Læsetid: 5 min.

Nyhedsoverblik

10. august 1998

174 dræbt ved ambassadebomber
*Dødstallet efter de blodige bombeattentater mod amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania steg søndag til i alt 174, oplyste myndighederne i de to østafrikanske lande.
546 af de i alt 4803 sårede ved Nairobi-attentatet var fortsat hospitalsindlagt, hed det.
Under den fortsatte eftersøgning af overlevende i ruinerne i Nairobi fandt israelske redningsarbejdere søndag endnu to overlevende - en kvinde og hendes 13-årige søn, der befandt sig på 22. etage i en ødelagt bankbygning af den amerikanske ambassade.
Artikel på forsiden

Aftale om plan for en bedre skole
*Den massive kritik af folkeskolen i den senere tid fører nu til, at Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening i en skriftlig aftale lover regeringen en markant forbedring af skolen på otte konkrete punkter, skriver Politiken Søndag. Løftet skal indfris inden for de næste to år.
De otte punkter dækker faglige områder som læsning, udfordringer for den enkelte elev, indskoling for de mindste - og den fysiske og økonomiske side af skolen.
Artikel side 3

Taliban-sejr vendepunkt i borgerkrig
*Afghanistans regerende islamiske Taliban-bevægelse har med deres seneste og tilsyneladende succesfulde offensiv mod den hidtil oprørskontrollerede by Mazar-i-Sharif skabt et vendepunkt i krigen med de oppositionelle hære i landet, der bekæmper det strengt religiøse Taliban-styre.
"Oppositionen er totalt demoraliseret, hvilket vil være en betydelig faktor i krigen", siger en afghansk iagttager til det franske nyhedsbureau, AFP.

Børn skal undervises i nazisme
*Med uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard, Enhedslisten, i spidsen går en lang række medlemmer af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune nu sammen og opfordrer kommunens skoler til at diskutere nazisme med eleverne - bl.a. under skolernes morgensamlinger eller i timerne.
Baggrunden for opfordringen er den march, som de danske nazister i DNSB har bebudet at ville gennemføre lørdag den 15. august til ære for Adolf Hitlers stedfortræder, Rudolf Hess.

Schlüter afviser politisk come-back
*Tidligere statsminister og leder af Det Konservative Folkeparti, Poul Schlüter, afviser blankt opfordringer fra partimedlemmer om at vende tilbage på posten som partiformand i det krise-ramte parti.
"Det kan der ikke blive tale om. Det må jeg afvise", siger Poul Schlüter, der i dag sidder i Europa-Parlamentet for de konservative, til Ritzau.

Danmark drukner i affald
*På grund af det økonomiske opsving stiger mængden af affald i øjeblikket dobbelt så meget som ventet. Alene i Jylland og Fyn vil man i år 2001 stå med et affaldsbjerg på mellem en og halvanden million ton brændbart affald, siger konsulent Mogens Bach-Nielsen, forfatter om en rapport om emnet, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Ifølge Bach-Nielsen er der i Jylland og Fyn for øjeblikket 60 pct. mere affald, end der er kapacitet til at brænde. Den eneste løsning er at bygge flere forbrændingsanlæg, siger han.

Svenske sosser ser ud til at vinde
*Såvel Sveriges socialdemokratiske statsminister, Göran Persson, som Moderaternas leder, Carl Bildt, kan konstatere øget opbakning blandt de svenske vælgere her seks uger før valget, viser en ny meningsmåling. Men Socialdemokratiet vil blive vinderen.
Det er den konservative Carl Bildt, som vælgerne ifølge en Gallup-måling i dagbladet Expressen søndag helst ser i statsministerstolen. Bildt støttes af 31,3 pct. af vælgerne, mens kun 21,9 pct. peger på Persson. Men samtidig er opbakningen størst til Socialdemokratiet. Partiet ville få 39,5 pct. af stemmerne mod 26,5 pct. til Moderaterna.

Knurren over Arafats ny regering
*Trods knurren i geledderne godkendte det palæstinensiske parlament søndag en ny regering med 55 stemmer mod 28.
Afstemningen fandt sted to dage efter en ophidset debat, hvor bl.a. præsident Yasser Arafats eget Fatah-parti klagede over, at Arafat havde beholdt flere ministre, der er under anklage for korruption, i sin regering. Et af palæstinensernes mest kendte ansigter, Hanan Ashrawi, trådte ud af regeringen i protest mod, at Arafat ikke renser ud.

Stadig flere anmeldelser af børnesex
*Antallet af anmeldelser om sexovergreb mod børn er steget kraftigt i første halvdel af 1998, skriver Berlingske Tidende søndag.
Politiet har modtaget 131 anmeldelser, hvilket kan gøre 1998 til det år, hvor der er indløbet flest anmeldelser om seksuelle forbrydelser mod børn under 12 år. I hele 1997 lå antallet af anmeldelser på 215.

Flere sparer op til pensionen
*Danskerne sparer op til alderdommen som aldrig før, viser en foreløbig opgørelse fra Rådet for Dansk Forsikring og Pension.
Fra 1996 til 1997 steg bidrag og præmier til pensionsordninger og livsforsikringer således med 10 pct. til godt 42 mia. kr., skriver Tidsskriftet Forsikring i sit nye nummer.
De løbende bidrag og præmier, som indbetales hver måned eller kvartal, steg fra omkring 31 mia. kr. i 1996 til 34 mia. kr. sidste år. I samme periode viste engangspræmier en vækst på en enkelt mia. kr. til otte mia. kr.
Broderparten af det samlede beløb på 42 mia. kr. tegner PFA Pension sig for med en andel på 19,3 pct., efterfulgt af Danica med en andel på 18,8 pct.

18 udlændinge arresteret i Burma
*18 udenlandske aktivister, heriblandt seks amerikanere og en australier, blev søndag tilbageholdt i Burmas hovedstad Rangoon efter at have uddelt løbesedler, hvorpå de opfordrede befolkningen i Burma til at mindes massakren på pro-demokratiske aktivister for 10 år siden.
Burmas myndigheder mener, at løbesedlerne opmuntrer til civil uro og tilbageholder nu de 18 udlændinge.

DI: Energisektoren bør liberaliseres
*Hvis energipolitikken internationaliseres, kan Danmark spare omkring 50 mia. kr. over de næste ti år, mener Dansk Industri (DI). På den baggrund opfordrer DI derfor regering og Folketing til at planlægge en fuldstændig liberalisering af el- og gasmarkederne, så alle - både private og virksomheder - senest i år 2004 kan afgøre frit, hvor de vil købe deres energi.
DI peger på en analyse fra Nordisk Råd, som viser, at de nordiske lande kan halvere deres udgifter til CO2-bekæmpelse ved at arbejde sammen. Inddrager man også Østeuropa og udviklingslandene i samarbejdet kan udgifterne komme helt ned på en tredjedel, skriver DI.

Flykapring uden flykaprere
*En flykapring, der omfattede 97 passagerer og besætningen på et russisk fly, sluttede fredeligt søndag i en lufthavn i Moskva med, at alle om bord blev erklæret i sikkerhed. Det tilbageværende spørgsmål var blot: Hvad blev der af flykaprerne?
Dramaet tog fart, da en stewardesse fandt en seddel på gulvet under en flyvning fra Irkutsk i Sibirien. Den forlangte et beløb svarende til 100.000 dollar i rubler og truede med, at flyet ville blive sprængt i luften, hvis kravet ikke blev efterkommet.
Men sent søndag, efter at de 97 passagerer var bragt i sikkerhed, ledte sikkerhedsfolk fortsat efter flykaprerne. Alle mandlige passagerer blev tilbageholdt og måtte foretage en skriftprøve i et forsøg på at få konstateret, om de havde skrevet trusselsbrevet. Ingen mistænkte blev fundet.

Femten procent af Kosovos befolkning på flugt
*De fortsatte kampe i Kosovo har drevet over 230.000 indbyggere på flugt, oplyste FNs flygtningehøjkommissariat (UNHCR) søndag.
Talsmanden for UNHCR, Mons Nyberg, opgav tallet af interne flygtninge til 167.000. Med de fordrevne, der er søgt til nabolandene, drejer det sig om 231.000 flygtninge.
Ifølge albanske kilder fortsatte de serbiske politistyrker søndag med at beskyde albanske landsbyer i Decani-regionen i det vestlige Kosovo. Byerne Junik, Voks, Carabreg og Lodja blev angiveligt udsat for bombardementer, og ifølge kilderne fortsatte kampene senere på dagen mod syd og omfattede byer langs grænsen til Albanien.
De serbiske styrker har de seneste uger generobret mange af de områder, som var under Kosovos Befrielseshærs (UCK) kontrol. UCK kæmper for at løsrive Kosovo fra Jugoslavien.
Der bor godt to millioner mennesker i den serbiske provins Kosovo, og heraf er de 1,8 mio. - eller 90 pct. - etniske albanere..

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her