Læsetid: 4 min.

Sovemedicinen Brøndby

31. august 1998

Brøndby I.F. risikerer at blive til grin i Champions League. Søndag faldt mindst to tilskuere i søvn

HESSELAGERS HJØRNE
Allerede kort ind i første halvleg af nyklassikeren og kampen om hovedstaden mellem hjemmeholdet FC København og de regerende danske mestre Brøndby, faldt den ene af de to ungersvende i søvn. I minutterne før dvalen fik overmandet ham, havde han med en cigaret forgæves forsøgt at brænde hul i den mørklødede FCK-angriber David Nielsen, der prydede den glittede forside af kampprogrammet.
Da hans voodoo-mission ikke ville lykkedes, støttede han i stedet hovedet i håndfladen, lukkede øjnene - og drømte måske om de perioder, hvor FC København altid fik prygl.
Langsomt gled han forover, til han med åben mund på forunderligste vis balancerede i sovende tilstand på det røde klapsæde. Hans fadøl balancerede mellem fødderne, og den grønne T-shirts reklamerede med flammegul skrift for et flyttefirma i 44-området.
Hans makker smilede lidt forlegent - det er pinligt at falde i søvn, mens man sidder på Brøndby-tribunen bag det ene mål i Parken og egentlig burde tage del i det blå/gule kor. Men ingen hånede ham. Snarere var der tale om for-ståelse, for hvad der foregik på banen stod ikke mål med den rituelle opvarmning, de to fyre og resten af de tilrejsende fra den københavnske vestegn havde gennemført hele formiddagen.

En sovende advarsel
Et nærmest kultisk optrin, der består af lige dele indtagelse af nationaldrikken, og lige dele afsyngelse af diverse smæde- og hæders-viser.
Begge dele for de flestes vedkommende gennemført i S-tog, hvor ingen passager kan være i tvivl: I løbet af 25 år er det gennem målrettet arbejde endelig lykkedes at rejse en dansk klub af internationalt tilsnit, hvor tilhængerne i den grad identificerer sig med klubben, at alene salget af diverse klub-lir samt billetter, er blevet en betragtelig del af økonomien. Men den slags varer ikke evigt. Selv Brøndby-fans har en grænse. Og den blev nået i Parken - for visses vedkommende.
For efter en ganske livlig start på kampen, gik det hele i stå. Midt i anden halvleg gled også kammeraten over i de sovendes rækker. Og så sad de der, støttende sig til hinanden, som to teltstænger, der har mistet bardunerne, og symboliserede på bedste vis, at Brøndby for tiden ikke er, hvad klubben har været. De sov stadigvæk, da publikum begyndte at strømme ud af Parken.

Store forsvarsproblemer
Brøndby spillede ikke godt mod FC København, faktisk mindst lige så ringe som i onsdags-opgøret, hvor holdet trods nederlag 0-1 i Parken kvalificerede sig til Cham-
pions League.
Også den prestigefylde kamp mod FC København blev tabt 0-1. Og igen skete det efter en underlig umotiveret indsats, hvor ikke engang modstandernes styrke kan give hele forklaringen. For så gode var FC København - der også er gået videre i den europæiske klubfodbold - heller ikke.
Men de tilspillede sig kampen igennem en række chancer, der trods alt gjorde det fortjent, at klubben hentede alle tre point - hvilket er en enorm oprejsning for klubbens tilhængere, der ikke har for gode minder om Brøndby-møderne i nyere fodbold-tid. De blå/hvide vandt kampen om Parken, denne gang passede det, at "her reger' FCK!".
Måske er det de kommende Champions League-kampe, der mentalt har lammet Brøndby. At skulle ud mod Bayern München, Barcelona og Manchester United er nok inspirerende, men kan også meget hurtigt ende i et sportligt dødvande, hvor millionerne strømmer ind i klubkassen akkompagneret af modstandernes scoringer i Brøndby-målet.
Sikkert er det - Brøndby-forsvaret står ikke godt for tiden. Gang på gang blev reserve-keeper Emeka Andersen i Brøndby-målet solgt. Og bortset fra, at han havde svært ved at holde på bolden ved hårde afslutninger, så var han en fuldgod erstatning for skadede Mogens Krogh. Han reddede reelt Brøndby fra større skrammer - ikke mindst, fordi han i første halvleg tog et straffespark. Men hvad nytter det, når Andersen nærmest tabte Bjarne Goldbæks afslutning ud til samme Goldbæk, der derpå sikkert kunne straffe de slappe markeringer og den manglende opfølgning i Brøndby-defensiven.
Den slags episoder - hvor målmanden bokser usikkert ud og forsvaret ikke får sparket væk - var der mange af i Brøndbys bagerste rækker, og de bliver helt sikkert straffet hårdt og konsekvent når modstanderne er internationale klassehold.

Motivationsproblemer?
Spørgsmålet er, om Brøndbys krise blot er momentan. Måske har holdet efterhånden svært ved at sætte sig op mod hjemlige modstandere, når nu fantastiske Bayern München venter allerede i næste uge - i det, der ligner Brøndbys bedste mulighed for overhovedet at få point i den turnering.
Men hvad gør det om point-høsten bliver lig nul - Brøndby-kassereren kan allerede nu glæde sig. Mens Brøndby næppe trækker fulde huse på udebanerne i Champions
League, så er billetterne til hjemmekampene nærmest solgt på forhånd - og hjemmeholdet stryger vel og mærke hele indtægten.
Kassereren kan grine hele vejen ned i banken, og så må tilhængerne græde - eller bare falde i søvn.
Men på sigt holder det ikke - hvorfor gå til bold, hvis man sover bedre derhjemme?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her