Læsetid: 2 min.

Skakkens Lucky Luke

3. august 1998

14-årig englænder imponerede i Roskilde

SKAK
Den danske skaksommer har sandt at sige ikke udløst den vildt jublende rødhvide eufori. Turneringerne har været domineret af en række stærke udlændinge, og den store Roskilde Open var bestemt ingen undtagelse. Da facit efter ni runder blev gjort op, måtte man konstatere, at de bedste danskere befandt sig et stykke tilbage i feltet:
1.-2. GM Jonathan Speelman, England, og GM Jonny Hector, Sverige, begge 7,5 points 3.-5. IM Luke McShane, England, GM Jevgenij Sveshnikov, Rusland, samt den svenske overraskelse Rolf Bergström, alle noteret for 6,5 points.
Først på en mangedelt sjetteplads med 6 points dukker der et par danske navne op: stormestrene Lars Schandorff og Peter Heine Nielsen, og på en delt 12. plads IM Erling Mortensen, IM Carsten Høi samt den ubetitlede Peter Larsen.
Dansk skakliv skriger efter et nyt stort navn til at give medieinteressen et hårdt tiltrængt lift. Efter at Bent Larsen i et par generationer havde været alene om at tegne dansk skak i den brede offentlighed, dukkede Curt Hansen op i begyndelsen af 1980'erne, men Curt synes at være gået i stå på en styrke omkring de 2600 - nok til konstant at være blandt de bedste 100 spillere i verden, men så heller ikke meget mere. Curt er en fremragende tekniker, men han mangler unægteligt noget fandenivoldsk i sin fremtoning. På dét punkt er han ingen Bent Larsen. Og en ny dansk skakstjerne har endnu ikke løftet sig over horisonten.

Giftige fribønder
Englænderne kan derimod glæde sig over en knægt med kolossale muligheder. For den mest interessante spiller i Roskilde var ubetinget den blot 14-årige englænder Luke McShane, som man nu i flere år har næret store forventninger til. Luke, der endnu ikke er meget større end tobak for en skilling, behersker efterhånden alle spillets facetter, og mod den stærke amerikanske stormester Nick DeFirmian beviste han i 7. runde, at han også kan begå sig i slutspillets vanskelige kunst. Vi kommer ind efter hvids 46. træk (Td5xe5), og Luke har sort:
46. - Lg4!
Denne løber kan naturligvis ikke slås, da sorts g-bonde så løber direkte i mål.
47.Lg2 Tf2 48.Tg5 Ld1 49.Txg3 Txb2 ...
Hvid fik uskadeliggjort den farlige fribonde - blot for at måtte se et nyt og lige så giftigt eksemplar af slagsen opstå på a-linjen.
50.Tg7 Kb6 51.Lf1 Lb3 52.Ld3 a3 53.Tg1 a2 54.Ta1 Kc5 55.Tf1 Le6 56.Tg1 Lc4!

Rundt i manegen
Lucky Luke trækker sin langt mere rutinerede modstander rundt i manegen.
Efter 57. Lxc4, Kxc4 kunne følge 58. Ta1, Kb3 - og amerikaneren må give sit tårn for den sorte a-bonde. Men heller ikke partifortsættelsen holder længe:
57.Tf1 Lxd3 58.Kxd3 Tb1 59.Tf5+ Kd6 - og hvid kapitulerede.
Den bette Luke har efter sin Danmarksturné et ratingtal på omkring 2500. De bedste danske juniorer har svært ved at snige sig op over de 2300. Tallenes tørre tale.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu