Læsetid: 4 min.

Sommerudflugt til Fyn (I)

15. august 1998

DEN DYBE TALLERKEN
Forfejlet! Ugennemtænkt! Flaskehals! Ulidelige ventetider! Lige siden de sidste sjatter af ingeniørkunstens sejrs-champagne blev nedsvælget i begyndelsen af juni, havde der lydt advarende ord om det uhyrlige køfænomen ved den nye Storebæltsbro.
Stemningen var noget anspændt, da vi, med tre kvarters forsinkelse kørte ud af byen med kurs mod Køen. Nu hvor vi oven i købet kom til at kollidere med både myldretidstrafik og fyraftenspendlere ville den sikkert være endnu længere...
Skuffede var vi vel ikke, overraskede er nok det rigtige ord. Faktum er, at vi en torsdag i begyndelsen af juli klokken 16.35 på vej mod Kerteminde glat kunne køre gennem bom-området. Helt uden ventetid eller forsinkelser af nogen art. Selvfølgelig stoppede vi for at betale - men der var ingen kø, og systemet var ikke spor svært at finde ud af.
Det problem, der næst efter VM og Tour'en bedst har båret pressen gennem sommerens agurketid, glimrede ganske ved sit fravær. Sådan var det også på hjemvejen - og et par andre gange for den sags skyld. Faktisk har jeg endnu ikke mødt nogen der har oplevet det frygtelige køfænomen på egen køler og sjæl.
Måske kan det gå hen og blive en hel attraktion à la Loch Ness-uhyret.

Men lad os glemme fantomkøen. Det egentlige trip på de kanter er turen over broen. Højt oppe er man, for der er synligt land i begge ender. Og som i en omvendt morgensalme brød solen netop frem i nordvest og lueforgyldte verden med Sprogø i centrum. Man strejfer kun øen, motorvejen tillader ikke, at man stopper. Karantænestation eller paradisisk bolig yderst ved havet - fantasien har frit spil i forbifarten.

Der er flere gode grunde til at tage til Kerteminde. En af dem er Restaurant Rudolf Mathis.
I en tid hvor garanti for friskhed, kvalitet og autencitet i vores fødevarer ikke er en selvfølge, er der noget betryggende ved at spise fisk på en restaurant, der ligger i en havn som Kertemindes.
Det er fisk, der dominerer menuen, så selvom der også serveres kød, er det vel på sin plads at kalde Rudolf Mathis for en fiskerestaurant. Om aftenen serveres en fem retters menu til 530 kr. Men hvis man som Manden synes, at fem retter er for meget, kan man vælge to retter og en dessert til 395 kr: Spyd med fisk og skaldyr, couscous og rosa grapesauce efterfulgt af letrøget andebryst med spidskål og sommertrøfler og til dessert sprød kurv med citroncreme og bær.
Jeg valgte Fiskemenuen til 430 kr. Den dag bestod den af: Salat med hummer i parmesankurv og hummerbisque og rødtunge med salviesauce. Derefter grilleret kulmule med tomat og pesto, og til dessert to små jordbærdesserter med vanilleis.
Er der noget som at være i gode hænder? Jeg bliver altid så imponeret når jeg får serveret god 'fiskemad'. Frisk fisk og varme tallerkener alene gør det ikke. At kunne tilberede en fisk så skindet er sprødt, saften er bevaret, konsistensen er spændstig og fisken samtidig er rygende varm fordrer kyndighed og godt håndværk. At servere den med en tæt sauce, der uden at dominere den milde fisk, balancerer behovet for syre, sukker og salt, og at vælge et tilbehør der giver modspil og karakter - fordrer kyndighed og sans. Både sans, håndværk og kyndighed var smukt forenet i vores fiskeretter - og i det letrøgede andebryst og desserterne ikke at forglemme.
Som en fjer oven i den hat er stedet velsignet med gode tjenere. Vintjeneren hjalp os til fremragende vine og var til og med sød, og tjenereleven havde begge ben i næsen og en god replik.

Nogle mennesker køber både deres hverdagsost og specialoste - dessertoste om man vil - hos ostehandleren. Andre spiser 'meterost' til daglig og kommer der kun, når de skal have 'noget særligt'. Men heldigvis er der i det store og hele gang i detail-ostehandelen.
Der ligger da også en osteforretning - større eller mindre - i de fleste byer. Men det udvalg, man finder hos Ost & Vin i Kerteminde, er alligevel ganske exceptionelt.
Keld Nielsen, ostehandleren, har udover danske oste også agenturet på oste fra det franske firma Phillip Olivier. Det giver sig bl.a. udslag i et stort udvalg af fermier-oste mange af dem gedeoste, samt oste af ko eller får fra Korsika, Pyrenæerne og hvad der nu ellers klinger af god ost.
Det er da heller ikke kun i Kerteminde man nyder godt af Oste-Kelds butik. Han sælger oste til både private, restauranter og andre forretninger over hele landet.

*Rudolf Mathis, Dosseringen 13, Kerteminde, tlf: 65 32 32 33
*Ost & Vin, Langegade 18, Kerteminde, tlf: 65 32 12 16

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu