Slutspil for Kabila

15. august 1998

Oprørerne trænger frem. Europæerne flygter. Præsidenten er taget hjem

Torsdag slappede kommandant Ondekane af. Iført guldur og kamouflageuniform spillede han aftenbillard ved Kivu-søens lune bred, hvor lyset blinker i vandet.
Kun mobiltelefonen forstyrrede af og til Jean-Pierre Ondekanes spil; den bragte krigsbulletiner fra det oprør, hvis soldater han dirigerer. Tilsammen ligner bulletinerne slutkapitlet i den tilsyneladende evige historie omEn afrikansk despots sejr og fald:
Oprørerne havde slukket for hovedstadens strøm og vand; natten havde været sort, da det sidste ordinære rutefly stak i luften. Daggryet kom med nye nedslående meddelelser om rebellernes march mod hovedstaden. Så handlede præsident Laurent Kabila. Først fyrede han sin forsvarschef, der også er hans svoger. Så flygtede han fra hovedstaden Kinshasa til sin hjemstavn.
Senere på fredagen meddelte det belgiske flyveselskab Sabena, at det indstillede alle flyvninger til Kinshasa; flight no. 558 med afgang 02:00 fredag morgen blev foreløbig den sidste regulære ruteflyvning fra Kabilas Congo. Så fulgte flere tegn på Kabilas forestående fald: Først opfordrede Storbritannien sine borgere til at forlade landet. Så gjorde Tyskland det samme. Frankrig meddelte, at det nok skulle flyve de sidste ud og sendte et passagerfly afsted fredag morgen.
Siden Ondekanes oprørere slog til søndag d. 2. august har de vundet kontrol over den vigtige østlige del af landet, over mundingen af Congofloden og dermed landets eneste flådebase og dybvandshavn, og overalt er de på fremmarch. Kabilas muligheder for et militært modspil er stort set fraværende efter spydspidsen af den hær, der sidste år bragte ham til magten, i sidste uge vendte sig mod ham. Omfanget af oprørernes mod og ambitioner stod klart i sidste uge, da de sendte et par hundrede elitesoldater i et kapret rutefly 1.200 kilometer tværs hen over landet for at åbne den vestlige front.
Det er denne front, som allerede efter et par dage lagde flådebasen bag sig, inden den torsdag rykkede frem og erobrede det mægtige Inga vandkraftværk, der leverer strømmen til både Kinshasa og nabolandets hovedstad Brazzaville.
Med strømsvigtet slukkedes også byens vand- og benzinpumper. Sidst på fredagen kom der dog strøm tilbage til en del af byen.

Hjemstavn

Seneste artikler

 • Gå tilbage, men aldrig til en fuser

  31. december 2009
  Den nye hjemstavnslitteratur var og blev den synligste trend i det 21. århundredes første årti, der dog bød på mange genrer
 • Hjemstavn

  30. december 2009
  Et af temaerne i årets danske litteratur, der i øvrigt har handlet om alt fra familie- og generationsopgør til ustabile identiteter, har været en ny hjemkomst, en besindelse på det danske sprog og hvad man kommer fra, på en ny hjemstavn i sproget
 • Det er ganske vist: Fyn er fin

  10. august 2009
  Fyn er et af Danmarks mest undervurderede steder, og derfor er det på sin plads at gøre op med enhver fordom her. Odense er eventyrets by - smørklatten i danmarks-grøden. Information har valgt at hylde paradisøen Fyn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her