Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. august 1998

Nye terrorangreb i vente
*Den saudiarabiske mangemillionær og militante støtte for islam, Osama bin Laden, truer med at gennemføre flere angreb mod amerikanske mål, efter USA's missil-angreb mod hans base torsdag.
Det sagde redaktøren af den arabiske avis al-Quds al-Arabi, som udgives i London.
Ifølge redaktør Abdel-Bari Atwan sagde bin Ladens talsmand i en telefonsamtale fredag - formentlig fra Afghanistan - sagde med direkte adresse til den amerikanske præsident, Bill Clinton:
"Slaget er end ikke begyndt endnu. Svaret kommer i form af handling - ikke ord."
Leder og artikel på forsiden, nyhedsanalyse her på siden og tema side 6

Nyrup skal forklare Simonsens-sag
*Også statsminister Poul Nyrup Rasmussen skal nu forklare, hvorfor Justitsministeriets lovkontor ikke gennemgik udlændingeloven.
I går blev justitsminister Frank Jensen kaldt i samråd om selvsamme spørgsmål. Det er Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech, der ligesom SF og Enhedslisten undrer sig over, at Justitsministeriets lovkontor ikke har gransket, om integrationsloven strider mod FN's Flygtningekonvention.
Venstres ordfører vil vide, "om det stemmer overens med et cirkulære om forelæggelse af lovforslag for lovkontoret og svarer til regeringens mål om at forbedre kvaliteten i lovgivningen."
"Jeg må have lov at tro, at når jeg får et lovforslag fra Indenrigsministeriet, så har lovafdelingen vurderet, at det ikke er i strid med internationale konventioner," siger Birthe Rønn Hornbech.

Serber tilbyder Kosovo selvstyre
*En ledende serbisk embedsmand, som har ansvaret for Kosovo, sagde fredag, at den serbiske regering er parat til at tilbyde selvstyre i denne sydlige serbiske provins.
Han opfordrede samtidig de etniske albanere til at indgå i fredsdrøftelser så hurtigt som muligt. "Vi ønsker virkelig, at selvstyret i Kosovo kommer til at fungere igen," citerede det jugoslaviske nyhedsbureau Tanjug den serbiske provinsguvernør Veljko Odalovic for at sige.
Han tilføjede, at de serbiske myndigheder gav de Kosovo-albanske repræsentanter en plan om en foreløbig statut for provinsen - uden at uddybe udtalelserne.
Eksistensen af planen eller dens indhold kunne ikke bekræftes af etnisk albanske kilder i Kosovo.

Sydafrikas Botha dømt for foragt
*Den tidligere frontfigur for fortidens apartheidpolitik i Sydafrika, P. W. Botha blev fredag dømt skyldig i foragt for sandheds- og forsoningskommissionen. Botha har kategorisk nægtet at møde op for kommissionen og afgive forklaring for hans tid som præsident i Sydafrika, og har ikke forsømt en eneste lejlighed til at kalde kommissionens arbejde for regulær heksejagt og politisk forfølgelse - det kan nu koste ham op til to års fængsel og en bøde på 20.000 rand (22.000 kr.)
Botha blev i 1989 afløst af F. W. de Klerk, der var med til at afvikle apartheidsystemet.

SF: EU-regler om selskabsskat
*Aage Frandsen, skattepolitisk ordfører for SF, kræver nu Ole Stavad i EU-aktion for at regulere selskabsskatten i stedet for en nedsættelse fra de nuværende 34 procent til de 26 procent, ministeren arbejder med.
Det sker i kritik af, at ministeren over for Information fredag afviste muligheden af en EU-regulering på området. Ole Stavad erkendte samtidig, at Danmark derfor måtte deltage i konkurrencen med andre EU-lande om at have så lavt skattetryk over for selskaber som muligt. En konkurrence, Aage Frandsen vil stoppe.

Socialdemokratiet overhaler Venstre
*Socialdemokratiet får igen større støtte end Venstre, mens de konservative taber terræn i forhold til folketingsvalget i marts. Det viser Vilstrups meningsmåling fredag i Politiken.
Her står Socialdemokratiet til 31,5 pct. af stemmerne mod 35,9 pct. ved valget i marts, mens Venstre kan mønstre 30,2 pct. af vælgerne mod 24 pct. ved valget. De konservative er gået fra 8,9 pct til 8,1 pct, mens de radikale og SF går frem, så de sammen med Enhedslisten får knap halvdelen af stemmerne. SF får 10,8 pct mod 7,6 pct ved valget, de radikale er gået godt en pct. frem til 3.9 pct., mens Enhedslisten ligger stabilt på 2,6 pct. Kristeligt Folkeparti klarer for første gang i fire måneder spærregrænsen med 2,2 pct., mens CD er gået kraftigt tilbage og kun får 3,0 pct. mod 4,3 ved valget.
På højrefløjen holder Fremskridtspartiet skansen fra valget på 2,4 pct., mens Dansk Folkeparti går er gået næsten tre pct. tilbage og nu kun har 4,2 pct.

Den norske krone under fortsat pres
*Norges Bank hævede fredag morgen den styrende signal-rente, der svarer til foliorenten i Danmark, med 1,5 procentpoint.Det er den sjette rentestigning inden for fem måneder og kommer efter, at den norske krone på ny er kommet under pres på valutamarkeder. Norges Bank har dermed hævet foliorenten med hele 3,5 procentpoint alene i år. Valutamarkeders tillid til den norske krone er skridt for skridt dalet, siden den nuværende centrum-højre-regering kom til magten for et år siden.

Lav forsvarsforlig med venstrefløjen
*SF opfordrer regeringen til at indgå næste års forsvarsforlig med venstrefløjen. Partiet vil ligesom regeringen spare på forsvaret og i stedet sikre farlige a-kraftværker og bekæmpe den ny fattigdom i Østeuropa, hvor 150 mio. mennesker er fattige ifølge en rapport fra FNs Udviklingsprogram, UNDP.
Ifølge Politiken fredag lægger regeringen op til, at der skal spares 1,5 mia. på forsvaret.

Dansk nødhjælp under lup
*Danmarks humanitære indsats i verdens brændpunkter skal for første gang underkastes en samlet vurdering, skriver Berlingske Tidende fredag.
Danske og internationale eksperter skal de kommende måneder undersøge, om de ca. fem mia. kr. bevilget i årene 1992-97 er kommet de nødlidende mennesker til gode. Udenrigsministeriets humanitære kontor under Danida, bevilger hvert år over en halv mia. kroner til ofre for krig, sult og naturkatastrofer. For overskuelighedens skyld er det besluttet, at granske indsatsen specielt nøje i seks regioner: Jugoslavien, Kaukasus, Afghanistan, Rwanda, Angola og Sudan, oplyser Danida. De danske organisationer, der er med, er bl.a. Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors, Red Barnet, Caritas, ADRA, Læger Uden Grænser og Mission Øst.

FN fastholder Irak-sanktioner
*FN's Sikkerhedsråd afviste torsdag aften endnu engang at ophæve sanktionerne mod Irak, på baggrund af Iraks manglende vilje til at samarbejde med FN's våbeninspektører.
På baggrund af den seneste tvist mellem FN og Irak har FN's særlige udsending Prakash Shah netop været i Irak for at mægle i striden, og Sikkerhedsrådet besluttede endvidere at udskyde alle resolutioner vedrørende Irak, indtil hans rapport foreligger.

Alkohol skader frugtbarheden
*Selv et lille alkoholforbrug på mellem en og fem genstande om ugen kan nedsætte kvinders frugtbarhed med over en tredjedel i forhold til kvinder, der slet ikke drikker, viser en ny undersøgelse fra Rigshospitalet og Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Kommunehospital.
"Vi har tidligere vidst, at et stort alkoholforbrug hæmmer ægløsningen, men det er meget overraskende, at der skal så små doser alkohol til, før kvindernes frugtbarhed nedsættes betydeligt," siger læge og Ph.D. Tina Kold Jensen fra Rigshospitalets Klinik for Vækst og reproduktion, der har fulgt 430 par i tre år.

Rwandas interesser ligger i Congo
*Rwandas præsident, Patrick Mazimhaka, erklærede fredag, at landet er i sin fulde ret til at blande sig i konflikten i nabolandet Den Demokratiske Republik Congo (DRC).
I erklæringen står der, at Rwanda som naboland har legitime interesser i at løse problemer og forhindre en omfattende konflikt i DRC.
"Derfor forbeholder Rwanda sig ret til at assistere befolkningen i DRC på en hvilken som helst måde det måtte være nødvendigt i dets søgen efter en vedvarende løsning," lød erklæringen fra præsidenten, Patrick Mazimhaka.

Salmonella skal udløse erstatning
*Forbrugerne skal have deres penge tilbage, hvis der konstateres salmonella i indkøbte fødevarer. Det mener Socialdemokratiets fødevareordfører, Erling Christensen, der mener, at myndighederne går galt i byen, når de efter salmonellafund "bare skal smide varen ud."
"Myndighederne skal ikke opfordre til til udsmidning men til, at forbrugerne afleverer fødevarerne med henblik på at få pengene tilbage. Og såfremt der er nogle juridiske problemer i det, må justitsministeren rydde dem af vejen snarest," siger den socialdemokratiske ordfører.
Senest i går kunne Levnedsmiddelkontrollen i København melde om nye fund af den multiresistente Salmonella DT 104 i et parti franske landkyllinger. Sidste salgsdato for kyllingerne var 14. juli, og da kyllingerne blev solgt ferske formoder man, at alle kyllingerne sandsynligvis allerede er spist.

Barsebäck kører på fuld kraft
*Barsebäcks informationschef, Lars Gunnar Fritz, meddeler i en særdeles veltilfreds tone, at "værket nu igen efter det årlige eftersyn atter er oppe på fuld styrke med to producerende reaktorer."
Det gælder også for reaktor 1, som Barsebäck skulle have lukket den 1. juli efter pålæg fra den svenske regering.
En lukning som det på behændigvis er lykkedes Sydkrafts ejere at få forhalet ved at anke afgørelsen til den svenske forfatningsdomstol og til EU-Kommissionen.

Jeltsinfordømmer USA
*Dagen derpå var der heftige internationale reaktioner på de amerikanske angreb mod "terror-mål" i Afghanistan og Sudan.
I Rusland kom præsident Boris Jeltsin med en skarp fordømmelse af de amerikanske angreb og kaldte det uværdigt. En talsmand for den russiske regering sagde dog senere, at der er forståelse for den amerikanske vrede over terrorangrebene i Kenya og Tanzania.
Kina var væsentlig mere tilbageholdende med at kritisere USA.
"Kinas standpunkt, at fordømme alle former for terroristisk aktivitet, er velkendt. Kina går ind for, at eksplosionerne i Kenya og Tanzania skal afhandles i overensstemmelse med FN's charter og folkeretlige standarder, sagde det kinesiske udenrigsministeriums talsmand.
I denarabiske verden blev der flere steder smidt sten mod USA's ambassader, og det amerikanske flag blev brændt af.
Den Arabiske Liga fordømte i kraftige vendinger angrebene mod medlemslandet, Sudan og fastslog, at USA med angrebene klart har overtrådt international lov.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her