Læsetid: 3 min.

Rockbrok

1. august 1998

Rolling Stones-besøget delte vandene

KOMMENTAR
Alle tiders mest vindende old boys-hold kom og spillede sig til endnu en arbejdssejr i Parken. Det var vel, hvad det var - den, der skriver dette, var ikke til koncerten - men nok så interessant var pressens positioneringer før og efter.
Netop som man gik og troede - og ærgrede sig over, - at rocken var blevet et konsensusanliggende, viste dækningen af begivenheden, at den om ikke andet gav noget tiltrængt dynamik i rockanmelderiet.
Rocken har længe været et vigtigt våben i mediekonkurrencen. Vel at mærke den del af den, som har bredest appél. Og ingen har - at dømme efter det rapporterede far, mor og børn-fremmøde ved koncerten - bredere appeal end Stones, så man skal ikke være marketingmenneske for at se fidusen i at koble sig på begivenheden. Eller så markant af den, at det i sig selv bliver profilerende.

Noget for noget
Politiken gjorde det første i rigt mål. Læserkonkurrencer, billetudlodninger etc, gjorde alt sammen, at den journalistiske integritet måtte kæmpe hårdt for at komme til orde. Pladebranchen er nemlig udpræget en noget-for-noget forretning. Så den uofficielle ad hoc-forlovelse med Stones-organisationen medførte naturligvis solointerviews med Mick Jagger og Keith
Richards, kombineret med hyppige forskræp og et særtillæg. Distanceringen, overblikket og den naturlige skepsis måtte så vente til anmeldelsen. Dagbladsdrift er jo en pragmatisk ting.
Næsten naturnødvendigt måtte Politikens konkurrent, Berlingske Tidende, melde ud med modsat fortegn. I en kras profil på selve dagen filosoferede Mads Kastrup nådesløst over, hvorfor Stones er fredet i klasse 1. "Stones hives fortsat frem som en besværgelse af, at der stadig er noget og nogen, som er 'ægte rock 'n' roll'...og 'kører svinet', som den rockjournalistiske trompeteren hævder." Det medførte en intern offentlig duplik fra bladets hovedanmelder, Lars B. Jørgensen, som indledte sin anmeldelse med at harcellere over, at "det er samme sang og surmulende cirkus hver gang... de fire rullesten bliver stillet til regnskab for en moderne myte... ideen om rockmusikken som en magtfuld, uregerlig og potentielt samfundsomstyrtende udtryksform..." Og kunne så i øvrigt godt lide koncerten.
Alle disse skribenter er omkring de fyrre, og markerede sig mere eller mindre i begyndelsen af deres karriere som tiltrængt opposition til de daværende anmeldere. Deres udgangspunkt var i høj grad punk og det, der dengang hed nyrock. Nu anmelder de tv og skriver om Frank Sinatra.

Ritualmord
Det gør Carsten Grolin ikke. Han, 60'ernes toneangivende anmelder, har siden begået ritualseriemord på sin egen fortid. Og gjorde det også i sin gamle avis Ekstra Bladet i en velskreven, indædt optaktsartikel, hvor Stones blev kaldt "et geriatrisk roadshow, lægevidenskabens triumf - mumier på speed!" Grolin anklagede især Jagger, for følelsesmæssig umodenhed, og konkluderede, at "der gror aldrig mos på en rullesten... Den bliver bare glat, blank og tom. Ingen erfaringer knytter sig til den, intet bliver siddende."
Aktuelts kulturredaktør,
Niels Frid-Nielsen, som altid anstrenger sig for at være yngre end han er, havde sendt sig selv i Parken. Han anlagde en næsten aldersfascistisk betragtning. En ting var, at "koncerten var en grimasse af, hvad Stones var engang", men Stones skulle for længst have "ladet sig omskole til beskæftigelser, der i højere grad svarede til deres alder...
På den ene side bebrejdes Stones, at de prøver at holde liv i myten om rock som roden til evig ungdom. På den anden side får de at vide, at de har at humme sig. Rocken er kun for unge, forstår sig.
Tilbage bliver, at ingen af de fire midaldrende herrer har økonomisk grunde til at give koncerter. Derfor må det være tilladt at mene, at de gør det, de gør for sjov. Og kerer sig mere om rock end om brok.
Ikke al rock ligger lige naturligt for Holger Fortolkerne. You can't always get what you want.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu