Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

11. august 1998

Moskva afviser FN- aktion i Kosovo
*Rusland afviste mandag enhver form for militær intervention i Kosovo-konflikten og sagde, at krisen langt fra har en sådan karakter, at FN kan gribe ind.
En talsmand for det russiske udenrigsministerium, Valerij Nestersukhkin, understregede mandag, at "kriterierne for en FN-indgriben" langt fra var opfyldt.
"Vi tror ikke, at de diplomatiske bestræbelser er udtømte endnu," sagde den russiske talsmand.
Kommentaren kommer efter, at den britiske udenrigsminister Robin Cook advarede om, at Vesten nu er klar til at gribe til militære midler mod de jugoslaviske styrker, hvis ikke regeringen i Beograd indstiller kamphandlingerne mod de Kosovo-albanske oprørsstyrker.

Auken afviser at overtage Ritts post
*Miljøminister Svend Auken afviser at træde i Ritt Bjerregaards fodspor og blive EU-Kommissær.
Det sker efter, at Dagbladet Børsen i går lancerede Aukens som topkandidat til posten i Bruxelles, når Ritt Bjerregaards embedsperiode udløber i 2000.
"Jeg blev spurgt sidst, og da sagde jeg også nej," fastslår Auken.

Baglandet støtter Heimburger
*Det Konservative Folkepartis Rødovre-kreds udtrykte på et bestyrelsesmøde mandag aften fuld støtte til kredsens folketingsmedlem Jens Heimburger, der skarpt har kritiseret den konservative leder, Pia Christmas-Møller.
Kredsformand Henrik Skjoldager sagde efter mødet, at bestyrelsen var enig om at støtte Jens Heimburgers politiske arbejde og ønsket om en skarp konservativ profil.
Tidligere mandag sagde Henrik Skjoldager ellers til Berlingske Tidende, at Heimburger "ikke har været loyal" over for partileder Pia Christmas-Møller.
"Jeg havde hellere set et festfyrværkeri af politiske udmeldinger end noget, der er blevet opfattet som personlige angreb på ledelsen. Den optræden, der har været, har ikke været loyal og anstændig," sagde Henrik Skjoldager.
Nu siger han, at spørgsmål om partiets ledelsesforhold ikke bør drøftes i pressen.

Danmark bør forbyde nazimarch
*Den østrigske nazi-jæger og leder af det jødiske dokumentationscenter i Wien, Simon Wiesenthal opfordrede mandag i et åbent brev den danske regering til at forhindre de danske nynazisters planlagte march lørdag. I brevet understreger Wiesenthal, at der ventes deltagelse fra nynazistiske kredse i udlandet, og at den kan tjene som propaganda for nazisterne og samtidig "gøre Danmarks anseelse stor skade".
Politiet har endnu ikke taget stilling til, om nazisterne med deres "fører", Jonni Hansen, i spidsen får lov af gennemføre marchen, som er til ære for Rudelf Hess, Hitlers stedfortræder.

Mere human narkopolitik
*Regeringens tre år gamle målsætning om, at alle narkomaner skal tilbydes hurtig behandling ser ud til at bære frugt.
I dag er mere end hver anden narkoman i en eller form for i behandling, skriver Politiken mandag.
"Vi er et pænt skridt på vejen mod en mere human narkopolitik," siger Asbjørn Agerschou, der er formand for den særlige Narkofølgegruppe, som blev nedsat i 1995.
Hvor knap 4.000 narkomaner i 1996 var i behandling, steg antallet sidste år til over 7.000. Der er dog ikke færre dødsfald blandt narkomaner i dag. Antallet af stofmisbrugere anslås at være omkring 13.400, og hvert år dør cirka 275 af deres misbrug.

Studerende mangler boliger
*Kun tre uger før studiestarten er der som de foregående år mangel på boliger til de nye studerende i landets fire største byer.
Mindst 11.000 studerende står på venteliste til et kollegieværelse. Værst står det til i Århus og København, hvor godt 4.400 står på venteliste, og hvor ventetiden på et kollegieværelse er mindst et halvt til et helt år.

Minister vil styrke økologien
*Den økologiske produktion skal styrkes, fastslår fødevareminister Henrik Dam Kristensen, der varsler en aktionsplan for det økologiske område.
"Forbrugernes efterspørgsel efter økologiske produkter er fortsat større en produktionen, og forbrugerne efterspørger kvalitet. Der er behov for at fastholde forbrugernes tillid til økologiske fødevarer gennem udvikling af kvalitetsaspekterne," siger fødevaremiisteren til Aktuelt, mandag.
Det er blandt andet eksporten af økologiske fødevarer, der skal op i et højere gear, brugen af økologisk mad i offentlige institutioner skal fremmes, og nye finansieringsmodeller skal etableres.

Ledigheden falder i hovedstaden
*Ledigheden i København er nu på et så lavt niveau, at man skal helt tilbage til begyndelsen af 1980'erne for at finde en tilsvarende kort ledighedskø.
Ifølge de seneste tal fra kommunens statistiske kontor er ledigheden i april i år faldet til 9,6 procent, svarende til et fald i ledigheden fra marts til april på 1.600 personer.
Således var der i april i år 24.300 ledige københavnere.
Faldet er størst blandt de unge samt ledige, som ikke er medlem af en a-kasse.

Højesteret stadfæster Lawal-dom
*Den 24-årige palæstinenser Ahmad Abdullah Abou-Chaker fik mandag i Højesteret stadfæstet den straf, han blev idømt for drabet på den kendte Århus-bokser Racheed Lawal. Drabet skete, da Lawal arbejdede som dørmand på et diskotek, hvor han afviste en gruppe unge palæstinensere.
Ved Vestre Landsret blev Chaker idømt 12 års fængsel med efterfølgende udvisning af Danmark. Den dom ankede han til Højesteret, der nu har stadfæstet afgørelsen.

Danmark sender nødhjælp til Sudan
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) besluttede mandag at yde i alt 12 millioner kroner til to af FN's nødhjælpsprogrammer i det sydlige Sudan. Over to millioner mennesker er for tiden berørt af fødevaremangel i denne region.
Den humanitære krise skyldes sidste års tørke i Sudan og fornyede kampe mellem regeringsstyrker og oprørsgruppen SPLA i den sydlige del af landet.

194 dræbt ved ambassadeattentater
*Antallet af mennesker, der blev dræbt ved de to bombeattentater fredag i Tanzania og Kenya, steg mandag til 194.
I Nairobi, Kenyas hovedstad, oplyste det nationale nødhjælpscenter, at antallet af dræbte i Nairobi var steget fra 164 søndag til 184 døde mandag, efter at redningsmandskabet havde fundet flere ofre i ruinerne, og efter at flere hårdt kvæstede var døde på sygehuset.
Ialt 542 mennesker er fortsat på hospital, og 24 af disse befinder sig i kritisk tilstand.
I Tanzanias hovedstad Dar es Salaam kostede bombeattentatet 10 mennesker livet.

V: Folkepensionen er urørlig
*Venstre afviser enhver tanke om at sænke folkepensionen for de højtlønnede i forbindelse med en velfærdsreform.
Det sker, efter at LO's næstformand, Tine Brøndum, i Ugebrevet Mandag Morgen giver udtryk for, at man i det offentlige bør se på, om folkepensionens grundbeløb som i dag skal være ens for alle eller gradueres efter indtægt.
Venstres politiske ordfører, Ulla Tørnæs, afviser imidlertid ideen:
"Da Nyrup-regeringen i 1993 tog pensionstillæggene fra de velstillede pensionister, garanterede statsministeren, at alle i fremtiden vil være sikret folkepensionens grundbeløb. Den garanti får statsministeren ikke lov at løbe fra," siger Ulla Tørnæs.

Rwanda afviser Kabilas beskyldninger
*Rwanda afviste officielt mandag, at rwandisk militær bakker op om et væbnet oprør mod lederen Laurent Kabila i Demokratisk Republik Congo,
"Jeg vil gerne have det sort på hvidt, at Rwandas regering absolut intet har at gøre med det interne oprør i de væbnede styrker i DRC," sagde Rwandas ambassadør Gideon Kayinamura i et brev mandag til FN's hovekdvarter i New York.
Ambassadøren siger, at styret i DRC "forsøger at finde syndebukke i stedet for at finde passende måder at håndtere oprøret på, som har bredt sig til til hele landet".
Den rwandiske afvisning kommer efter, at den congolesiske ambassadør ved FN, André Kapanga, i sidste uge skrev til Sikkerhedsrådet og klagede over, at Rwanda militært var interveneret i den østlige del af DRC og havde blandet sig i det tutsi-ledede oprør mod Laurent Kabila.

Radio 2' fremtid er sikret
*Med en ny investor i ryggen er Radio 2 parat til at lancere radiostationen på ny. En aftale med en udenlandsk medievirksomhed har længe været forhandlet, og ifølge administrerende direktør Glenn Lau Rentius er aftalen nu faldet på plads.
Efter at Tele Danmark uventet trak sig ud af stationen i begyndelsen af maj, har fremtidsudsigterne været uvisse for Danmarks første landsdækkende reklamefinansierede radio.
Radio 2 begyndte sine udsendelser den 1. marts 1997, og siden steg lyttertallet støt og var i maj oppe på 140.000 daglige lyttere.

Ikke noget kysseri på åben gade
*Den indiske hindu-nationalistiske regering vil have sat en stopper for turisternes kysseri på åben gade.
Ifølge avisen The Asian Age er grunden, at den vestlige indflydelse kan underminere landets kultur.
Ud over ikke at kysse offentligt inkluderer de nye retningslinier også, at turisterne helst skal gå i løsthængende tøj. De indiske censorer tillader i forvejen ikke kyssescener i film.

330 dræbt under over-svømmelser i Sydkorea
*Sydkorea oplever de værste oversvømmelser i 78 år, efter at enorme mængder regn har ødelagt afgrøder, huse, fabrikker, veje, og det har sendt madpriserne på himmelflugt.
Sydkoreas centralbank advarede om, at landets økonomi ville gå seks procent tilbage, hvilket er langt mere end forudset trods økonomisk krise. Nogle skøn anslår, at skaderne vil beløbe sig til mere end 7,4 mia. dollars (over 50 mia. kr.).
Soldater, politi og al disponibelt mandskab arbejdede i døgndrift og satte alt ind på at formindske skaderne fra de værste oversvømmelser i en menneskealder. 330 er dræbt eller er savnet.
110.000 personer er blevet hjemløse og fire procent af landets landbrugsarealer er ødelagt. Det har fået fødevarerpriserne til at stige med op til 120 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her