Læsetid: 3 min.

Ruslands frie fald fortsætter

28. august 1998

Politisk og økonomisk kaos efter rublens styrtdyk og rygter om Jeltsins snarlige tilbagetræden

Kravet om den russiske præsident Boris Jeltsins afgang tog torsdag til i Moskva som én af reaktionerne på det politisk-økonomiske kaos, der råder efter rublens frie fald og den russiske centralbanks suspension af al valutahandel torsdag morgen.
Rublens styrtdyk udløste samtidig nervøse reaktioner på valuta- og aktiemarkeder verden over. Frygten for et totalt sammenbrud i den russiske økonomi kombineret med den langvarige krise i Asien, spekulationen de sidste dage mod den norske krone og udsigten til, at krisen nu breder sig til Latinamerika, fik investorernes tvivl til at vokse og dermed værdien af mange aktier til at falde på de store aktiemarkeder.
Sammenbruddet på det russiske valutamarked er sket med ekspresfart. Indtil for godt ti dage siden kostede én dollar omkring 6,2 rubler på det russiske valutamarked. Onsdag eftermiddag standsede centralbanken sine salg af dollar, da rublens købekraft brat var faldet til 7,86 rubler pr. dollar. Torsdag morgen ved åbningstid lagde banken ud med en vekselkurs på 8,26 rubler for én dollar, men handlen nåede aldrig at komme i gang, før det blev klart, at rublen var langt mindre værd. Derfor suspenderede centralbanken straks handlen med såvel dollar som andre valutaer.
Dermed bremsede den også desperate bankers forsøg på at sikre deres værdier ved i stedet for dollar at veksle deres rubler til D-mark.
På gaden, hvor russiske småsparere torsdag forsøgte at sælge deres stadig mindre attraktive rubler for dollar, steg prisen helt op til 13-15 rubler for én dollar.

Dollarreserve skrumpet
Centralbanken meddelte torsdag, at den også i dag, fredag vil holde valutahandlen suspenderet i venten på, at noget - politiske udspil eller tilsagn om udenlandsk hjælp - vil vise sig. Bankens egen dollarreserve er skrumpet med 1,7 milliarder inden for de seneste ti dage. Siden juli har centralbanken solgt 8,8 milliarder dollar ud af sine reserver for at holde rublen oppe, men nu siger den altså stop.
"Ruslands forsyning af dollar er stort set tørret ud," rapporterede det finansielle nyhedsbureau Bloomberg og oplyste, at efterspørgslen oversteg udbuddet med 290 millioner dollar, da handlen blev suspenderet.
"Bankdirektørerne her har lagt sig med hjerteslag," rapporterede Alexander Vikolov, informationschef ved olieselskabet AO Sibneft, Omsk.
"Det russiske finansielle system har fået sig selv til at gå i opløsning. Det er uklart, hvad regeringen og centralbanken har tænkt sig at gøre. De er løbet tør for ideer," sagde Roland Nash, kreditchef ved MFK Renaissance i Moskva.

Cowboyøkonomi
"Det er komplet uoverskueligt, ren cowboy-økonomi. Ingen aner, hvad der vil ske," siger en valutaekspert fra en af de store danske banker til Information.
Rublens styrtdyk betyder ikke blot, at udenlandske investorer, der har tilgodehavender i rubler, oplever massive tab, men også at almindelige russeres købekraft i de seneste dage er faldet time for time. Rubelprisen på importerede varer stiger så drastisk, at f.eks. elektronikforretninger torsdag lukkede for at skrue alle priser op med 30 procent.
"Studerende kan ikke længere betale et enkelt McDonald-besøg med deres månedlige studiestøtte fra regeringen. Dette er ikke krise, det er kollaps," sagde Boris Sedov, en hotelmedarbejder i dollar-køen, til Bloomberg.
Den russiske præsident Jeltsin, der torsdag var under voldsomt pres fra både russiske fagforeninger og oppositionen i duma'en, det russiske parlament, skal ikke vente, at udlandet træder til og afværger det truende økonomiske kollaps ved støtteopkøb af rubler for vestlig valuta eller ved nye lånepakker. Den tyske kansler Helmut Kohl førte torsdag samtaler med den franske præsident Jacques Chirac og planlagde efterfølgende drøftelser med Bill Clinton og Tony Blair.
"Uden reformer vil det ikke være muligt at mobilisere penge, hverken fra de internationale finansielle institutioner eller fra Tyskland," sagde Kohl torsdag til Reuter.
"Hvis de ikke følger op med reformer, ser det slemt ud."
En talsmand for Det Hvide Hus udtalte, at kun fornyet tillid til, at den russiske regering kan skabe finansiel stabilitet kan åbne for ny vestlig hjælp.
Rusland fik i sidste måned tilsagn om en hjælpepakke fra IMF på i alt 22,6 mia. dollar. Den første udbetaling er stort set brugt på det nu fejlslagne forsøg på at holde rublen oppe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu