Læsetid: 3 min.

Politisk uro om fremtidens forsvar

18. august 1998

Forsvars-kommissionens formand går skarpt i rette med de radikales kritik af kommissionens arbejde. Heller ikke hos SF forstår man kritikken

Der er fem måneder til, at Forsvarskommissionen lægger sidste hånd på sine konklusioner, som skal danne grundlaget for Danmarks fremtidige forsvarspolitik.
Et arbejde, som nok har været omgærdet af et vist hemmelighedskræmmeri og pålagt tavshedpligt for medlemmerne, men ikke desto mindre er lækket til pressen og har affødt en lang række politiske kommentarer.
Det fik i weekenden det radikale medlem af Forsvarskommissionen Jørgen Estrup til at fastslå, at der allerede nu er gået for meget politik i kommissionens arbejde, og at det derfor kan vise sig at være "ubrugeligt" for de radikale.
"Jeg er foruroliget og bange for, at kommissionen slet ikke kan løse sin opgave. Der er allerede alt for mange fastlåste synspunkter, og det er fuldstændig utilfredsstillende," lød det fra Jørgen Estrup.

For tidligt ude
En kritik, som Forsvarskommissionens formand, Knud Heinesen i går i Berlingske Tidende skarpt gik i rette med:
"Estrup siger, at forskellige medlemmer i kommissionen har fastlåste synspunkter. Både politikere, sikkerhedspolitiske eksperter og folk fra forsvaret er medlemmer af kommissionen, og de har selvfølgelig alle deres mening om, hvordan dansk forsvar skal se ud fra år 2000 og fremefter. Det har Jørgen Estrup jo også. Uanset hvilket synspunkt et medlem fremlægger - det gælder også Jørgen Estrup - så bliver dets konsekvenser analyseret så grundigt som muligt. Det er vores opgave. Derfor synes jeg, at Estrups udtalelser er helt præmature," lyder det fra den tidligere finansminister, Knud Heinesen, der understreger, at de papirer, som har været refereret i pressen, og som umiddelbart begunstiger forsvaret på bekostning af de radikales ønsker, er betænkningsudkast.
Det er især meldinger om, at der ikke lægges op til de store besparelser på forsvarsbudgettet trods den ændrede sikkerhedspolitiske situation efter Sovejetunionens fald, der har fået Jørgen Estrup til at kritisere Forsvarskommissionen. Det er slet ikke kommissionens arbejde at tage stilling til det spørgsmål, afviser Knud Heinesen.
"Det har i medierne været antydet, at kommissionen skulle være af den opfattelse, at forsvarsrammen skulle være uændret. Dertil er der bare at sige, at det skal kommissionen slet ikke tage stilling til. Den beslutning hører hjemme i den efterfølgende politiske behandling i 1999," siger Knud Heinesen.

Uberettiget kritik
Heller ikke SF's medlem af Forsvarskommissionen, Villy Søvndal, mener, at Jørgen Estrups kritik er berrettiget.
"Jeg synes, det er fornuftigt, at vi får en politisk debat om forsvaret. Men intet er afgjort endnu. Tværtimod har de radikale alle muligheder for at præge kommissionens endelige konklussioner i løbet af efteråret. Alle analyser viser, at Danmark ikke befinder sig i en situation, hvor der er brug for flere midler til forsvaret. Det bliver i sidste ende politisk slagsmål, som de radikale må være parate til at tage," siger Villy Søvndal.
Blandt andet lyder en af de 'fortrolige' konklusioner fra Forsvarskommissionen, som tidligere på måneden blev refereret i medierne, at "Danmark nyder godt af en sikkerhedsgeografisk placering, der indebærer tryghed nærmest uden fortilfælde," og vurderer på den baggrund, at "der ikke i de næste 10 år vil opstå en direkte konventionel, militær trussel mod Danmarks sikkerhed."
Den "gunstige situation" bør de radikale slå på, i stedet for at give op allerede nu, mener Villy Søvndal, der peger på, at de radikale som regeringsparti befinder sig i en "nøgleposition."
Inden nytår skal Forsvarskommissionen fremlægge sit endelige arbejde, så Folketingets partier i løbet af 1999 kan skabe rammerne for det danske forsvar.
Ifølge kommissionens foreløbige og interne forslag skal det danske forsvar i højere grad varetage internationale opgaver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her