Læsetid: 2 min.

V vil have forlig om finansloven

15. august 1998

Anders Fogh vil forhandle finanslov med regeringen. Reform af dagpenge og erhvervsskat skal indgå. V håber på forlig med flere penge til sygehuse

Mens Anders Fogh Rasmussen ser det borgerlige alternativ til regeringen vakle på grund af stridighederne hos de konservative, så byder Venstre-høvdingen sig til over for regeringen. Anders Fogh opfordrer regeringen til at indgå et bredt forlig om finansloven med de borgerlige partier.
"Vi går til forhandlingerne om finansloven for at lave forlig med regeringen. Selv om vi er vrede og skuffede over indholdet i pinsepakken, så lægger vi på trods af det op til et bredt samarbejde med regeringen" sagde Anders Fogh Rasmussen fredag efter folketingsgruppens sommermøde.
Venstre-formanden understreger sit forligsønske ved at kalde reformer af dagpengesystemet og erhvervsskatterne "kernepunkter" i et forlig om finansloven. Også regeringen har på forhånd foreslået netop de to områder som elementer i et forlig om finansloven.

Stramme rådighedsregler
Selv om der er enighed om de emner, forhandlingerne skal dreje sig om, så er der langt mellem de mere konkrete tanker fra de to regeringspartier og fredagens Venstre-krav.
Venstre ønsker på samme måde som regeringen at fremrykke aktiveringen af de arbejdsløse som led i en kommende arbejdsmarkedsreform. Derudover stiller Venstre også forslag om at stramme i rådighedsreglerne og skære dagpengeperioden ned fra de nuværende fem til kun tre år. Meget taler for, at en reform kan indeholde en stramning af rådighedsreglerne i en eller anden form. Det er straks mere usikkert, om Socialdemokratiet kan acceptere en afkortning af dagpengeperioden. Arbejdsminister Ove Hygum (S) har afvist ideen over for Information.
På samme måde viser forskellene mellem regering og V sig, når elementerne i en ændring af erhvervsbeskatningen kommer på tale.
Regeringen har allerede foreslået en nedsættelse af selskabsskatten fra de nuværende 34 til 28 procent, et forslag som Venstre støtter. Til gengæld har V peget på, at nedsættelsen, der koster omkring seks mia. kr., skal finansieres ved at fjerne tilskud til erhvervslivet. En række tilskud til fremme af mere miljøvenlig produktion står på Venstres forslagsliste. Der er her tale om tilskud, som både Socialdemokratiet og de radikale nødigt vil røre ved.

Sygehusreformer
Ud over reformerne af arbejdsmarkedet og erhvervsskatterne, peger Anders Fogh på, at reformer af sygehusvæsenet kunne indgå i forhandlingerne om finansloven.
"Vi stiller det ufravigelige krav, at hvis folk lider af sygdomme, så skal de behandles. Vi vil godt afsætte flere penge til sygehusene, men det nytter ikke at give flere penge ud, uden at foretage strukturelle ændringer" sagde Fogh.
Venstre mener her, at valgfrihed mellem offentlige og private sygehuse kan føre til en mere effektiv sygdomsbehandling, under sloganet "pengene skal følge patienten".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her