Læsetid: 3 min.

Røde Renate udfordrer sorte Stoiber

13. august 1998

Socialdemokraterne (SPD) i Bayern satser på at bryde det konservative CSU's tradition for at få over 50 procent af stemmerne

DUELLEN
Nürnberg - SPD's 54-årige spidskandidat i Bayern, Renate Schmidt, har stillet sig selv en meget utaknemmelig opgave ved det bayerske landdagsvalg, som finder sted to uger før det tyske Forbundsdagsvalg den 27. september: At bryde CSU's magtmonopol i delstaten og sørge for, at det kansler Kohls konservative søsterparti i Bayern for første gang i over 30 år får under 50 procent af stemmerne. Renate er den direkte udfordrer til CSU-ministerpræsident Edmund Stoiber. Hvis det lykkes, vil det være uset i Tysklands mest konservative delstat. Information har haft lejlighed til at møde Renate Schmidt under et SPD-arrangement i Nürnberg.
- Tror De, at De kan bryde CSU's absolutte flertal i landdagen ved valget i Bayern?
"Det er det, vi kæmper for. En af de sidste meningsmålinger for landdagsvalget i Bayern viste, at SPD stod til 34 procent, altså plus fire, De Grønne fik fem og CSU 46 procent, altså minus syv. Der er stadig over en måned til valget, og jeg regner med, at vi kan hente yderligere ind."

Kohls indvandringsland
- Hvis det ikke lykkes at få flertal sammen med De Grønne, vil i så gå ind i en stor-koalition med CSU?
"Det beskæftiger jeg mig ikke med nu. Mit mål er et så stærkt SPD som muligt"
- CSU kører meget frem med en hårdere udlændingepolitik og strammere kriminalitetsbekæmpelse, hvad er jeres mærkesager egentlig?
"Vi holder os til de emner, som folk er optagede af: Bekæmpelse af arbejdsløsheden, en bedre uddannelsespolitik som en forudsætning for at bekæmpe arbejdsløsheden i fremtiden, og en genindførelse af social retfærdighed."
- I vil ikke lancere en anden, mere 'human', udlændinge- og flygtningepolitik?
"Det er ikke et sværvægtstema for os. Det er CSU, som lancerer det som et emne. Man skal bare huske på, at hele Tyskland er i Kohls regeringstid blevet til et indvandringsland - om man så kan lide det eller ej. Jeg siger også, at man har brug for på nuværende tidspunkt at have kontrol over indvandringen. Og at vi må sige til de mennesker, som er her, hvad der går og hvad der ikke går."

Flere fattige børn
- De har nævnt, at flere og flere familier ifølge statistikkerne karakteriseres som fattige i Bayern. Hvad vil I gøre ved det?
Fattigdom er ofte en følge af arbejdsløshed. Det vil sige, at vi må bekæmpe arbejdsløsheden og lade arbejde erstatte arbejdsløsheden. For det andet har vi brug for en bedre politik over for familier med børn. Flere børn i Bayern lever i fattigdomsrisiko. Det er en skandale."
- Arbejdsløsheden i Bayern ligger ellers noget lavere end på landsplan?
"Delstatsregeringen må stå til regnskab for en stigning fra 289.000 til 400.000 arbejdsløse i absolutte tal i Stoibers regeringstid. Derudover er der store regionale forskelle inden for Bayern. I Oberbayern har vi næsten fuld beskæftigelse. I denne sammenhæng har (CSU's ministerpræsident, red.) Stoiber for godt en måned siden, at Oberbayern for ham var Bayerns Steigerung. Hvad med Niederbayern, Schwaben eller Franken med deres høje arbejdsløshedskvoter.
- Hvordan ser Deres politiske fremtid ud, hvis det heller ikke lykkes SPD at vinde i Bayern?
En valgkæmper kæmper og kan ikke beskæftige sig med hvad nu hvis? Jeg vil gerne være medansvarlig til at føre det bayerske SPD ind i et regeringsansvar. Hvis det ikke lykkes i andet - men først i tredje - forsøg, så må vi se om det skal have nogle konsekvenser."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her