Læsetid: 4 min.

En rigtig fiks europæisk idé

24. august 1998

Mens B93's kaffe-maskine strejkede, fik klubben sit første point. Men den europæiske Superliga, som amerikanske pengemænd drøfter, kommer B 93 ikke med i

HESSELAGERS HJØRNE
"Nede i Europa, har de fået en fiks idé. Nede i Europa, har de fået en fiks idé, det er noget de kalder".
Dette hæderkronede og gamle omkvæd, der fint favner hele den danske venstrefløjs ihærdige modstand mod Europas forende stater op igennem 70'erne, skreg den professionelle klovn og undertegnede ud i den friske københavnske sensommerluft, da vi tøffede hjem fra Superliga-fodbold på hans Vespa scooter årgang 1960 søndag eftermiddag.
Jeg tror ikke klovnen, som vi for det meste kalder ham, ved, hvorfor vi sang, hvilket fremgår af, at han lidt efter Zoologisk Museum slog over i "Plutonium, millirem, millirem." Han var bare i det humør, mens undertegnede havde en mission med sangen, der igen fik funktion af en protestsang. Og sandsynligvis vil det vise sig, at protesten en lige så nyttesløs som den mod EEC. Skidtet kommer alligevel.

Europæisk superliga
Nede i Europa, har de fået den fikse idé, at Europas rigeste fodboldklubber skal samles i en tværnational liga. Den eksklusive liga skal sponseres gennem betalings-tv og mega-sponsorer, budgettet bliver sandsynligvis på rundt regnet 13 milliarder kroner. Af hensyn til sponsorerne, der ikke bryder sig om usikre investeringer, skal nedrykning være umuligt. Og dermed er det også klart antydet, at det forretningsmæssige aspekt langt overstråler det sportslige.
På sigt kan udviklingen betyde, at de nationale landshold, som vi kender dem i dag, bliver ren historik. De bedste spillere vil simpelthen ikke have råd til at optræde på dem, så mange penge kommer der i klubfodbold, når først planerne - udtænkt af amerikanske finansmænd på jagt efter nye udbytterige investeringer - bliver realiseret engang i det kommende år tusind - sandsynligvis og måske. Og mens Vespaen blev bremset ned ved et lyskryds på Jagtvej, slog det mig, at der sidder man så igen. Der sidder man og føler en indre modstand vokse. Og man bliver irriteret, for hvorfor pokker er det altid sådan, at udviklingen er én så inderligt imod.
Jeg ville gerne være med i heppekoret, men det er mig umuligt. Og som gymnasielæreren havde sagt, mens vi stod og gumlede grillpølser og drak fadøl på stadion, så er det måske bare os, der er lidt gammeldags. Det er den vej, det går.

Nedbrudt kaffemaskine
B 93's kaffemaskine var brudt sammen, sagde damen. Og hun regnede egentlig ikke med, at det overhovedet var muligt at få serveret kaffe. Det er en besked, som man enten kan rase over eller smile lidt nostalgisk over.
Oprykkerne B93 skulle hjemme på Østerbro tage mod de noget rigere naboer fra FC København, hvis hjemmebane Parken tronede truende bag det lille stadion - hvilket FCK's fans straks forstod er udnytte:
"Det her er skyggen af Parken," lød en af deres foretrukne slagsange, i forsøget på at ryste og håne oprykkerne, der indtil denne søndag ikke have fået ét eneste point i Superligaen. Vi valgte at grine over den havarerede kaffemaskine og drak lidt imperialistisk cola i stedet. Hvad pokker, sådan er der så meget. Men den var næppe gået nede i Europa, og dermed er kaffemaskinen - fred være med den - symptomatisk for dansk fodbolds placering i den udvikling, der sandsynligvis kommer i europæisk klubfodbold.
Intet tyder på, at noget dansk hold vil blive inviteret med i den europæiske superliga. Ifølge oplysninger i Berlingske Tidende søndag, må Brøndby og måske tre yderligere danske tophold nøjes med at deltage i en nordisk liga - eller blot spille videre i deres egen hjemlige turnering.
Bandereklamerne fortæller historien. "Ebbe Elmer - størst i Mazda", "Super Brugsen - Ndr. Frihavnsgade," og "Jagtvejens VVS". Det er nogle af de lokale kræfter, der pryder Østerbro Stadion. Og det siger sig selv, at selv om pengene er anbragt i den bedste mening, så kan hverken Jagtvejens VVS eller Brugsen i Ndr. Frihavnsgade være med, når de europæiske milliarder begynder at rulle. Det skal man måske ikke være så ked af. Måske skal man bare lade toget køre, i erkendelsen af, at det tog vil man ikke være med på.
Spørgsmålet er da også, om amerikanerne ikke har forregnet sig. Jeg tror ikke, at der er stort europæisk marked for betalings-tv. Og jeg tror egentlig heller ikke, at tusindsvis af europæiske tilskuere uge efter uge vil tænde lige så meget på tværnationale kampe, som de i dag gør på nationale. Ganske vist er EEC for længst en realitet - men hjertet slår stadig mere nationalt end europæisk. Måske brænder de fingrene, man kan jo håbe.

B 93 på tavlen
"Træt af at bide i græsset - MC Donalds," står der bag det ene mål på Østerbro Stadion. Meningen med den lidt hjælpeløse tekst er vel, at man skal få lyst til at bide i en burger. Men reklamen virker nu mere som en lidt malplaceret hån over B93, der unægtelig har tygget meget græs i Superligaens fire første runder. Fire nederlag og en målscore på 3-15 siger alt.
Og da kampen var forbi, var der ikke ændret på den målscore, men nok på pointsamlingen. B 93 "vandt" 0-0 over de rige naboer FCK, og dermed fik Østerbro-klubben sit første point i Superligaen. Det udløste sejsscener blandt publikum, og klovnen kunne brillere med en enestående skarp analyse: "Det var ikke nogen målfest."
Men det var en udmærket fodboldkamp. Ikke en, der ville kunne begå sig på europas tv-skærme, ganske vist. Men den tjente sit formål - tre mand stærk havde vi hygget os i et par timer - uden at blive ruinerede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her