Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. august 1998

Lykketoft bejler til de borgerlige
*Med finansminister Mogens Lykketoft i spidsen fremlagde regeringen i går forslaget til finansloven for 1999 - et forslag, der umiddelbart bejler til den borgerlige lejr. Der skal spares 4,8 milliarder kroner på næste års budget mens en kommende arbejdsmarkedsreform skal få 'endnu flere danskere i arbejde'.
"Vi ser en selvstændig kvalitet i, at forlig bliver bredt funderet," sagde Mogens Lykketoft med henvisning til netop en arbejdsmarkedsreform, der "skal have en bestandighed udover en enkelt finanslov".

Blair forbereder anti-terrorlov
*Den britiske premierminister Tony Blair bebudede i går en ny skrap anti-terrorlov, der sætter myndighederne bedre i stand til at bekæmpe mistænkte ekstremistgrupper i Nordirland. Det sker efter bombeattantatet i den nordirske by Omagh, hvor 27 civile blev dræbt, da en bilbombe eksploderede.
Den bebudede antiterrorlov ligger langt fra almindelige retsprincipper, og skal således gøre det muligt at anklage personer, som blot mistænkes for at tilhøre forbudte undergrundsgrupper udelukkende efter udsagn fra ledende politifolk. Hvis en mistænkt afviser at svare på politiets spørgsmål, får myndighederne ret til at tolke afvisningen som en tilståelse.
Blair begrundede den skrappe linje med, at tiden er ind til at "gøre alt for at besejre terrorisme".

Største kursfald på rubel i fire år
*Den russiske rubel blev tirsdag ramt af det største kursfald i fire år, da den tabte 10 procent i forhold til den amerikanske dollar. Rublen, hvis kurs i sidste uge blev gjort flydende over for udenlandske valutaer, faldt tirsdag fra en kurs på 7,14 rubler for en dollar til en kurs på 7,88 rubler for en dollar. Det hidtil største fald siden den "sorte tirsdag" i oktober 1994.
Inden kursen blev gjort flydende for en uge siden var kursen 6,2 rubler for en dollar.
Handel med rubler blev suspenderet to gange på børsen i Moskva tirsdag, men der er frygt for, at kursen vil fortsætte med at falde allerde onsdag.
Nyhedsanalyse her på siden og artikel side 7

Helveg tilfreds med Lockerbiesag
*Den hollandske regerings beslutning om at tillade en skotsk domstol at gennemføre en retssag i Holland mod to libyere mistænkt for Lockerbie-attentatet i 1988, hilses velkommen af Danmark.
"Det er et konstruktivt forsøg på at bringe tovtrækkeriet med Libyen til afslutning," hedder det i en erklæring tirsdag fra udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).
Libyen har hidtil nægtet at udlevere de to anklagede libyere til retsforfølgelse i USA eller Storbritannien, men har erklæret sig indforstået, hvis retssagen ville komme til at foregå i et tredje land, hvilket USA og Storbritannien mandag erklærede sig villige til.

EL kræver vækstfremmerforbud
*Enhedslisten vil have fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) til med omgående virkning at indføre forbud mod brug af samtlige de antibiotiske vækstfremmere i landbruget, som det danske overvågningsprogram DANMAP har påvist resistens overfor.
"Vi kan ikke vente på et eventuelt EU-forbud i denne sag," siger Enhedslistens fødevarepolitiske ordfører, Keld Albrechtsen, der bebuder et lovforslag til oktober, hvis ministeren ikke inden har forbudt stofferne.

Esbjerg afviser flere flygtninge
*Esbjerg Kommune ønsker ikke at modtage flygtninge de kommende år. Esbjerg byråd besluttede mandag aften at sige nej, når flygtninge skal fordeles til kommunerne i de kommende år.
"Esbjerg Kommune har taget godt og vel sin del af flygtningene, så nu må det være kommuner med få flygtninge, der tager deres del," siger borgmester Johnny Søtrup (V) til DR-Radio Syd.

Ballade om Operation Dagsværk
*Eleverne på Helsingør Gymnasium boykotter dette års indsamling til Operation Dagsværk, der i år støtter uddannelse af unge palæstinensere på Vestbredden og i Gaza, fordi de mener, at kampagnen er for anti-israelsk. En kritik, som kampagnelederen for Operation Dagsværk, Pernille Rosenkrantz-Theil, stiller sig uforstående over for. "Operation Dagsværk tager ikke parti for nogen af parterne i konflikten mellem palæstinensere og israelere. Vi forsøger i kampagnen at komme så godt som muligt rundt om konflikten. Vi har i undervisningsmaterialet lænet os meget op af FN's Menneskerettighedskommissions rapport og Udenrigsministeriets landestrategi for Gaza/Vestbredden," siger hun.

Pakistan klager til FN over USA
*Pakistans FN-ambassadør, Ahmad Kamal, indgav i går en protest til FN's Sikkerhedsråd over USA's missilangreb på Afghanistan og Sudan i sidste uge. Pakistan mener, at USA har krænket landets luftrum ved at affyre missiler fra pakistansk luftrum. Et missil, der ikke var eksploderet, blev fundet på et øde område i Baluchistan-provinsen i Pakistan.
"En sådan krænkelse, hvis den går upåtalt hen, vil kunne danne præcedens, der kan anspore andre lande til at foretage lignende ting mod deres nabolande med tågede eller ubegrundede årsager," sagde Kamal, der understregede, at Pakistan efter attantaterne mod USA's ambassader i Afrika havde udleveret en mistænkt til Kenya - og dermed forventet i det mindste at have fået besked om angrebet (mod Afghanistan, red.)

Erhversliv må selv betale naziofre
*Den tyske regering afviste i går et forslag fra tysk erhvervsliv om at oprette en særlig fælles erstatningsfond for jødiske ofre for Anden Verdenskrig.
"Hvis der skulle blive rejst nye krav over for den tyske stat, så lad mig slå det fast en gang for alle: Kassen for erstatninger er lukket i for udbetalinger udover, hvad der allerede er aftalt," sagde regeringstalsmanden Otto Hauser.
Flere store tyske banker og virksomheder står overfor kæmpe erstatningskrav fra ofre fra Anden Verdenskrig.

Unge radikale kritiserer ledelsen
*De radikales medvirken til udlændingepakkens fødsel bliver voldsomt kritiseret af formanden for Radikal Ungdom i det seneste nummer af ungdomsorganisationens blad.
"Det var ikke bare endnu en perle i kæderækken af nylige radikale retspolitiske svigt, men noget nær den største skandale i Det Radikale Venstres nyere historie, da partiet fredag inden sommerferien lagde stemmer til den såkaldte udlændingepakke," skriver den radikale ungdomsformand, Christian Brix Møller, og beskylder Det Radikale Venstre for at "reagere på det mudrede vælgergrundlag i gråzonen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti," som har "dikteret" regeringens udlændingepolitik.

Lavere promille giver færre uheld
*Færre spritbilister har været indblandet i trafikuheld, siden Danmark den 1. marts indførte en promillegrænse på 0,5. I de første fem måneder med den nye promillegrænse har politiet sigtet 1240 bilister for at være involveret i trafikuheld med eller uden personskade - mod 1400 i samme periode i fjor med den gamle promillegrænse på 0,8, oplyser Rigspolitiet.
"Dermed har loven opfyldt sit formål: At få en nedgang i færdselsuheld med spiritus indblandet," siger politikommissær Asger Lund Kristensen fra færdselsafdelingen til Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

AMU-kurser for ledige en succes
*Uddannelse af forholdsvis "tunge ledige" har tilsyneladende en stor effekt. En helt ny undersøgelse viser, at 60 procent af de ledige, der i 1997 var på AMU-kursus siden kom i arbejde.
Og blandt de, der ikke fik arbejde, er udbyttet alligevel stort på grund af øget selvtillid og større tro på at komme i arbejde samt øget jobparathed, blandt andet fordi der på kurset blev knyttet nyttige kontakter.
Det viser en helt ny undersøgelse lavet af PLS-Consult for Arbejdsmarkedsstyrelsen, der offentliggør undersøgelsen onsdag.

Nigeria fastsætter valgdato
*Der skal være præsidentvalg i Nigeria den 27. februar 1999 og valg til landets parlament en uge tidligere, den 20. februar.
Det meddelte Nigerias officielle valgkommission tirsdag ved et pressemøde i hovedstaden Abuja.
Med de to valg er Nigerias nye stærke mand, præsident Abdulsalam Abubakar, på vej til at opfylde løftet om at indføre civilt styre i det vestafrikanske land.

Bombe hærger Cape Town
*Mindst 30 mennesker blev såret og en dræbt tirsdag, da en bombe eksploderede i restauranten Planet Hollywood på havnefronten i Cape Town i Sydafrika. Bomben var angiveligt et attantat i forbindelse med den eskalerende krig mellem på den ene side narko-kriminelle og på den anden muslimske aktivister, der er gået sammen i organisationen Folket mod Gangstervælde og Narkotika (PAGAD).

Australien forberede dopingfrit OL
*Den australske regering lægger op til et dopingfrit OL, når landet er vært for legene i 2000. Australiens justitsminister, Amanda Vanstone, fremlagde i går et forslag, der skal gøre det muligt at idømme idrætsfolk fængselsstraf, hvis de snuppes i doping. Forslaget er blevet til i samarbejde med flere idrætsorganisationer, der alle støtter en skærpet kurs overfor dopingmisbrug blandt sportsfolk. Der lægges op til, at personer, som findes skyldige i salg af dopingmidler, kunne risikere op til livsvarigt fængsel, mens idrætsudøvere, som afsløres i at bruge præstationsfremmende stoffer, skal have op til to års fængsel.

Kabila ser ud til at vinde terræn
*Mens præsidenten for Den Demokratiske Republik Congo i går vendte hjem til hovedstaden Kinshasa hævdede de oprørere, der bekæmper ham, at angolanske og zimbabwiske krigsfly tirsdag morgen bombede byen Kisangani og dræbte i hundredvis af civile.
Kisangani er Congos tredje største by og ligger i den østlige del af landet kun 50 kilometer fra hovedstaden.
"Med bombetogterne har vore modstandere dræbt civile, men de er ikke i stand til at indtage byen," sagde oprørernes talsmand Bizima Karaha, der tidligere var udenrigsminister i Laurent Kabilas regering. Han gav ingen tal på omkomne eller sårede i byen.
Samtidig hævdede Bizima Karaha, at oprørerne fortsat har kontrol over den vigtige havneby Matadi 350 kilometer vest for hovedstaden Kinshasa.
Tidligere tirsdag hævdede Congos informationsminister, Didier Mumengi, at Kabilas regeringsstyrker med hjælp fra soldater fra Angola og Zimbabwe havde drevet oprørerne ud af Matadi og dermed generobret byen.
Efter at Angola og Zimbabwe i de seneste dage er kommet Laurent Kabila til hjælp og har sendt soldater ind i Congo, er det tilsyneladende lykkedes Kabilas regeringsstyrker at standse oprørernes fremmarch og trænge dem i defensiven.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her