Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

15. august 1998

AI frygter massedrab i Congo
*Amnesty International og Human Watch frygter, at situationen i Den Demokratiske Republik Congo kan udvikle sig som under folkemordet i Rwanda i 1994. I den forløbne uge har statslige radiostationer opfordret befolkningen til at gribe til våben og dræbe "rwandiske tutsier."
Ordlyden og den baggrund, opfordringerne bliver bragt på, minder i uhyggelig grad om lignende radio-udsendelser i Rwanda forud for folkedrabet i 1994, påpeger menneskerettighedsorganisationerne.
"Opflammende erklæringer fra congolesiske embedsmænd, der opfordrer befolkningen til at bruge vold mod ubevæbnede civile, vil yderligere eskalere menneskerettighedskrisen i Congo," hed det i en erklæring fra Amnesty International.
"Regeringsembedsmænds stimulering af etnisk had vækker dyb bekymring, eftersom det tidligere så tragisk er blevet bevist, at det kan være medvirkende til massedrab," hedder det i udtalelsen fra Human Rights Watch.
Artikel på forsiden og feature side 11

Jonni Hansen holder tæt
*Efter et par timer i "tænkeboks" meddelte føreren for de danske nazister, Jonni Hansen, at han og hans tropper agter at trodse Justitsministeriet og politiet og alligevel marchere til ære for Rudolf Hess.
"Det er en politisk koordineret aktion imod os, så vi bliver nødt til at finde på noget. Om det så bliver det ene eller det andet sted, ved vi ikke endnu. Og vi ville heller ikke fortælle det på forhånd. Vi holder kortene tæt til kroppen," siger Jonni Hansen.
Leder på forsiden og artikel side 4

Burma deporterer 18 udlændinge
*18 udenlandske menneskerettighedsaktivister blev fredag i Burmas hovedstad, Rangoon, idømt fem års fængsel hver i arbejdslejr for at have opfordret til civil uro. Aktivisternes forbrydelse består i at have opmuntret til civil uro ved at omdele løbesedler, der opfordrede det burmesiske folk til ikke at glemme tiårsdagen for militærstyrets brutale indgriben over for prodemokratiske studenter den 8. august 1988.
De 18 udlændinge slipper dog for den lidet misundelsværdige oplevelse at arbejde straffen af i en af Burmas arbejdslejre, men bliver i stedet deporteret til Bangkok med det samme - dermed får de heller ikke mulighed for at appellere dommen. De dømte udlændinge er seks amerikanere, tre thailændere, tre malaysiere, tre indonesere, to filippinere og en australier.

Fogh kritiserer konservative
*Anders Fogh Rasmussen mener nu, de fortsatte stridigheder hos de konservative truer det borgerlige alternativ til regeringen.
"De konservative kan yde deres bidrag til et stærkt borgerligt alternativ til regeringen ved at bilægge striden. Den altafgørende opgave er at opbygge et realistisk borgerligt-liberalt alternativ til regeringen. Selvfølgeligt bliver det alternativ stærkere, hvis der er ro hos de konservative, end hvis der er uro," sagde Anders Fogh Rasmussen fredag i Ringkøbing efter sommermødet i partiets folketingsgruppe.

Rusland klynger sig til rublen
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, fastslog endnu en gang fredag, at "rublen ikke vil blive devalueret" og forsikrede, at regeringen har "fuld kontrol" over situationen.
Jeltsins udtalelser faldt, mens de turbulente og kaotiske tilstande på blandt andet børsmarkederne fortsatte, og var en kommentar til USA, der i går uden omsvøb bad Rusland om at genoprette tilliden til den svækkede økonomi.
Artikel side 7

USA frygter sammenstød med Irak
*Gennem flere måneder har den amerikanske regering hemmeligt grebet ind over for FN-våbeninspektørernes arbejde og direkte frarådet dem at gennemføre inspektioner på steder, hvor det var forventet, at man ville finde belastende bevismateriale for Iraks kemiske våbenproduktion - angiveligt for at undgå endnu en konfrontation med Iraks Saddam Hussein.
Det skriver den amerikanske avis The Washington Post, der læner sig op af anonyme diplomatiske kilder, der blandt andet fortæller, at den amerikanske udenrigsminister Madeline Albrigth den 4. august talte med chefen for FN's våbeninspektører, Richard Butler og udtrykkeligt bad ham om at aflyse to planlagte inspektioner, hvor der efter al sandsynlighed var vigtige beviser for Iraks kemiske våbenproduktion. Det forklarer måske USA's tilbageholdne reaktion på Iraks afbrudte samarbejde med FN-inspektørerne, som ikke affødte de vante tordentaler fra Det Hvide Hus.
Udenrigsminister Madeline Albright afviser historien: "USA's politik har hele tiden været fuldt ud at støtte våbeninspektørernes arbejde, og jeg har aldrig fortalt Richard Butler, hvordan han skal udføre sit arbejde."

DSU: Drop integrationsydelsen
*Mens moderpartiet har valgt at sidde FN-kritikken overhørig, opfordrer Danmarks Socialdemokratiske Ungdom regeringen til at droppe integrationsydelsen og retter samtidig en skrap kritik mod regeringens "manglende respekt for FN og de internationale konventioner."
"Danmark har historisk været blandt de fremmeste fortalere for et stærkt FN. Så nytter det naturligvis ikke, at vi fornægter organisationens autoritet og værdier, når den danske stat bliver taget på fersk gerning i overtrædelse af konventionen. Derfor bliver det decideret pinligt, hvis vi oven i købet forsøger at rette opmærksomheden hen på størrelsen af de danske FN-bidrag," siger DSU's forbundsformand, Morten Bødskov.
Artikel på forsiden og tema side 5

Fire kvæstet efter bombe i Istanbul
*Trods politiovervågning lykkedes det ukendte gerningsmænd at anbringe en bombe ved Istanbuls Universitet i Tyrkiet.
Bomben sprang uden for det litterære fakultet, som er centrum for islamisk fundamentalisme, og fire blev kvæstet, deriblandt en politimand. Politiet har bevogtet universitetet siden februar, hvor den tyrkiske regering indførte et forbud for piger mod at bære tørklæde på uddannelsinstituationerne. Forbudet vakte harme blandt Tyrkiets islamiske tilhængere, og der har været en række protestaktioner på universitetet, siden forbudet blev indført.

Kvinder på orlov får dårligere løn
*Kvinder på barsels- og forældreorlov snydes for de lønstigninger, som kollegerne får, skriver Aktuelt, fredag.
Formanden for HK/industri, Jens Pors, råder derfor sine kvindelige medlemmer til at kigge nærmere på deres lønsedler. Opfordringen kommer efter to aktuelle sager, hvor kvindernes løn blev sat i stå, mens de var på barsels- eller forældreorlov. En enkelt kvinde, som var væk fra virksomheden i flere år, har fået hævet sin månedsløn med i alt 1.300 kr., fordi hun var blevet snydt for to lønstigninger.

Yderligere 16 civile dræbt i Algeriet
*Yderligere 16 civile blev fredag dræbt under den fortsatte politiske vold i Algeriet.
Drabene skete i forbindelse med tre overfald natten til fredag. De to af angrebene fandt sted i Ain-Defla-regionen, sydvest for hovedstaden, Algier, oplyser algeriske sikkerhedsstyrker.
Her blev syv dræbt i byen Sekouma og fire andre i byen Sediri.
Endnu fem blev dræbt i byen Sidi Bouzid i Laghouat-regionen, længere mod syd.
Sikkerhedsstyrkerne tilskriver angrebene "terrorister", der er myndighedernes betegnelse for bevæbnede, islamiske ekstremister.
Ifølge vestlige skøn har den politiske vold i Algeriet kostet flere end 65.000 mennesker livet siden 1992.

Koch: Ventetiden er uacceptabel
*De sidste dages heftige debat om de lange ventelister på kræftbehandling får sundhedsminister Carsten Koch til at kræve bedre samarbejde mellem de eksisterende kræftcentre i Danmark.
Den politiske ledelse bag centrene skal undersøge, hvordan de bedst kan aflaste hinanden, mener ministeren.
"Som den akutte situation ser ud nu, hvor enkelte af centrene har problemer, bør kræftcentrene stå mere sammen. Det kan ikke passe, at enkelte af kræftbehandlingscentrene ikke vil bede deres personale om at arbejde over for at hjælpe de sygehuse, hvor ventetiden på efterbehandling er uacceptabel lang," siger Carsten Koch.

USA lukker ambassade i Tirana
*USA lukkede fredag midlertidig den amerikanske ambassade i den albanske hovedstad, Tirana.
Det skete en uge efter, at to bombeattentater ved de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania dræbte over 250 mennesker. Radikale muslimer mistænkes for at stå bag aktionerne.
En talsmand for ambassaden i Tirana sagde, at beslutningen blev truffet efter, at militante muslimer havde udsendt erklæringer mod USA, ligesom presserapporter har talt om amerikansk indblanding i anholdelsen af islamiske ekstremister i Albanien.

FN bliver i Angola
*FN's Sikkerhedsråd blev fredag enstemmigt enige om, at forlænge FN's fredsbevarende mission i Angola med en måned, i et forsøg på at bevare en aftale fra 1994 mellem Angolas regering og de tidligere UNITA-oprørere.
De 728 FN-soldater fik grønt lys til at blive i landet indtil den 15. september.
Spændingerne mellem parterne er mindre i dag, for FN's styrke i Angola er skrumpet til de 728 fra 7.000 mand.

Brud på etiketten
*En græsk kvinde på øen Kreta fik dagen før sit bryllup et nervøst sammenbrud og måtte hasteindlægges. Ikke bare tog hun sin kæreste i at kysse den mandlige forlover. Hendes kommende ægtemand var også iført hendes brudekjole - brylluppet er nu aflyst .

Talibans fremmarch skaber grænseuro
*Uroen ulmer blandt Afghanistans naboer i takt med, at Taliban-militsen presser oppositionen længere og længere mod nord og nærmer sig grænsen.
Samtidig lyder kritikken fra andre islamiske lande stadig højere.
Boris Jeltsin kommenterede Talibans seneste fremrykning i går med ordene: "Hurtigt og raskt må vi (Rusland, Tajijistan og Uzbekistan red.) stå sammen og sætte en barriere op for Taliban, så vi ikke tillader dem at gå mod nord. Det er det vigtigste," sagde Boris Jeltsin i følge Reuters.
Uzbekistans forsvarsminister, Khikmatulla Tursunov rejste i går til landets sydlige grænse for at få et "overblik " over situationen. Nabolandenes bekymring over Talibans fremmarch skyldes ikke bare bekymring for egne grænser men lige så meget frygt for at dele af befolkningen, som lever yderst fattigt, skal blive inspireret af Taliban, skulle lade sig inspirere af Taliban og dermed skabe uro.
Samtidig meldte Irans tidligere præsident, Akbar Hashemi Rafsanjani, sig i går i koret af islamiske kritiske røster. Ifølge de iranske myndigheder har Talibanmilitsen taget 11 iranske diplomater som gidsler.
"Det (Talibanmilitsen, red.) er en uansvalig gruppe, som tilføjer islams image i verden overordentlig skade," sagde den tidligere præsident og sendte i samme åndedrag en advarsel til Pakistan, der har støttet Talibans fremmarch.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her