Læsetid: 2 min.

Skak-stjerne i svøb

17. august 1998

Hollandske Erik van den Doel kan blive en ny skakstjerne

SKAK
Mens det i dansk skak ikke er til at få øje på et nyt stortalent, der vil være i stand til at løfte arven efter Bent Larsen og Curt Hansen, har hollænderne åbenbart en ny skakstjerne på vej til verdenseliten.
Den 19-årige Erik van den Doel vandt i hvert fald i overbevisende stil det åbne hollandske mesterskab i Dieren, der havde næsten hundrede spillere til start. Van den
Doel scorede 7,5 points i de ni runder, og det var tilstrækkeligt til en udelt førsteplads et halvt point foran den internationale mester Barsov fra Uzbekistan og stormester Berelovitsch fra Ukraine.
Erik van den Doel har dermed sikret sig den tredje GM-norm, der udløser stormestertitlen. Den unge løve lagde voldsomt ud med fem gevinster på stribe, hvorefter han slappede af med tre remiser, inden han satte punktum for en helt igennem fornem præstation ved at besejre den uzbekiske stormester Sjukrat Safin.
Vi har plukket hans gevinst fra første runde, hvor han spiller sort mod den ukendte Nicole Tagnon, der formaster sig til at servere en kongegambit for ham, men hurtigt får ørerne i maskinen:
1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Sf3 g5 4.h4 g4 5.Se5 Sf6 6.d4 d6 7.Sd3 Sxe4 8.Lxf4 Lg7 9.c3 0-0 10.Le2 c5 11.Sf2 Sxf2 12.Kxf2 cxd4 13.Lxg4 Sc6 14.Kg3 Kh8 15.Lxc8 Txc8 16.Dh5 Tg8 17.Kh3 Dd7+ ...
Den hvide konge har længe været ude på de vilde vover, og det er kun et spørgsmål om tid, hvornår den går til bunds.
18.g4 Le5 19.Tf1 De6 20.Ld2 Dc4 21.Dxf7 De2!
Med dobbeltruslen 22. - Dxg4+ og Dh2 mat. Og det hjælper ikke engang hvid at tilbyde en kvalitet.
22.Tf4 Txg4!
Og Tagnon opgav. Sorts angreb fræsede sig gennem paraderne som en skærebrænder i en snehytte.
En nydelig partiafslutning oplevede man i 9. rundes opgør mellem Djumajev (Uzbekistan) og Van Baarle (Holland):
Hvid trækker og vinder.
Vi bringer løsningen på denne lille opgave på næste mandag.

Zoneturnering i Munkebo
Om en lille måneds tid bliver der lejlighed til at opleve international topskak på Fyn. På Munkebro Kro, fem kilometer fra Kerteminde, spilles der nemlig Politiken Zoneturnering 1998, der er et led i den VM-cyklus, som efter planen skal nominere tre nordiske spillere til videre deltagelse i kampen om at blive FIDE-verdensmester.
Finalestævnet skal finde sted i Las Vegas sidst på året.
Turneringen i Munkebo vil få deltagelse af 24 stærke spillere fra de nordiske lande efter følgende fordelingsnøgle: seks fra Sverige, fem fra Danmark, fem fra Island, fire fra Norge, tre fra Finland samt en fra Færøerne. Der spilles i fra den 10. til 19. september, og det foregår efter cup-systemet, således at de 24 spillere efter tre dage vil blive til 12, der så igen vil blive til seks - inden man lørdag den 19. september er klar til at blænde op for finalen.
Interesserede med net-adgang kan læse sig til flere detaljer under internet-adressen: www.dsu.dk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu