Læsetid: 3 min.

Registrerede beder ikke om lukkede døre

25. august 1998

Vi er lige vidt, når regeringen allerede nu lægger sig fast på, at en uvildig undersøgelse af PET skal foregå for lukkede døre, mener Preben Wilhjelm

KRITIKKEN
Fremtrædende kritikere af PET-sagen, mener at den uvildige undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste allerede nu er på vej til at være nytteløs, fordi regeringen forlanger, at undersøgelsen skal foregå for lukkede døre.
Både Bjørn Elmquist, tidligere radikal retsordfører og medlem af PET-komitéen, og Preben Wilhjelm, tidligere folketingsmedlem for VS, siger til Information, at de havde foretrukket en åben undersøgelse af PET's aktiviteter.
Justitsminister Frank Jensen (S) har besluttet, at en sådan skal finde sted på baggrund af fundet af dokumenter, der viser, at der foregik en ulovlig registrering af medlemmer af venstrefløjen fra december 1968 til august 1974.
Regeringen mener, at undersøgelsen skal offentliggøres, men at selve sagen bør foregå for lukkede døre.
"Den er gal allerede fra starten, når regeringen lægger sig fast på, at undersøgelsen skal foregå for lukkede døre. Den eneste reelle garanti for, at den tre mand store undersøgelseskommission - hvor sammensætningen måske er nok så velmenende - virkelig belyser de her ting, er, at den foregår i vekselvirkning med offentligheden. Det er et kardinalpunkt, at kommissoriet bliver uden alle de der dødssyge fortolkningsmuligheder, som Justitsministeriet er mestre i," siger Preben Wilhjelm.
Bjørn Elmquist mener ligeledes, at regeringen må ændre opfattelse på det punkt, inden den fremlægger lovforslag i Folketinget om, hvordan undersøgelsen af Efterretningstjenesten skal foregå.
"Jeg havde hellere set, at udgangspunktet havde været det modsatte af regeringens. Men jeg er da klar over, at der nok er nogle ting, der ikke kan være åbenhed omkring. Men det understreger netop, at det er meget nødvendigt, at der også bliver udpeget kritiske elementer til kommissionen. Ellers vil myterne florere," siger Elmquist til Information.

Embedsmænd beskyttes
Enhedslisten derimod lægger vægt på, at undersøgelsen ikke kommer til at skade udenlandske interesser, men ifølge Listens Søren Søndergaard, omfatter dette ikke forholdet til Sydafrika før Mandelas magtovertagelse,
Her er Preben Wilhjelm lodret uenig.
"Justitsministeren har taget de forbehold, der kan være rimelig politisk grund til at tage, når det klart er udtrykt, at kommissionen ikke skal blande sig i aktuelle ting som rockersagen eller genere fremmede magter. Det er jo ikke ofrene - de ulovligt registrerede - Frank Jensen vil tage hensyn til, når han vil have lukkede døre. Og vi har aldrig bedt om at få lukkede døre. Det er embedsmændene, der skal beskyttes. Derfor må parallellen til Tamilsagen være fuld gyldig. Når man kan have fuld offentlighed om afhøringen af embedsmænd i Tamilsagen, så kan man også have det, når det handler om PET-folk, der har overtrådt reglerne, eller har fået grønt lys under dække af nogle ministre," siger Preben Wilhjelm.

Blandt de registrerede
Han er ligesom Søren Søndergaard tilsyneladende blandt de personer på den yderste venstrefløj, der er blevet ulovligt registrerede.
Ingen af dem er dog overraskede over, at de har haft ret i deres formodninger - selvom PET ikke har bekræftet dette.
Søndergaard var medlem af det SUF, det senere SAP fra 1972, og Wilhjelm var medlem af partiet VS fra 1967.
Den fortsatte ulovlige registrering efter regeringserklæringen om, at det skulle stoppe, er gået ud over bl.a. medlemmer af VS' hovedbestyrelse og Københavnsledelse, DKP's Centralkomité og Københavnsledelse, DKU's hovedbestyrelse og Københavnsledelse.
Listen over medlemmer, der ligeledes kan anse sig som potentielle registrerede, tæller så kendte ansigter som:
Hanne Reintoft, Niels Højlund, Erik Sigsgaard, Gunvor Auken, Peter Wivel, Steen Folke, Inge Henningsen og Michael Waldorf, alle medlemmer af VS' hovedbestyrelse i perioden 1964 til 1974. I samme periode sad der bl.a. i DKP's hovedbestyrelse:
Paul Emmanuel, Kaj Hansen, Hans Kloster, Harry Osborne og Ingmar Wagner, samt nu afdøde Knud Jespersen, Ib Nørlund og Jørgen Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her