovedstadsreform, der går ud på at sammenlægge Københavns og Frederiksberg kommuner og Københavns Amt.
Det blev resultatet, da det københavnske bystyre torsdag ekstraordinært drøftede regeringens udspil.

Auken på tilbagetog i vindmøllesag
*Miljø- og energiminister Svend Auken går nu med til at udskyde et omstridt direktiv om vindmøller. Det sagde Svend Auken torsdag efter et samråd i Folketingets energiudvalg.
Kritikere af det nye landsplandirektiv har hævdet, at det er alt for restriktivt for udbygningen af vindmøller på land. Direktivet vil fratage kommunerne magten til at udpege egnede områder til vindmøller. Den skal overgå til amterne.
Artikel side 4

Clinton bør gå i terapi
*Næsten halvdelen af amerikanerne mener, at deres præsident, Bill Clinton, har behov for terapi efter at han offentligt har indrømmet, at han har haft en affære med en ansat i Det Hvide Hus, viser en netop offentliggjort meningsmåling.

17 såret af bombe i Tel Aviv

*En bombe sårede i går 17 mennesker på en travl gade i Tel Avivs centrum, oplyste israelsk politi, som mente, at militante arabere stod bag.
Bomben var anbragt i en skraldespand, som stod tæt ved hovedsynagogen på Allenby-gaden, der er hovedfærdselsåre i Tel Avivs handelskvarter. Ingen gruppe påtog sig umiddelbart skylden for bomben, som kun var på få hundrede gram.
Det er det første angreb af sin art inden for et år i Israel.
Ministerpræsident Benjamin Netanyahu gentog i en kommentar til angrebet sit krav om, at Den Palæstinensiske Myndighed i de selvstyrende områder på Vestbredden og i Gaza slår ned på militante muslimer. Kun i så fald kan der komme skred i den fastlåste fredsproces, indvendte Netanyahu. Yassin afviste torsdag, at hans gruppe stod bag Tel Aviv-bomben. Men han tilføjede, at palæstinenserne har ret til "at angribe ethvert sted i Israel som reaktion på den generelle israelske og amerikanske opførsel."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her