Læsetid: 5 min.

Undskyld(ninger)

13. august 1998

Da jeg nævnte, at der ikke var faldet sne i vinter, sagde hun, at det var aldeles ligegyldigt. Det drejede sig om princippet

BEFRIET OMRÅDE
I gamle dage kunne jeg se Frihedsgudinden fra mit kontorvindue i New York. Nu må jeg nøjes med Frihedsstøtten. Den kan jeg til gengæld også forfra og bagfra, da mit kontor ligger på Vesterbrogade over for Københavns Hovedbanegård.
I sommer har jeg været lænket til mit skrivebord i ugevis. Telefonen har ikke været tavs i 10 minutter. Så godt som alle opringninger har været fra klienter, der har fået en undskyldningesag på halsen. Som konsulent har jeg rådgivet om sort arbejde, grå zoner og hvide løgne, kort sagt dårlige undskyldninger. De nye sager er af en noget anden karakter.
En af de første der ringede var ejeren af et rugeri. Han havde fået en henvendelse fra en kunde, som forlangte en undskyldning, fordi alle hønnikerne var hvide, selv om han havde leveret brune æg. Jeg rådede ham til at sige til kunden, at det ikke er farven det kommer an på, men evnen til at lægge æg. Han takkede og spurgte, om jeg ville være tilfreds med seks daggamle kyllinger som honorar.
Kulturministeren ringede også. Hun var blevet bedt om en undskyldning af en forfatter, der havde fået 86,50 mindre end forventet, da årets bibliotekspenge blev udbetalt. Jeg svarede at det behøvede hun ikke at tage så tungt, dels var forfattere kendt for at være følsomme over for endda meget små beløb, dels kunne problemet udskydes til finanslovsdebatten. Og da administrationsomkostningerne ved at besvare henvendelsen ville løbe op i mange gange det nævnte beløb, var der ingen grund til at reagere. Som honorar lovede fruen mig et gratis medlemskab af den forening, hun regnede med at blive formand for, når hun engang ikke længere var minister.
Den næste klient var en tømrermester i Tåstrup. Han havde lagt nyt tag på et parcelhus, men taget var blæst af. Da han ikke havde en forsikring, der dækkede skaden, havde husejeren krævet i det mindste en undskyldning. Jeg forklarede ham at med den nedgang, der var i byggeriet i hovedstadsområdet, kunne han lige så godt først som sidst flytte til Jylland. Det råd blev han glad for. Han spurgte om jeg var husejer, og da jeg bekræftede det, tilbød han at forsyne huset med et nyt tag..

Undren
Det er heldigvis ikke undskyldninger alt sammen. Min studiekammerat fra handelshøjskolen i Boston, Buck Spalpeen (irske aner) tilbragte i juni en uge af sin sommerferie som min gæst. De dage jeg var væk, lod jeg telefonsvareren give følgende besked: "Kontoret er desværre lukket, indtal venligst Deres nummer efter klartonen. Drejer det sig om undskyldninger, kan De ringe igen i efter-årsferien."
Buck og jeg havde nogle fine dage alle de sædvanlige steder. Jeg undrede mig over, at han ikke undrede sig over noget. Men han sagde, at han følte det omtrendt som at være hjemme, ja på nogle punkter var danskerne mere amerikanske end folk i USA, for eksempel talte de et endnu værre engelsk. Da min gamle ven ikke bærer sit navn med urette, spurgte jeg ham om hvad han mente om de københavnske piger. Men det ville han under ingen omstændigheder udtale sig om, han havde erstatningssager nok i forvejen, sagde han.
Da jeg havde vinket farvel til Buck i lufthavnen, måtte jeg tilbage til Vesterbrogade. Blandt de mange som ringede, husker jeg et kvindeligt medium fra Spiritistisk Selskabsforening. Under en seance havde hun været i forbindelse med nogle soldater fra 1864. De ville have en undskyldning fra de historikere, som havde sat dem op på en piedestal som "heltene fra 64". Der var koldt og blæsende deroppe, gigt og reumatisme var reglen og ikke undtagelsen. De ville gerne pilles ned igen og foruden en undskyldning have en kontant erstatning til deres efterkommere i indtil femte led, 100 rigsdaler pr. mand. Jeg sagde, hun skulle prøve forsvars-kommandoen, for historikerne havde garanteret ikke sparet op til det formål.

Et ømtåleligt spørgsmål
En lidt forknyt ung mand ringede "på vegne af A.P. Møller," som han udtrykte det. Man så gerne en undskyldning fra formanden for Folketingets præsidium, en viceformand kunne også gå an. Da jeg spurgte hvad sagen nærmere drejede sig om, lod han forbavset. Jamen, hele nationen, i hvert fald dagspressen og fjernsynet, var rykket firmaet til undsætning, da den såkaldte "pinsepakke" blev drøftet. Jeg var stadig ikke helt med og spurgte, hvad en eventuel undskyldning skulle gå ud på. Jo, den skulle for så vidt gå ud på, at præsidiet var ked af at "den slags" overhovedet nåede ned i folketingssalen, det burde være stoppet i tide.
Jeg gav udtryk for at det var et ømtåleligt spørgsmål, da Folketinget formelt er en uafhængig institution som teoretisk kan tillade sig at slå nogle skæve. Den korrekte fremgangsmåde måtte være at sende præsidiet et brev med et forslag om, at det beklagede det forefaldne. Den unge mand takkede og tilføjede, at det for så vidt ikke var kutyme med honorarer, men at jeg frit kunne vælge to flasker rødvin fra Dansk Supermarked A/S eller to gallons ufortyndet nordsøolie.

Sne udenfor lågen
Et af de sidste opkald, inden de begyndte at ebbe ud, var fra en dame i Farum. Hun insisterede på en undskyldning fra borgmesteren, for efter udliciteringen af snerydningen havde hun ikke kunnet komme ud fra sin grund, da det private firma læssede al sneen lige uden for hendes havelåge. Da jeg nævnte, at der ikke var faldet noget sne i vinter sagde hun, at det var aldeles lige meget, det var princippet, og det næste blev vel, at de lige frem privatiserede borgmesteren selv, så han måtte melde sig ud af den der forening ham Boye er formand for og ind i Dansk Arbejdsgiverforening.
Da det lykkedes mig at komme til orde indskød jeg, at det havde borgmesteren sikkert ikke noget imod, da han ret beset allerede måtte betragtes som passivt medlem.
Passiv eller ikke passiv sagde damen, hvis hun ikke fik den undskyldning, ville hun melde sig ind i Venstres vælgerforening for af den vej at få sin ret. Det syntes jeg hun skulle, sagde jeg, for jeg havde netop hørt, at de manglede en fjerdemand til bridge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her