Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

20. august 1998

Sydafrika bag Hammarskjöldmord
*Ifølge den sydafrikanske avis Cape Argus, var den sydafrikanske efterretningstjeneste dybt involveret i attentatet på den svenske FN-generalsekretær Dag Hammarskjöld, der omkom ved et flystyrt i 1961. Oplysningerne er kommet frem under Sandhedskommissionens arbejde. Under efterforskningen af apartheidtidens synder, har man i efterretningstjenesten arkiver fundet breve, der udførligt beskriver planen for attantatet mod Dag Hammarskjöld. Flyet styrtede ned i det daværende Rhodesia, og ulykken skete midt under Congo-krisen, som Hammarskjöld var meget aktivt involveret i. Hammarskjöld var en meget egenrådig FN-chef, som ofte irriterede stormagterne ved at gå sine egne veje i tiden omkring afkoloniseringen.
"Sagen har fået højeste prioritet," oplyste Sydafrikas justitsminister, Dullar Omar, og biskop Tutu i går.

Våbenhvile får kølig modtagelse
*Den republikanske udbrydergruppe fra IRA, The Real IRA, erklærede i går, at den agter at holde våbehvile efter bombeattantatet lørdag i Omagh - en erklæring, der fik en kølig modtagelse både hos den britiske og nordirske regering.
"Vi vil have fat i dem. Så enkelt er det, og det er noget sent at komme med en våbenhvileerklæring," lød det fra den britiske Nordirlands-minister Mo Mowlam.
"Vi byder enhver suspendering af vold velkommen. Men på en dag, hvor 16 ofre begraves, synes jeg det er en fornærmelse at tro, at ord betyder noget. Smerten og sorgen går ikke væk, og jeg synes, at det er lidt for sent," sagde den britiske minister.

Voldsomme kampe tæt på Kinshasa
*Oprørsstyrker i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) meddelte onsdag, at de har indledt svære artillerikampe med regeringssoldater ved Mbanza Ngungu, en strategisk vigtig by 120 km sydvest for hovedstaden Kinshasa. En af oprørerslederne, Dioudonne Kabengele, oplyste til det britiske nyhedsbureau Reuter, at regeringsfly havde søgt at bombe oprørsstillinger ved Mbanza Ngungu og Matadi, men var drevet på flugt af oprørernes antiluftbeskydning. Oplysningerne kunne ikke umiddelbart bekræftes af uafhængige kilder.

Mælkpriser tvinges ned
*Samarbejdsaftalem mellem de to mejerigiganter, KløverMælk og MD Foods er ikke kommet forbrugerne til gode, som lovet, i form af lavere priser - faktisk er priserne 10 procent for høje, vurderer kilder i Konkurrencerådet.
Ifølge Berlingske Tidende er der derfor flertal i Konkurrencerådet for at gribe ind overfor mejeriproducenterne og gennemtvinge et prisfald på mælken.
Rådet mødes i næste uge for at tage stilling til de to mejeriproducenters monopolligende status på markedet.
Den franske regering, der for bare fire dage siden gjorde det nemmere for landets mange illegale indvandrere at opnå opholdstilladele, nedtonede i går lempelsen og meddelte, at de nye regler ikke betyder, at "alle automatisk vil opnå opholdstilladelse."

FN afviser politisk vold i Cambodja
*FN's kontor for menneskerettigheder i Cambodja, COHCHR, afviste onsdag oppositionens anklager om, at regeringen stod bag mange politiske drab under valgkampen forud for parlamentsvalget i juli - men ikke desto mindre konkluderer COHCHR i deres rapport, at der var fem sikre tilfælde, hvor drabet kunne tillæggges et politisk motiv.
COHCHR's undersøgelser blev sat i gang umiddelbart efter valget i Cambodja, på baggrund af oppositionens beskyldninger om, at Hun Sens støtter stod bag adskillige politiske drab.
Den anklage står de to oppositionspolitikere Norodom Ranariddh og Sam Ramsey stadig ved og nægter at anerkende valget, som indtil videre har sikret Hun Sen et flertal af parlamentets 122 pladser.

Israel bebuder nye bosættelser
*Den israelske regering godkendte onsdag planer om at bygge yderligere 2.500 boliger på det besatte Golan, som Israel erobrede fra Syrien i 1967 og siden har annekteret.
Israels radio rapporterede, at en komite under ledelse af minister for infrastruktur, Ariel Sharon, godkendte planen, ligesom opførelsen af 2.500 værelser til turister blev godkendt.
I forvejen bor der ca. 13.000 jøder på Golan. Syrien har gjort en israelsk tilbagetrækning fra Golan til et centralt krav, hvis de to lande skal indgå en fredsaftale - et krav, som de israelske regering afviser.

Dødsdømt nægter massakre i Rwanda
*En tidligere topembedsmand og kaptajn i Rwandas militær (FAR) er blevet dømt til døden for at have deltaget i folkedrabet under massakrerne på tutsierne i Rwanda i 1994.
Den tidligere kaptajn, Isidore Bwanakweri, er den tredje huto-officer, der bliver dømt for folkedrab. Han nægter at have deltaget i masskarerne, hvor mere end en halv million tutsier og moderater hutuer mistede livet og vil sandsynligvis benytte sig af sin ret til at appellere dommen indenfor 14 dage.

Taliban beskytter formodet terrorist
*Den afghanske Taliban-milits afviste tirsdag at udlevere Ossama bin Laden, som mistænkes for at stå bag terrorbomberne mod USA's ambassader i Tanazania og Kenya.
"Vi vil aldrig udlevere Ossama til nogen, vi vil beskytte ham med vores eget blod og med alt, hvad der står i vores magt," citerede det afghanske nyhedsbureau AIP Talibans chef, Mohammad Omar for at sige.
Imens fortsatte det amerikanske Forbundspoliti (FBI) deres undersøgelser i blandt andet den kenyanske hovedstad, Nairobi, hvor man mener at have fundet frem til det hotel, hvor den ene af bomberne blev fremstillet.

Clintons popularitet stiger
*Præsident Bill Clintons popularitet er steget til 71 procent, siden han tirsdag nat indrømmede, at han har haft en affære med Monica Lwinsky. Det viser en meningsmåling, som avisen The New York Times har fået lavet.
71 procent af de adspurgte svarede, at de synes, at Clinton gør et godt stykke arbejde som præsident. For en uge siden var kun 67 procent af denne opfattelse.
Samtidig viser den nye undersøgelse, at 74 procent af de adspurgte mener, at undersøgelsen om affæren nu skal standse, mens 24 procent mener, at undersøgelsen skal fortsætte.

Telefoni er billigere hos de nye
*De nye teleselskaber er - ikke overraskende - generelt de billigste.
Det fremgår af en undersøgelse, som Forbrugerrådet og Telestyrelsen har gemmenført, og som i begyndelsen af den kommende uge udsendes til samtlige husstande i landet.
Undersøgelsen er sat i værk på opfordring fra Folketingets partier, efter Tele Danmarks monopol blev brudt, og der kom konkurrence på telemarkedet.
"Hvis forbrugerne skal have en reel mulighed for at vælge telefonselskab, skal de også have en chance for at gennemskue prispolitikken, og det kræver information og oplysning. Det er nemlig ikke alene et spørgsmål om takster, men også om hvor meget og hvilke teleydelser, man benytter," siger økonom Ole Just fra Forbrugerrådet.

Vandmasser truer kinesisk millionby
*Vandmasser truede onsdag med at skylle ind over byen Harbin i den nordøstlige Heilongjiang-provins i Kina, efter at to diger var gennembrudt.
Titusindvis af soldater og civile kæmpede for at forstærke diger og holde vandmasser i skak. Der bor omkring tre millioner mennesker i Harbin, der også huser nogle af Kinas største industrivirksomheder. Samtidig fortsætter problemerne langs Kinas længste flod, Yangtze, der er gået over sine bredder.
Officielt er 2.000 mennesker blevet ofre for oversvømmelserne, mens millioner er blevet hjemløse.

Bombetrussel mod USA's ambassade
*En bombetrussel fik i går eftermiddag Københavns Politi til at lukke for trafikken foran den amerikanske ambassade på Østerbro i København i fem kvarter.
En person med udenlandsk accent ringede direkte til ambassaden og sagde, at en bombe ville sprænge inden for "en halv time". Bombehunde blev sat ind for at undersøge området uden dog at finde noget.

Dansker skal dømme krigsforbrydere
*Vicestatsadvokat Anne-Birgitte Haslund bliver fra den 1. oktober én af de fire-fem senioranklagere ved krigsforbrydertribunalet i Haag, der fører sager mod formodede krigsforbrydere for det tidligere Juguslavien. Hun bliver den første danske jurist, der ansættes direkte af FN i Haag-tribunalet.
Det er det ene af de to tribunaler, der er oprettet under den internationale krigsforbryderdomstol.Det andet tribunal hører hjemme i Tanzania, hvor de anklagede er krigsforbrydere fra folkedrabet i Rwanda i 1994.

Når statsmænd mødes
*Dagen derpå for rublens nedtur og Clintons bekendelser kunne læserne af avisen Moscov Times i går se følgende kommentar fra avisens tegner, Igor Sjein:
Jeltsin og Clinton sidder side om side i en sand 'statsmænds bekendelser':
Clinton: "Jeg løj ikke om Monica. Jeg gav bare ikke oplysninger frivilligt," forklarer Clinton.
Hvortil Jeltsin svarer: "Jeg løj ikke om rublen. Jeg anede bare ikke, hvad jeg talte om."

Humanitær katastrofe truer Kosovo-flygtninge
*Mange af de albanske flygtninge i Kosovo risikerer at dø, hvis ikke der snart bliver fred i området, sagde EU's kommissær for menneskerettigheder, Emma Bonino, onsdag under et besøg i den serbiske provins Kosovo.
"Jeg vil blot advare det internationale samfund om, at der er ingen humanitære muligheder for at overleve den kommende vinter for alle de mennesker, hvis ikke vi snart ser en politisk løsning," sagde hun.
"Hvis vi bekymrer os for mennsker, så er der ikke lang tid tilbage for os, hvis vi vil undgå en humanitær katastrofe," fastslog den italienske EU.kommissær, der besøgte provinsen dagen efter, at det endnu engang mislykkedes de stridende parter at blive enige om at genoptage fredsforhandlingerne.
Tirsdag afviste Kosovoalbanerne et forhandlingstilbud fra serberne og krævede et stop for alle serbiske militæraktioner i Kosovo, før der kan blive tale om at forhandle fred.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her