Læsetid: 3 min.

Soros skaber panik på russisk børsmarked

14. august 1998

Den internationale finansmands forslag om devaluering af rublen er blot det seneste af mange tegn på, at rubelkursen ikke kan forsvares

Den internationale finansmand George Soros har efter eget udsagn 'en kærlighedsaffære' med Rusland, og han er da også en af de største udenlandske investorer i landet.
Men hvis det var kærlighed, der fik Soros til - i torsdagens udgave af Financial Times - at foreslå en devaluering af rublen med 15 til 25 procent og en efterfølgende binding af rubelkursen til dollaren eller euroen, så var det ikke umiddelbart til at se.
Ialtfald reagerede det russiske børsmarked med et nyt dyk torsdag, og centralbanken måtte træde til for at beskytte rublen og landets skrøbelige banksystem.
"Dette er 'den sorte torsdag' for det russiske finansmarked", erklærede hed det i det statslige russiske tv, ORT, torsdag middag - med en reference til Wall Street-krakket i 1929.
På det tidspunkt var aktiekurserne raslet ned med 15 pct. Efter at myndighederne havde suspenderet handelen i 35 minutter, rettede kurserne sig noget op, og ved handelens slutning var det såkaldte RTS1-Interfax indeks kun faldet med ni pct. - dog til det laveste niveau i to år.
Den russiske centralbank måtte sælge yderligere ud af dens beholdninger af udenlandsk valuta for at støtte rubelen, og greb også ind over for de kommercielle bankers adgang til hård valuta. Det skete, fordi visse russiske banker har problemer med likviditeten.
"Hvis befolkningen begynder at stille sig i kø uden for vekslekontorerne er det muligt, de ikke kan få deres penge", som en anonym vestlig bankkilde udtrykker det over for det franske nyhedsbureau AFP.

Kirijenko afviser
Den russiske regeringschef, Sergej Kirijenko, gav endnu engang "psykologi" skylden for børsmarkedets reaktion og afviste kategorisk, at den russiske regering har planer om en devaluering.
"Der er for øjeblikket ingen økonomiske årsager til forværringen af situationen," sagde han - umiddelbart efter, at han under et møde med kommunistlederen Gennadij Sjuganov havde forsøgt at overtale sidstnævnte til at gå med til en haste-indkaldelse af parlamentet, Dumaen, med det formål at få gennemført endnu en økonomisk krisepakke. Sjuganov var ikke umiddelbart afvisende.
I det indlæg i Financial Times, der satte yderligere skub i faldet på det russiske aktiemarked, erklærer Soros, at det russiske finansmarked "er gået ind i sin dødsfase", og at en fastlåst rubelkurs i forhold til dollar eller euro "under de nuværende omstændigheder er den mest effektive måde til at stabilisere situationen."
Kursen skal efter Soros mening fastsættes 15 til 25 pct. under det nuværende niveau "for at afspejle virkningen af olieprisernes fald." Indtægter fra olie- og gaseksport giver Rusland halvdelen af landets valutaindtjening, og landet er derfor særdeles sårbart over for prisudsving.
Til gengæld foreslår Soros, at G7-landegruppen ryster op med endnu 15 mia. dollar, som sammen med de 17 mia. dollars, Den Internationale Valutafond og Verdensbanken netop har indvilget i at give, og de 17 mia. dollars, skal kunne give russisk økonomi tilstrækkelig ballast til at indgyde tillid hos investorerne.
Soros' forslag blev prompte afvist af både den russiske Centralbank, økonomiminister Mikhail Sadornov og regeringschefen Kirijenko.

Økonomer støtter Soros
Et forsvar af rublen er den russiske reformregerings største økonomiske succes. En devaluering ville straks føre til radikale prisstigninger og kan meget nemt føre til en eskalering af den utilfredshed, der gærer i store dele af befolkningen.
Men mange uafhængige økonomer giver Soros ret.
"Hvis der ikke tages helt anderledes skridt i den nærmeste fremtid, er der alvorlig grund til at forvente, at et handlingsforløb, vi lige har set i et sydøst-asiatisk land, vil gentage sig her," advarer således Andrej Illarionov, direktør for Ruslands Institut for Økonomisk Analyse, til nyhedsbureauet Reuter.
Den russiske økonomi er på en gang ramt af eftervirkningerne af de faldende energipriser, eftervirkningerne af den asiatiske børskrise, manglende skatteindbetalinger, stagnerende vækst, manglende evne til at betale lønninger og pensioner, voksende uro på arbejdsmarkedet, mangel på tillid fra udenlandske og indenlandske investorer - og nu altså de mange forlydender om en snarlig devaluering.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu