Læsetid: 2 min.

Pædagogikum-pukkel vokser

8. august 1998

Med høje karakterer og et årsvikariat i baglommen er pædagogikum inden for rækkevidde
- men størstedelen af de nyuddannede gymnasielærere må vente

En pukkel af studerende uden tidligere undervisningserfaring vil hobe sig op i køen til det nye pædagogikum.
Kriterierne for at blive optaget er nemlig både den studerendes karakterniveau, og hvad de tidligere har bedrevet foran tavlen. Men mange nyuddannede har kun eksamensbeviset at sælge sig selv på, og med hele 1.185 ansøgere til 150 pladser fylder de 463, der allerede har haft et årsvikariat på et gymnasium, godt op.
"Det var ikke svært at udvælge de mest egnede. Vi havde en ramme fra politisk hold på 150 studerende, men da mange havde været årsvikarer, var det ikke et stort problem," siger rektor for Vordingborg Gymnasium, Jarl Damgaard, der er formand for det tre mand store optagelsesnævn.

Skruen uden ende
Mads Engholm, formand for Danske Studerendes Fællesråd, frygter, at de mange ansøgere med undervisningserfaring vil forårsage en pukkel i det, han kalder 'sorteringsmaskinen'.
"Problemet er, at det vil tage halvandet år, før puklen er væk, så de studerende, der lige er blevet færdige med deres studier, kan komme direkte ind. Og hvis en del af dem i mellemtiden tager et årsvikariat, så vil det være skruen uden ende," siger han og forudser, at puklen kan vare i seks-syv år.
"Det kan vi ikke være tilfredse med," siger Engholm.
Jarl Damgaard tror modsat, at puklen vil udjævne sig. Overgangen til det nye system er nemlig lavet sådan, at den gamle ordning, hvor de studerende blev ansat direkte på et gymnasium, fortsætter sideløbende med den nye - men kun for dem, der allerede er ansat indtil 1. august 1999.
I mellemtiden vil de, der blev afvist i denne omgang - og de efterfølgende - dog kunne nå at skaffe sig mere erfaring, så den et-årige overgangsordning er ikke nok til at fjerne problemet.
Og Jarl Damgaard erkender da også, at det er svært, men hans eneste råd er at søge igen: "Der er mange velkvalificerede, og det er heller ikke helt umuligt at komme ind uden undervisningserfaring. Vi har bevist sørget for, at der kom nogle ind alene på deres pæne eksamener," siger han.

Gode karakterer
Vurderingen af karakterniveauet er i sig selv problematisk, da et eksamensbevis fra Københavns Universitet har et meget anderledes udseende end det, der udstedes på f.eks. Aalborg Universitet.
Fagene er ikke helt de samme, og hvor der på det ene universitet gives karakterer efter 13-skalaen kan en tilsvarende prøve på et af de andre universiteter let blot være bedømt 'bestået' eller 'ikke bestået'.
"Jeg synes, universiteterne stiller de studerende meget forskelligt, men det var ikke svært, da vi først sad med bunkerne," fortæller Damgaard, men han kan ikke sige, hvad karakterniveauet er. "Vi sad ikke og regnede gennemsnit ud. Men det er da dem med de bedste karakterer, der kommer ind først," siger han.
Mads Engholm forstår ikke, hvordan optagelsesnævnet kan vurdere karakterniveauet, når eksaminerne fra de fem universiteter er så forskellige, som de er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her