Læsetid: 3 min.

Sudan kræver FN-undersøgelse af medicinalfabrik

25. august 1998

Den Arabiske Liga støtter Sudans ønske om en undersøgelse
af medicinalfabrikken, som USA bombede

De 22 lande i den Arabiske Liga bakkede mandag på et møde i Cairo op om Sudans ønske om en FN-undersøgelse af den medicinalfabrik, som USA bombede i torsdags. Missilangrebet var et svar på bombesprængningerne i Kenya og Tanzania rettet mod de amerikanske ambassader. Én blev dræbt og ni kvæstet, da USA sendte syv Tomahawk krydsermissiler mod fabrikken.
USA hævder at have beviser for, at El Shifa medicinalfabrikken ved hovedstaden Khartoum, blev brugt til at producere, eller var forberedt til at producere elementer til den farlige VX-nervegas. Men mystikken breder sig om fabrikken, der stod for 60 procent af den sudanske medicinalproduktion. Den sudanske regering kræver en offentlig undskyldning fra USA for, hvad den kalder et "barbarisk og uretfærdigt angreb."
Den amerikanske sikkerhedsrådgiver Sandy Berger sagde søndag, at USA har konkrete beviser for, at fabrikken var i stand til at producere et delelement til VX-nervegassen, men afviste af sikkerhedsårsager at komme nærmere ind på, hvilke konkrete beviser, det drejer sig om.
USA har hele tiden hævdet, at den formodede bagmand for bombeangrebene mod de amerikanske ambassader, den saudiarabiske milliardær Osama Bin Laden, havde økonomiske interesser i El Shifa. Berger forklarede dog søndag, at Bin Laden måske ikke direkte har investeret i El Shifa, men er dybt involveret i det sudanske militær-industrielle kompleks, der ifølge USA ejer El Shifa.
Fabrikken ejes af den i London bosiddende forretningsmand Salah Idris, der nægter at have kontakt til Bin Laden og i øvrigt afviser at være involveret i nogen form for politik. Han overvejer ifølge sin advokat at kræve en erstatning på 50 millioner dollars fra USA for sin ødelagte fabrik, som han købte tidligere på året. Advokaten peger også på, at de 300 ansatte samt deres familier - ialt omkring 3.000 mennesker - bør have erstatning for tabet af deres arbejdsplads.
Sandy Berger blev søndag konfronteret med, at El Shifa-fabrikken kun var ganske let bevogtet, mens en nærliggende medicinalfabrik med kontakt til Irak, var anderledes svært bevogtet. Berger forklarede, at det sandsynligvis var et forsøg på ikke at tiltrække sig opmærksomhed.

Afviser beskyldninger
Den Sudanske regering fastholder, at El Shifa udelukkende producerede medicin og produkter til landbrugssektoren, først og fremmest antibiotika og malariamedicin og har opfordret FN's sikkerhedsråd til at sende en ekspertgruppe til Khartoum for at undersøge fabrikken, der mere eller mindre er totalt ødelagt.
De tre produktionshaller er ødelagte, mens en fjerde bygning, en flere etagers administrationsbygning, er delvist styrtet sammen. Informationsminister Salah el-Din siger, at man vil lade El Shifa fabrikkens ruiner stå uberørt og er villig til at lade en ekspertgruppe undersøge de tre sammenstyrtede produktionsbygninger for udstyr for at bevise, at der ikke blev produceret kemiske våben. Samtidig afviste han dog at lade eksperterne undersøge nærliggende anlæg, der ligeledes beskyldes for at producere elementer til kemiske våben.
FN godkendte i januar en handel mellem El Shifa og
Irak på 100.000 liter af ormebekæmpelsesmiddelet Shifazole. Et produkt, der ikke kan anvendes i fremstilling af kemiske våben og var dækket ind under den såkaldte mad-for-olie aftale.

Udnytter angrebet
Den sudanske regering, der er politisk klemt af fejlslagne økonomiske reformer og 15 års borgerkrig med rebeller i det sydlige Sudan, forsøger at bruge angrebet til at øge sin folkelige opbakning.
"USA angreb os fordi vi vogter over islam," sagde præsident el-Bashir i en tale i weekenden. "Vi har smagt den søde smag af jihad (hellig krig, red.) og martyrium og hvad vi ønsker nu, er at dø for Guds sag," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her