Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

1. august 1998

Kraftig FN-kritik af Algeriet
*FN's menneskerettighedskomité opfordrede fredag Algeriet til undersøge landets sikkerhedsstyrkers rolle i massakrer på civilbefolkningen. Samtidig fordømte FN-komiteen Algeriets praksis efter to dages gennemgang af en rapport, som den algeriske regering havde afleveret.
I panelets konklusioner blev en række graverende forhold fremhævet: Gentagne beskyldninger om systematisk tortur, hemmelige fængslinger, forsvindinger, fortsatte massakrer på civile og en øget anvendelse af dødsstraf.
Panelet opfordrede den algeriske regering til at gøre rede for alle drab og forsvindinger og sikre, at alle forbrydelser blev efterforsket af et uafhængigt organ.

25 dræbt i Kashmir
*Mindst 14 indere og 11 pakistanere blev torsdag dræbt, da forposter på begge sider gensidigt beskød hinanden med artilleri over den anspændte kontrollinie, der deler den omstridte Kashmir-region, sagde lokale embedsmænd.
Sammenstødene skete samtidig med, at det mislykkedes for Indien og Pakistan under et møde i Sri Lankas hovedstad, Colombo, at blive enige om, hvordan de skal genoptage de fastlåste fredsforhandlinger.
Striden om Kashmir er en afgørende hindring for en normalisering af forholdet mellem Indien og Pakistan, som tre gange har været i krig med hinanden. De seneste forhandlinger om regionen blev afbrudt i 1997.

Skærpet kritik af Tibet-rejse
*Støttekomiteen for Tibet tilsluttede sig i går kritikken af Folketingets Udenrigspolitiske Nævns planlagte rejse til Tibet den 6.-11. august.
Dalai Lamas nordeuropæiske repræsentant har kritiseret rejsen, fordi den foregår på kinesernes præmisser.
"Vi råder til at aflyse missionens tibetanske del, hvis ikke den opnår rimelige arbejdsbetingelser, og vi advarer mod de farer, besøget kan udsætte tibetanere for," siger Anders Højmark Andersen fra Støttekomiteen for Tibet.
Nævnets formand, Helle Degn, afviser at aflyse turen, om end hun erkender, at der er problemer med tolkning og bevægelsesfrihed.

Politisk strid om boligstøtte
*Formanden for Folketingets boligudvalg, tidligere boligminister Flemming Kofod-Svendsen (KRF) kræver nedskæringer i boligstøtten ved efterårets finanslovsforhandlinger. Som det er i dag får hver anden lejer støtte til huslelen i form af af boligsikring eller boligydelse.
"Boligstøtten var oprindelig tænkt som en hjælp til økonomisk dårligt stillede. Men når halvdelen af alle lejere får støtte, er ordningen gået over gevind," siger Flemming Kofod-Svendsen. Venstre og de konservative støtter forslaget, mens socialdemokratiet og SF overvjer at se nærmere på ordningen.

Flygtninge strømmer væj fra Kosovo
*FN's Flygtningehøjkommisariat (UNHCR) intensiverede fredag sin indsats i Kosovo for at hjælpe tusindvis af civile, der er flygtet fra området omkring Malisevo, hvor den etnisk albanske oprørsbevægelse UCK tidligere har haft en af sine stærkeste bastioner.
For første gang siden begyndelsen på en større serbisk offensiv i Kosovo lykkedes det torsdag for en UNHCR-bastion at få kontakt med en gruppe flygtninge i de skovbeklædte højdedrag i Malisevo-regionen. Missionen fandt en gruppe på 500 fordrevne civile, hovedsageligt kvinder og børn, der levede i skjul i skovene nær landsbyen Crnovrano, meddelte UNHCR's talskvinde, Maki Shinohara. Man frygter at antallet af flygtninge vil stige i de nærmeste dage efter oplysninger om fortsatte kampe i området.

FN afviser svindel
*FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR) afviste fredag beskyldningerne om, at organisationen øder millioner af kroner væk hvert eneste år på grund af dårlig ledelse og rod i regnskaberne.
"UNHCR har fortalt os, at de eksterne revisorer har givet organisationens regnskab en såkaldt ren revisionsattest, hvor den samlede vurdering er, at UNHCR administreres på en forsvarlig måde," siger souschef i Udenrigsministeriets nødhjælpskontor Niels Munk.
På et møde fredag i Geneve afviste UNHCR-ledelsen beskyldningerne om spild af penge - fremsat i den britiske avis Financial Times, som har refereret fra en endnu ikke offentliggjorte revisionsrapport. Danmark er blandt UNHCR's seks største donorlande.
Revisionsrapporten bliver først offentligjort til efteråret.

Aung San Suu Kyi overvåges
*Myndighederne i Burma udstationerede fredag politistyrker omkring oppositionslederen Aung San Suu Kyis hjem og omkring hendes partis hovedkvarter, meddelte øjenvidner.
Tilhængere af hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), kunne frit komme og gå i partihovedkvarteret, men de fleste blev vist bort, da de ankom til Aung San Suu Kyis hjem.
Højtstående udenlandske diplomater blev afvist af politiet, da de kom for at besøge Aung San Suu Kyi. Nobelprismodtageren blev onsdag bragt til Rangoon af embedsmand efter en seks dage lang protestaktion.

Sort arbejde giver dårlig hygiejne
*Hotel- og Restaurationspersonalets Fagforening i Københavns Amts mener, at branchen er hærget af sort arbejde og kritiserer den nye fødevarelov, fordi den ikke giver mulighed for at offentliggøre navne på de restaurenter, der har dårlig hygiejne.
"Der er en klar sammenhæng mellem dårlig fødevarekvalitet, sort arbejde og underbetaling," siger faglig sekretær Jan Mathisen, RBF.
"Den ny fødevarelov gør ikke alene grin med forbrugerne, men den svækker den samlede indsats mod undergrunds-økonomien. Det er beskæmmende at se en minister ligge under for restaurations-lobbyismen i Danmark," siger Jan Mathisen.

Millioner rammes af oversvømmelser
*Oversvømmelser i Bangladesh har kostet mindst 242 mennesker livet og ødelagt tilværelsen for millioner af mennesker, meddelte de bangladeshiske myndigheder fredag.
Over 10 millioner mennesker er berørt af oversvømmelseskatastrofen, deriblandt en million mennesker, hvis hjem er blevet ødelagt.
Mange af de omkomne er døde af sygdomme, der er blevet spredt gennem vandet.
Efter to uger med voldsom styrtregn i 37 af landets 64 administrative distrikter udsendte Det Internationale Røde Kors torsdag en global appel om nødhjælp for op mod 12 mio. kr.

Japans nye leder afviser valg
*Japans nyvalgte ministerpræsident, den 61-årige Keizo Obuchi, afviste fredag oppositionens krav om hurtigt valg på grund af landets økonomiske krise.
Derimod bebudede den nye japanske leder skattelettelser på mere end 42 milliarder dollar (283 milliarder kroner).
Han gav sig selv et til to år til at føre Japan ud af krisen - et løfte, som den amerikanske udenrigsminister Madeline Albrigth vil følge nøje.
"Jeg tror, han ved, at han ikke har oceaner af tid. Og vi (USA, red.) vil holde omhygggeligt øje med ham, sagde den amerikanske udenrigsminister.

Fuld åbenhed om patientforsøg
*Der skal være fuld åbenhed og information til de patienter, der deltager i videnskabelige forsøg.
"Det kan og må der overhovedet ikke være tvivl om," fastslår forskningsminister Jan Trøjborg (S).
Derudover vil Jan Trøjborg have udarbejdet en folder, der kort og klart beskriver de rettigheder, patienterne har i forbindelse med deres deltagelse i sundhedsvidenskabelige forsøg.

Mineforbud til minde om Diana
*Den britiske regering fremlagde i går et totalt forbud mod anti-personnel miner som en hyldest til afdøde prinsesse Diana og hendes kampagne for at forbyde våbnene.
Regeringen indførte i maj et forbud mod brug af anti-personnel landminer i de britiske styrker, men en undtagelse sikrede, at der fortsat var mulighed for brug af landminer i ekceptionelle tilfælde, som f.eks. ved forsvar af besatte områder.
Nu bliver der indført et totalt forbud, meddelte en talsmand for ministeriet.

Clinton er villig blotlægge alt
*"Jeg ser frem til muligheden for i løbet af få dage at aflægge vidneudsagn. Jeg vil gøre det fuldstændigt og ærligt. Jeg er opsat på at gøre det," sagde Clinton i går med henvisning til den påståede affære med den tidligere praktikant Monica Lewinsky.
Samtidig viste en måling, at Clintons popularitet ikke har taget nævneværdig skade efter den seneste udvikling i sagen. 75 procent mener ikke, at Clinton skal afsættes ved en rigsretssag - selv hvis den særlige anklager Kenneth Starr skulle finde frem til, at Clinton overtalte Lewinsky til at lyve under ed.

Ebbe Sand årets fodboldspiller
*Brøndby- og landsholds-angriberen Ebbe Sand blev fredag aften i Parken kåret som årets danske fodboldspiller.
Landstræner Bosse Johansson overrakte tegnet på værdigheden - en skulptur af to fodboldspillere - i pausen i en opvisningskamp mellem Brøndby og Manchester United.
Ebbe Sand, der fik sin fodboldopdragelse i Hadsund, scorede i sidste sæson 26 mål i Faxe Kondi®Superligaen.
Ved redaktionens slutning førte Manchester United 2-0, men måske gjorde Ebbe Sand noget ved det, mens denne avis gik i trykken.

De konservatives rivegilde fortsætter
*De konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, fastslog i går, at hun fortsat stiler efter posten som partiets partiformand - til trods for, at størstedelen af partiets kredsformænd heller ser, at hunholder sig til posten som politisk ordfører.
"Jeg har efter moden overvejelse meddelt, at jeg stiller mig til rådighed, fordi jeg mener, at partiet har brug for entydig politisk ledelse, og at det netop nu er en forudsætning for det, at der er sammenfald mellem politiske og den organisatoriske ledelse. Det ændrer dette intet ved," lød det fra partiformanden i går.
Udtalelsen kommer på baggrund af, at 20 af 22 kredsformænd, som Berlingske Tidende har talt med, hellere ser en anden som partiformand. De mener, at Pia Christmas-Møller har nok at gøre på Christiansborg, og at partiet bør vælge en organisatorisk leder uden for folketingsgruppen.
Samme holdning har flere af gruppens medlemmer, heriblandt gruppens tidligere næstformand Henning Grove, der er blandt Hans Engells støtter.
Trods de konservatives efterhånden rige tradition for at diskutere partiets interne problemer i fuld offentlighed, så behager diskussionen om hendes kandidatur ikke Pia Christmas-Møller.
"Jeg har ikke på noget tidspunkt ment, at dette skulle diskuteres i offentligheden, og det er ikke med min gode vilje, at de interne drøftelser er kommet frem. Men det er åbenbart den måde, tingene foregår på i øjeblikket i vores parti," siger Pia Christmas-Møller, der i sidste uge udsendte en pressemeddelelse, hvori hun anbefalede Hans Engell som partiets kandiat til Europa-Parlamentet - uden at den tidligere leder havde taget stilling til kandidaturet.

Rettelse
*Birgitte Ahring, som udtalte sig om biogasanlæg i gårsdagens Information, er lektor på Danmarks Tekniske Universitet (D1TU) og ikke som skrevet på "Danmarks Tekniske Institut". Vi beklager fejlen.
Red.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her