Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

21. august 1998

Minister i samråd i Simonsen-sag
*SF's udlændigeordfører, Pernille Frahm og Enhedslistens Søren Søndergaard har kaldt Justitsminister Frank Jensen i samråd efter, at Information i går kunne fortælle, at justitsministeriets lovkontor ikke har gennemgået integrationsloven.
"Jeg er noget rystet over det, der er kommet frem i dagens interview, hvor det fremgår, at kontoret efter aftale ikke har gennemgået lovens forhold til FN's flygtningekonvention," siger Pernille Frahm, der kræver en redegørelse for, hvilke aftaler, der er lavet om behandlingen af lovforslaget og med hvem.
Endvidere vil hun have placeret et ansvar på de jurister, der overfor indenrigsminister Thorkild Simonsen gav grønt lys for loven.
"Justitsministeriet har ikke gjort deres arbejde i forbindelse med den vedtagne lov, og Folketinget står nu med det problem, at vi aldrig kan være sikre på, om lovforslag, der kommer til behandling har været gennemgået i forhold til Danmarks internationale forpligtigelser," siger Pernille Frahm.

Økosvin er sundere slagtesvin
*Mens der i øjeblikket er heftig debat om antallet af syge slagtesvin fra konventionelle drifter, kan de økologiske svineproducenter fremvise noget pænere sygdomsstatistikker.
Hos det økoligiske slagteri "Hanegal", der dækker ca. en femtedel af markedet for økologiske svin, har dyrelægekontrollen kun kasseret tre svin ud af 1.740 indenfor de sidste 12 måneder.

Isolationsfængsling skal begrænses
*Efter flere års massiv kritik både fra ind- og udland, åbner justitsminister Frank Jensen nu op for at begrænse brugen af isolationsfængsling til fire måneder Det sker Strafferetsplejerådets anbefalinger. Rådet har været ni år om at undersøge isolationsfængslingens påvirkning af de indsatte og konkluderer ikke overraskende, at "der er en belastning og risiko for forstyrrelse af det psykiske helbred" og "det må på den baggrund lægeligt og psykologisk anbefales, at man ikke øger belastninger forbundet med varetægtsfængsling ved at anvende isolation".
I dag er der ingen øvre grænse, for hvor længe en fængslet kan være isoleret, hvis han er sigtet eller anklaget for en forbrydelse, som kan give fængsel i seks år eller mere - det er justitsministeren nu villig til at se nærmere på.

Adgangen til efterløn skal begrænses
*Ifølge Aktuelt overvejer regeringen at stramme reglerne for efterløn. Regeringskilder siger til avisen, at man overvejer at forlænge den periode som man skal stå i a-kasse, før det giver ret til at gå på efterløn.
I dag skal man have været medlem af en a-kasse i mindst 20 år af de seneste 25 år, men regeringen har tanker om at udvide anciennitetskravet - formentlig til 25 år. Det vil betyde, at for eksempel akademikere og selvstændige med videregående uddannelser kan få sværere ved at opnå ret til efterløn, da de kommer ud på arbejdsmarkedet i en senere alder end LO's medlemmer.

Skarp ILO-kritik af Burma
*Militærregimet i Burma udviser en total mangel på respekt for landets befolkning, dets rettigheder, sundhed og grundlæggende livsvilkår.
Det fremgår af en ny rapport om militærjuntaens omfattende brug af tvangsarbejde og arbejdslejre. Rapporten er udarbejdet af ILO, Den Internationale Arbejdsorganisation, som siden marts i fjor har undersøgt forholdene i Burma.
"ILO's undersøgelser påviser én lang række af elendighed, lidelse, undertrykkelse og grov udnyttelse af civilbefolkningen udført af regeringen, de militære ledere og embedsmænd," hed det i rapporten.
ILO har interviewet 250 øjenvidner og gennemgået over 6.000 siders dokumentation og talt med repræsentanter med en række ikke-statslige organisationer.
Aung San Suu Kyi, der fik Nobels fredspris i 1991, gennemfører i øjeblikket en ny protest mod militærjuntaen.
Hun sidder på ottende døgn i en minibus i en vejkant godt 30 kilometer sydvest for Rangoon.

Nye salmonellafund igen-igen
*Torsdagens multireistente salmonellafund blev gjort i Køge, hvor levnedsmiddelkontrollen fandt salmonella DT 104 i hakket kalv og flæsk købt hos Metro i Glostrup den 6. juli i år.
Det hakkede parti kød kommer fra WP Kød i Roskilde, der har leveret et tilsvarende parti til Metro i København. Kunder der kan have købt kød i Metro den 6. juli og frosset det ned, opfordres til at se efter, om de har hakket kalv og flæsk fra WP Kød liggende.
Kødet er formentligt solgt i 2,5 kilos plastposer med registreringsnummer 2158 og produktionstidspunkt den 6.juli lige efter midnat.
Ydermere er der ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd en mulig kræftrisiko ved at spise dyrkede champignon.
Førende giftforskere skal i næste uge diskutere en mulig sammenhæng mellem stoffer fra gruppen phenylhydraziner - som er særegen for champignon-slægten - og forekomsten af kræftsvulster og skader på arveanlæg (DNA).

Ude godt hjemme billigst
*Kommunerne kan spare penge på ældreområdet ved at lade de ældre blive boende i deres eget hjem.
Det fremgår af en ny rapport fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF), der afdækker forskellige faktorer, som har indflydelse på kommunernes udgifter på ældreområdet.
"Kommuner, som imødekommer en stor del af de ældres behov for pleje og pasning på plejehjem, har højere udgifter end de kommuner, der satser på selvstændige boliger med personale," hedder det i rapporten.
Det billigste er at lade ældreplejen foregå i almindelige eller særligt egnede boliger uden personale. Denne mulighed kan dog ikke anvendes over for alle ældre, understreger rapporten.

Quebec må affinde sig med Canada
*Højesteretten i Canada afgjorde torsdag, at den fransk-talende provins Quebec ikke har nogen ret til ensidigt at løsrive sig eller erklære sig uafhængig af Canada. Der er intet i den canadiske lov eller folkeretten, der tillader provinsen kan løsrive sig, fastslog den canadiske højesteret i går.
Regeringen i Quebec, der ledes af Lucien Bouchard, har tidligere antydet, at den ikke vil anerkende domstolens afgørelse. Tidligere på året boykottede Quebec-regeringen afhøringer i højesteretten.

SF vil forbedre førtidspensionen
*SF foreslår at bruge netto 2,9 milliarder kroner i de kommende år på en forbedring af førtidspensionen.
"Man kan ikke bekæmpe fattigdom, uden at det koster penge," siger SF's socialpolitiske ordfører, Villy Søvndal. SF vil fremsætte forslaget i forbindelse med efterårets reform af førtidspensionen, der lægger op til at færre skal have pensionen.
Bruttoprisen for SF-forslaget er 4,5 milliarder kroner. Men så får man også et såkaldt enstrenget system, hvor alle førtidspensionister får det samme pensionsbeløb, uanset ægtefællens økonomiske forhold og graden af tabt erhvervsevne. SF foreslår således, at pensionsydelsen skal svare til dagpengemaksimum, hvilket vil sige 138.476 kroner i 1998.

Børnefridage skaber kaos
*Der er stor forvirring om, hvem der har ret til de børnefridage, som regeringen indførte for en del lønmodtagere i forbindelse med forårets overenskomst-indgreb. Loven er uklar, og i sidste ende må Arbejdsretten afgøre, om børn "på gule plader" udløser omsorgsdage. Indgrebet gav i år de ansatte på fabrikker, byggepladser og i transportfirmaer ret til to børnefridage og fra næste år tre dage.
Lønmodtagernes organisationer siger, at børnefridagene selvfølgelig også gælder "de facto-fædre", altså de mænd, der reelt og i dagligdagen har ansvaret for børnene, mens Dansk Industri kræver, at man skal være biologisk ansvarlig for afkommet for at få glæde af børnefridagene.
Arbejdsministeriet giver i et vejledende svar arbejdsgiverne medhold, men i sidste ende er det en sag mellem arbejdsmarkedets parter - og derfor bliver det op til Arbejdsretten at afgøre tvisten.

Kinshasa holder vejret
*Oprørere i Den Demokratiske Republik Congo sagde torsdag, at de var ved at sende forstærkninger til en netop erobret by uden for hovedstaden Kinshasa, men lod samtidig forstå, at de er rede til at forhandle med præsident, Laurent Kabilas regering.
Regionale militærkilder sagde, at byen Mbanza Ngungus fald 120 kilometer sydvest for Kinshasa kan betyde, at et angreb på Kinshasa er nært forestående. Mbanza Ngungu var regeringens sidste garnisionsby før Kinshasa.
Nyhedsanalyse her på siden og artikel side 5

Greenpeace-aktivister i rum sø
*10 aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace lænkede sig torsdag morgen fast til olieselskabet Statoils borerig "Deepsea Bergen" ude i rum sø, i protest mod selskabets fortsatte jagt på olie i stedet for at satse på vedvarende energi.
Blandt aktivisterne er otte danskere.

Ruslands centralbank opfordrer til ro
*Den russiske centralbank apellerede torsdag om ro og tilbød russerne 100 pct. garanti for enkeltpersoners indestående i bankerne.
"Centralbanken appellerer til borgerne om roligt at stå den økonomiske krises prøvelser igennem og om at undlade at flytte deres indeståender eller at trække deres midler ud. Vi agter at dække individuelles indeståender med en statsgaranti på 100 pct," sagde centralbankchefen, Sergej Dubinin, på en pressekonference.
Centralbanken forsøger at undgå, at russerne stormer pengeinstitutterne for at hæve alle deres penge og på denne måde få hele det økonomiske system til at falde sammen. Frygten er, at russerne vil veksle deres rubler til dollar og på denne måde forringe rublens værdi endnu mere.

*Sultkatatrofen i det sydlige Sudan er nu blevet så alvorlig, at den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser slår storalarm og opfordrer de danske politikerE til at lægge pres på regeringen i Khartoum, så der kan komme nødhjælp frem til de millioner af sultende.
"Det kan godt være, at den danske regering bliver uvenner med styret i Khartoum ved at lægge pres på den, men nogle gange er der problemer, som er så store, at man må leve med at miste nogle muligheder på kort sigt, hvis problemerne skal løses," sagde formanden for Læger Uden Grænser i Danmark Jens Hillingsø.
Læger uden Grænser har i løbet af sommeren lavet to videnskabelige ernæringsundersøgelser i det hårdest ramte område i Sydsudan, Bahr-el-Ghazal. Undersøgelserne viser, at der hver eneste dag dør omkring 20 voksne per 10.000 og 110 børn under fem år per 10.000 om dagen.
"I Bahr-el-Ghazal er der over to millioner mennesker, som har brug for hjælp her og nu, og den nødhjælp, som vi allerede yder, er ikke nok. Der er brug for en langt mere omfattende indsats, hvis alle de mennesker ikke skal dø af sult," sagde Jens Hillingsø.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her