Læsetid: 5 min.

NYHEDSOVERBLIK

24. august 1998

Jeltsin fyrer sin regering
*Den russiske præsident Boris Jeltsin fyrede søndag hele den russiske regering, oplyste den private russiske tv-kanal NTV, der citerede en Kreml-talsmand for oplysningen Som fungerende ministerpræsident udnævnte Jeltsin den tidligere ministerpræsident, Viktor Tjernomyrdin, der blev afsat som ministerpræsident i marts.
Jeltsins beslutning afslutter ministerpræsident Sergej Kirijenkos fem måneder på posten, som har været præget af en uheldsvanger økonomisk krise, der nåede sit højdepunkt i mandags, da regeringen blev tvunget til en de facto devaluering af rublen.

Kosovo-opgør fortsætter
*En talsmand for den jugoslaviske hær sagde søndag, at hæren hidtil har "likvideret" flere end 450 albanske "terrorister" i den urohærgede Kosovo-provins, skriver nyhedsbureauet Tanjug.
Kaptajn Zeljko Zirojevic, talsmand for Pristina-korpset, siger til Tanjug, at "albanske terrorister har fremprovokeret 146 væbnede sammenstød" og at "medlemmer af Jugoslaviens grænseenheder har likvideret flere end 450 terrorister".
Zirojevic siger videre, at "grænseenhederne vil fortsætte med at udføre deres pligt med at beskytte statsgrænsen og forsvare Jugoslaviens suverænitet".

Bombemistænkte anholdt
*De kenyanske myndigheder tilbageholder otte udlændinge og en kenyaner i forbindelse med bombeattentatet i Kenyas hovedstad, Nairobi, for to uger siden, skrev det halvofficielle avis Kenyan Times søndag.
Politiet har endnu ikke afsløret de otte udlændinges nationaliteter, men ifølge avisen har efterforskere besøgt tre lande i bestræbelserne på at afdække de anholdtes aktiviteter op til attentatet 7. august.
Samtidig søndag skrev et andet kenyansk dagblad, The Standard, at myndighederne i Malawi har anholdt ti personer i forbindelse med bombeattentatet i Nairobi og et andet samme dag i Tanzanias hovedstad, Dar-es-Salaam.

Clintons popularitet vokser
*Præsident Bill Clintons håndtering af USAs økonomi og udenrigspolitik har givet ham rekordhøje popularitetstal i en meningsmåling offentliggjort af Washington Post og ABC News søndag. Men amerikanernes vurdering af hans personlige kvaliteter skraber bunden.
Meningsmålingen, der bygger på interviews fra onsdag til fredag af 1015 amerikanere, viser, at 66 pct. har et positivt syn på Clintons måde at håndtere præsidentembedet på. Tre ud af fire amerikanere roser hans økonomiske politik, mens syv ud af ti gør det samme, hvad angår hans håndtering af udenrigspolitikken. Dette er en rekordtilslutning.
Men samtidig mener kun 28 pct., at Clinton er ærlig og troværdig.

Fleksjob-idé får hård medfart
*Regeringen bevæger sig på kanten af FN's erklæringer om menneskerettigheder med sin storstilede plan om, at hovedparten af de kommende førtidspensionister skal ud på arbejdsmarkedet i fleksjob. Det mener interesseorganisationer med mange førtidspensionister som medlemmer.
"Det er en politisk bestemt omgåelse af menneskerettighederne, som man får snydt sig til ved at kalde os sociale klienter og sige, at vi ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet", siger formanden for Polio-, Trafik- og Ulykkesramte, landsdommer Holger Kallehauge, til Politiken søndag.
"Men skal vi have pligt til at tage et arbejde, må vi også have de rettigheder, der følger med", understreger Holger Kallehauge, der mener, at hele overenskomstsystemet mangler. Således giver fleksjob ikke ret til at være medlem af en a-kasse.
Også formanden for De Samvirkende Invalideorganisationer, John Møller, er stærkt skeptisk over for fleksjob. Manglen på rettigheder er efter hans opfattelse forklaringen på, at så få i dag er interesseret.

Store oliefund i Nordsøen
*Der er store oliereserver i Syd Arne feltet, der ligger i Nordsøen 220 kilometer vest for Esbjerg. Man regner med, at der gemmer sig over 100 millioner tønder olie i Syd Arne feltet. Olieselskabet Amerada Hess har netop afsluttet produktionsboring nummer to i feltet med et meget positivt resultat.
Ifølge oplysninger fra Amerada Hess er selskabet igang med at undersøge de moderne indvindingsteknikker nærmere for at blive i stand til at komme med en mere præcis opgørelse af, hvor store oliereserver, der gemmer sig i Syd Arne feltet. Syd Arne er et af de vigtigste felter i den danske del af Nordsøen.
Ifølge Amerada Hess skrider bygningen af boreplatformen planmæssigt frem. Det forventes derfor, at produktionen kan begynde i midten af 1999.

Fri studieadgang venter forude
*Fri adgang til de videregående uddannelser er den mest retfærdige ordning så længe, der ikke kan findes et system, som er mere fornuftigt end de nuværende adgangsbegrænsninger.
Det mener kontorchef for studieadministrationen på Københavns Universitet Jakob Lange.
Dermed er han på linie med undervisningsminister Margrethe Vestager (R), som vil udvide antallet af studiepladser og sænke karakterkravene, så der i realiteten bliver fri adgang på de fleste uddannelser.

Nyrup vil hæve sygehusstandard
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mener, at der skal stilles større krav til de danske hospitaler. Han er frustreret over, at sygehusene ikke har fået mere ud af de milliarder, de allerede har fået tilført.
På Socialdemokratiets sommerstævne på Efterskolen Billeshave ved Middelfart slog statsministeren fast, at problemerne indenfor det danske sundhedsvæsen skal løses ved at hæve standarden i kommunerne, i amterne og ude på enkelte sygehuse.

Iransk fængselsleder dræbt
*Assadollah Ladjevardi, tidligere leder af det berygtede Evin-fængsel i Irans hovedstad, Teheran, blev søndag skudt og dræbt af "kontra-revolutionære elementer", oplyste den iranske statsradio søndag.
Lajevardi, der trådte tilbage som leder af Irans fængselsvæsen sidste år, blev dræbt i en skrædderforretning i Teheran, oplyser statsradioen uden at uddybe oplysningerne yderligere.
Den 58-årige Lajevardi blev af oppositionsgrupper i Iran kaldt "Slagteren fra Teheran", som følge af hans repressive måde at drive Evin-fængslet på.
Det var uklart, hvorvidt drabet var politisk motiveret. Ingen havde endnu søndag eftermiddag påtaget sig skylden for nedskydningen.
Politiske attentater har været sjældne i Iran de seneste år, men var almindelige i årene lige efter den islamiske revolution i landet i 1979.

Rettelse
*Ved en fejltagelse kom vi til at bringe en allerede tidligere bragt madklumme fra Nanna Simonsen i lørdagsavisen. Så hvis opskrifterne virker gammelkendte er der altså en god forklaring. Vi beklagerred

Kabilas krigslykke vender
*Angolanske styrker, der støtter regeringen i Den Demokratiske Republik Congo, fordrev søndag congolesiske oprørsstyrker fra en militærbase, disse havde erobret for en måned siden.
Samtidig med, at oprørerne erkendte at have måttet foretage "en strategisk tilbagetrækning" fra Kitona, meddelte de at have erobret den strategisk vigtige storby Kisangani.
De angolanske styrkers indtagelse af militærbasen og lufthavnen i Kitona, 500 km sydvest for Congos hovedstad, Kinshasa, kommer, efter at de lørdag rykkede ind i landet fra stillinger i Angolas nordlige Cabinda-enklave.
" Stillet over for en massiv invasion af en angrebshær har vore styrker foretaget en strategisk tilbagetrækning og efterladt Kitona-basen under angolansk kontrol", meddelte en af oprørernes politiske ledere, Ernest Wamba dia Wamba.

Forstærkning udefra
Timer efter de voldsomme kampe landede en række kampfly fra Angolas luftvåben i lufthavnen ved Kinshasa, oplyste øjenvidner i DRCongos hovedstad. Dermed er de af de congolesiske oprørsstyrker, der befinder sig i det sydvestlige Congo, klemt inde af angolanske styrker i både Kinshasa og Kitona. Samtidig indrømmede Congos informationsminister, Didier Mumengi, at soldater fra Zimbabwe også kæmper side om side med de congolesiske regeringssoldater sydvest for hovedstaden.
Imidlertid kunne oprørsstyrkerne, der kæmper for at få væltet Congos præsident, Laurent Kabila, søndag meddele, at de havde indtaget Kisangani, hovedbyen i den centrale del af landet. Kisangani, 1200 km nordøst for Kinshasa, er den sidste fungerende havneby på Congo-floden og det førende kommercielle center i det centrale DRCongo. Artikel side 3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her