Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

19. august 1998

Få banker overlever Rublens nedtur
*Den russiske rubel faldt yderligere i går, og der var uro på børsen i Moskva, dagen efter, at regeringen og den russiske centralbank efter måneders pres opgav fastkurspolitikken og lod rublen flyde i forhold til udenlandske valutaer. Børshandlere frygter, at devalueringen af rublen vil føre til mange mindre og mellemstore bankers konkurs og til stigende inflation. Rublen blev på børsen handlet til en kurs på 6,8 rubler for en dollar tirsdag mod en kurs på 6,45 mandag. Samtidig faldt aktiekurserne med knapt ni procent under handlen tirsdag.
Artikel side 5

Regeringen vil spare 4 mia. kr.
*Der skal spares fire mia. kroner på finansloven, men regeringen ser ikke behov for yderligere stramninger heller ikke i lyset af den asiatiske krise. Det fastlog økonomiminister Marianne Jelved i går, da hun fremlagde Økonomisk Oversigt, som Økonomiministeriet offentliggjorde i går.
Til gengæld lægger ministeren op til at førtidspensionister igen skal i arbejde og at ældre i det hele taget skal blive længere på argejdsmarkedet, så man undgår flaskehalsproblemer.
Artikel på side 4

Færre hiv-smittede i år
*I de første seks måneder af i år blev der anmeldt 36 procent færre tilfælde af hiv-smitte end året før. Det er et fald fra 156 tilfælde til 97 - et fald som Epi-Nyt fra Statens Serum Institut betegner som det betrageligste, siden man begyndte hiv-overvågningen i 1990. Det er dog usikkert om faldet er reelt eller blot skyldes, at der har været en nedgang i antallet af hiv-tests på 22 procent. Epi-Nyt fastslår, at der fortsat er behov for usvækket information om smittemåde og smitteveje.

Kæmpe lønforskelle mellem kønnene
*Kvinder, der er ansat i amter og kommuner, tjener i gennemsnit 3.130 kroner mindre end deres mandlige kollegaer. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. I 1996 tjente en mandlig ansat 164,07 kroner i timen, mens hans kvindelige kollega kun fik 146,86 kroner.
I gennemsnit var månedslønnen på 20.573 kroner. Mændene havde i gennemsnit 22.812 kroner, mens kvinderne tjente 19.682 kroner om måneden.
Det kan bedst betale sig at være mand, hvis man er ansat indenfor sundhedssektoren - her tjener man(d) gennemsnitligt 27.412 kroner om månenden - mens der ikke er meget at hente på kvinder i den sociale sektor, hvor gennemsnitslønnen var på 17.872 kroner.

Vælgere vender Bondevik ryggen
*Siden den norske statsminister Kjell Magne Bondevik for snart et år siden satte sig i spidsen for den borgerlige trekløverregering er det gået ned af bakke med vælgertilslutningen. Ved Stortingsvalget for godt et år siden fik tre regeringspartier Kristeligt Folkeparti, Senterpartiet og det liberale parti Venstre 26 procent af stemmerne - i dag får de samlet 21,4 procent af stemmerne.
Det er ikke mindst den ustabile økonomiske situation, der får vælgerne til aigen at foretrækker Arbeiderpartier, der ifølge vælgeranalysen er gået 4,7 procent frem i forhold til Stortingsvalget.

Almindelig medicin bliver dyrere
*De fleste danskere kommer til at betale en smule mere for penicillin, astma-spray og anden almindelig receptpligtig medicin.
Til gengæld slipper folk med store udgifter til medicin billigere. Regeringen vil indføre en bundgrænse på formentlig 400 kr. om året, før fok kan få tilskud til medicin, og forslaget er med i regeringens lovkatalog, skriver Aktuelt tirsdag.
Dermed satser regeringen på den såkaldte behovsmodel, som omfordeler medicinudgifter for en milliard kroner. For tre millioner typiske danskere vil omlægningen betyde en ekstra udgift på apotekerregningen på op imod 120 kr. om året. Pengene skal bruges til de 400.000 danskere, som har store udgifter til medicin.
Det vil betyde en besparelse på omkring 1.200 kr. om året for de folk, der har medicinudgifter på 20.000 kr. årligt.

For lidt drama i Danmarks Radio
*Chefen for DR's TV-Drama-afdeling, Rumle Hammerich, forlader sin stilling den 1. november i år.
"Jeg har hele tiden ment, at der produceres for lidt dramatik i dansk tv. Men der har ikke vist sig vilje fra ledelsens side til at prioritere tv-dramatikken højere, og det er betingelserne, man må leve med," siger Rumle Hammerich, der søger tilbage til rødderne som instruktør.
Rumle Hammerich afviser, at der har været tale om konflikt med ledelsen.

Dyr ægteskabspagt
*Selv om 'lillebroderen' i det danske monopoliserede mejerilandskab, KløverMælk, hårdnakket afviser en fusion med MD Foods, vil det i realiteten være umuligt at bryde ud af det tætte økonomiske samarbejde. Ifølge Berlingske Tidende har de to nemlig indgået en samarbejdsaftale, der betyder, at hvis en af parterne bryder aftalen, skal der betales en krone pr. liter solgt mælk i det forgangne år - det vil for KløverMælk betyde en regning på 700 millioner kroner - og det har man, erkender næstformanden for KløverMælk, John Pedersen, ikke råd til.

Kampe fortsætter i Colombia
*Kampene raser i Colombia mellem regeringssoldater og oprørere forud for de kommende fredsforhandlinger. I løbet af de sidste tre dage er 36 regeringssoldater og 63 venstreorienterede oprørere blevet dræbt under kampene, oplyser landet forsvarsminister, der dog samtidig understregede, at det ikke har svækket regeringens vilje til at forhandle fred.
De seneste junglekampe er formentlig et forsøg fra oprørsgruppen Colombias Revolutionære Væbnede Styrke (FARC) på at styrke sin position forud for fredsforhandlingerne med præsident Pastrana.
Den nye præsident, som indtog embedet 7. august, har indvilget i et krav fra FARC om en demilitariseret zone på 47.000 kvadratkilometer i det sydlige Colombia som en del af fredsprocessen - den aftale står fortsat ved magt.

Verdens fiske-flåde er for stor
*Offentlige støtteordninger er med til at holde verdens fiskeflåde kunstigt i live og dermed forhindre, at fiskeflåden når et naturligt leje, så man undgår overfiskning. Det er en af konklussionerne fra en rapport, som Verdensnaturfonden (WWF) og World Conservation Union i går fremlagde.
Ifølge deres beregninger bør verdens fiskeflåde kun være en tredjedel så stor som nu. De hidtidige metoder som individuelle kvoter, begrænsede bådstørrelser og begrænsede antal havdage har vist sig ineffektive, mener rapportens forfattere. Fiskerivirksomhederne skifter blot over til fiskerier, som myndighederne ikke kontrollerer.
Rapportens samlede konklusioner bliver fremlagt på FN's fødevareorganisation FAO's møde i oktober.

New Delhi rystet af jordskælv
*Mindst 178 mennesker blev dræbt, da et jordskred udraderede en hel landsby i den nordlige indiske delstat Uttar Pradesh, sagde en lokal polititalsmand.
Ifølge politiet i nabobyen Bareilly har myndighederne fået besked om jordskredet fra en overlevende, der har givet besked via radio fra den ødelagte landsby, der ligger i Pithoragarh-distriktet.
Jordskredet skete natten til tirsdag i et meget bjergrigt område, der grænser ind til Nepal.

Mindreårige har udgangsforbud
*Politiet i Bruxelles' Koekelberg-distrikt har iværksat et udgangsforbud fra mørkets frembrud til solopgang for mindreårige for at holde disse væk fra gaderne. Hvis de mindreårige pågribes efter mørkets frembrud, leveres de straks hjem til de ansvarlige forældre, der næste dag må stå til ansvar for politiet.
Det noget usædvanlige udgangsforbud er blevet iværksat efter, at indbyggerne i Koekelberg-kvarteret adskillige gange har klaget over, at mange børn var ude på gaderne og lave hærværk og ballade om aftenen.
I flere andre belgiske politidistrikter er der lavet politikontrol i gaderne for at holde øje med, om der er børn, som skulker fra skolen.

Kina garantere faste madpriser
*Den kinesiske regering fastslog i går, at de kaotiske tilstande i landet på grund af oversvømmelserne ikke må føre til prisforhøjelser. Myndigheder sendte i samme åndedrag en kraftig advarsel til folk, der i ly af øversvømmelserne overtræder regeringens prisfastsættelse.
"Der venter alvorlig straf til de, der tages i hamstring, spekulation eller som uvilkårligt forhøjer priser på fødevarer," hed det i et cirkulære fra den statslige plankommission tirsdag.
Artikel side 5

Brasiliens præsident står til genvalg
*Brasiliens siddende præsident, Fernando Henrique Cardoso, står til at vinde det kommende præsidentvalg den 6. oktober. Ifølge en meningsmåling får Cardoso få 42 pct. af stemmerne, mens hans modkandidat, den venstreorienterede Luiz Inacio Lula da Silva, ville få 26 pct. af stemmerne. Den tredje kandidat, tidligere finansminister Ciro Gomes, der er opstillet for en centrum-venstrekoalition, ville få syv pct. af stemmerne.

Sæbeopera i Clintons ånd
*En israelsk sæbevirksomhed forsøger at sælge deres produkt i lyset af den amerikanske præsidents sexskandale. Det sker i en tv-reklame, hvor to "FBI-agenter" sniger sig ind i et hus, der tilhører en "Monika Lavinski", hvorfra de fjerner en kjole, vasker den i Biomat og derefter lægger den tilbage igen.
Missionen mislykkes - på vej ud af huset melder de over radioen, at kjolen nu er "hvidere end hvid". Sekunder efter lyder svaret i deres øresnegle: "Hvid? Jamen, det er en blå kjole".
Nyhedsanalyse på siden og leder på bagsiden

'Det sande IRA' hævder at stå bag bombe
*The Real IRA (Det Sande IRA) påtog sig i går skylden for bombeeksplosionen i byen Omagh, der kostede 28 mennesker livet og sårede over 200 andre.
I en erklæring offentliggjort i Irlands hovedstad, Dublin Real IRA, at angrebet i den nordirske by Omagh havde været rettet mod kommercielle mål. Gruppen benægtede, at hensigten havde været at dræbe mennesker.
Den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, reagerede på erklæringen med at betegne den, som "et patetisk forsøg på at udskylde og bortforklare massemord".
Hun sagde, at gruppens medlemmer "slet og ret var mordere", og at befolkningen vil have "fuldkommen foragt" for dens undskyldning.
Real IRA er en udbrydergruppe fra Den Irske Republikanske Hær (IRA).
I erklæringen hedder det, at Real IRA fremkom med i alt tre advarsler umiddelbart forud for attentatet lørdag i Omagh. To gange til nordirsk fjernsyn og en gang til en humanitær organisation, Samaritans in Coleraine. I disse tre advarsler gjorde Real IRA efter eget udsagn klart, at bomben ville eksplodere et sted 300-400 meter fra retsbygningen på Omaghs hovedgade, hævder organisationen. Udbrydergruppen Real IRA blev dannet for 10 måneder siden, som protest mod, at IRA indgik en våbenhvile.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her